Marmara ve Boğazlarda denizkestanesi avcılığı yasaklandı
Marmara Denizi`nde meydana gelen müsilaj patlaması için geçen yıl hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP) kapsamında, denizkestanesi ile ilgili avcılığın yasaklanması kararı alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından, bu yıl alınan kararla denizkestanesi avcılığı serbest bırakılmış ve özellikle Saroz Körfezi`nde yoğun bir avcılık faaliyetleri başlamıştı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Su Ekosistemlerini Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Herdem Aslan ise, kontrolsüz avcılığa dikkat çekmiş ve tükenme tehdidi altında bulunan denizkestanesi popülasyonunun Saros Körfezi`nde tehlikeye girdiğini söylemişti.
Tepkiler üzerine bakanlık yasaklama kararı aldı
Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP) kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından denizkestanesinin avcılığının yasaklandığı belirtildi. Kararda, "Bakanlığımız sorumluluğunda yer alan eylemlere ilişkin çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Marmara denizinde yürütülen balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılması ve koruma alanlarının genişletilmesi de Bakanlığımız sorumluluğundaki eylemler arasında yer almaktadır" denilerek, Marmara denizindeki balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli devamının sağlanması amacıyla denizkestanesi avcılığının yasaklandığı ifade edildi.
Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazı`nda yasaklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından Marmara denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 15 Mayıs tarihinden itibaren; ticari amaçlı deniz kestanesi avcılığı/toplayıcılığı yasaklandı.
"Ege Denizi`ne bedel ödetilmemeli"
Su Ekosistemlerini Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Herdem Aslan, geçen yıl Marmara Denizi`nde görülen müsilajı hatırlatarak, müsilaj sonrası, özellikle bu yıl, Marmara Denizi`nde fazla yosun oluşumu gözlemlendiğini ifade etti. Oluşan bu yosunları besin olarak kullanan kestanelerin ekolojik dengeyi sağlaması açısından öneminin büyük olduğunu söyleyen Aslan, sadece Marmara Deniz`i, İstanbul ve Çanakkale Boğazı`nda değil, Ege Deniz`inde de denizkestanesi avcılığı ile ilgili düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Aslan, "Kestanelerin Marmara Denizi`ndeki varlığını tehlikeye düşürecek olan kestane avcılığının bu yasak ile sonlandırılması çok doğru bir adımdır. Ancak tüm denizlerimizde yürütülen balıkçılık faaliyetleri ekosistem temelli olarak gerçekleştirilmelidir ve bir müsilaj çevre felaketi şimdilik yaşanmadığı için Ege Denizi`ne bir bedel ödetilmemelidir. Ege Denizi için de acilen bir avcılık düzenlemesi yapılmalı, toplanacak kestane boyları ile kotalar belirlenmelidir" dedi.
(Seçkin Sağlam)