Matthew Perry’nin Ölüm Nedeni Belli Oldu! Sonuç Şok Etti

Friends dizisinin yıldızı Matthew Perry’nin ölüm nedeni açıklandı. Oyuncunun, depresyon ve anksiyete için aldığı ketamin infüzyon tedavisinin akut etkileri nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

1124

28 Ekim 2023’te evindeki jakuzide ölü bulunan Friends dizisinin Chandler Bing karakteri Matthew Perry’nin ölüm nedeni belli oldu. Los Angeles Bölgesi Tıbbi Muayene Ofisi, Perry’nin ölümünden bir buçuk hafta önce depresyon ve anksiyete için ketamin infüzyon tedavisi almaya başladığı sonucuna varan toksikoloji raporunu yayınladı. Rapora göre, Perry’nin sistemindeki ketamin, hem kardiyovasküler aşırı uyarılmaya hem de solunum sorununa neden oldu. Ayrıca oyuncuda alkol, metamfetamin, kokain, eroin, PCP veya fentanile dair hiçbir kanıt bulunamadı.

Ketamin Nedir?

Ketamin, genellikle veterinerlikte kullanılan bir anestezik ilaçtır. Ancak son yıllarda depresyon ve anksiyete gibi ruhsal bozuklukların tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Ketamin, beyindeki glutamat adlı nörotransmiter üzerinde etki ederek ruh halini iyileştirebilir. Ancak ketaminin yan etkileri arasında halüsinasyonlar, bulantı, kusma, tansiyon yükselmesi, kalp ritim bozuklukları ve solunum yetmezliği sayılabilir. Ketamin infüzyon tedavisi, damardan verilen düşük dozlu ketamin uygulamasıdır. Bu tedavi, depresyon ve anksiyete gibi dirençli ruhsal bozukluklara sahip hastalarda hızlı ve etkili bir iyileşme sağlayabilir. Ancak ketamin infüzyon tedavisinin uzun vadeli etkileri ve güvenliği henüz tam olarak bilinmemektedir.

Perry’nin Ketamin Kullanımı

Matthew Perry, yıllarca alkol ve ilaç bağımlılığı ile mücadele etti. Friends dizisinin popülerliği sırasında, Perry’nin alkol ve ağrı kesici ilaçlara olan bağımlılığı arttı. Oyuncu, 2022 yılında yayınladığı otobiyografisinde, bağımlılık sorununu ve iyileşme sürecini anlattı. Perry, kitabında, “Merhaba, benim adım Matthew, ancak beni başka bir isimle tanıyor olabilirsiniz. Arkadaşlarım bana Matty der. Ve ben ölmüş olmalıyım.” diye yazdı. Perry, kitabında, Friends hayranlarının, kendisinin içip içmediğini veya uyuşturucu kullandığını görünüşünden anlayabileceklerini de söyledi. Perry, 15 kez rehabilitasyon merkezine girdi ve terapi seanslarına katıldı. 2022 yılında, oyuncu kendisini “oldukça sağlıklı” olarak tanımladı ve bağımlılıkla mücadele eden diğer insanlara yardım etmek istediğini belirtti. Perry’nin ölümü sırasında, Friends dizisinin yaratıcısı Marta Kauffman, oyuncunun ayık olduğunu doğruladı. Kauffman, “Onu uzun zamandır görmediğim kadar iyi gördüm. Bunu görmekten çok memnun oldum. Duygusal olarak iyi bir yerdeydi, iyi görünüyordu, sigarayı bırakmıştı.” dedi.

Perry’nin Ölümüne Neden Olan Faktörler

Perry’nin ölümüne neden olan faktörler arasında boğulma, koroner arter hastalığı ve buprenorfin etkileri sıralandı. Buprenorfin, bağımlıları opioidlerden uzaklaştırmak için kullanılan bir ilaçtır. Ayrıca Perry bir süredir günaşırı ketamin infüzyon tedavisi görüyordu, ancak vefatından 6 ay önce yeni bir doktor Perry’nin durumunun yeterince iyi olduğuna ve tedaviye bu kadar sık ihtiyaç duymadığına karar verdi. Raporda Perry’nin ölmeden önceki aylarda ne sıklıkta ketamin infüzyon tedavisi aldığı belirtilmedi. Sigara içmek Perry’nin ölümüne katkıda bulunan bir faktör olarak listelenmemiş olsa da raporda Perry’nin günde 2 paket sigara içtiği, KOAH/amfizem ve diyabet hastası olduğu belirtildi. Ayrıca Perry’nin 19 aydır temiz ve ayık olduğu ifade edildi.

(Yunus Erzincanlı)

Paylaş