Marmara Denizi'ni 22 madde kurtaracak

781
Halk arasında "deniz salyası" olarak da bilinen "müsilaj" Marmara Denizi`ni aylardır tehdit ediyor. Müsilaj probleminin çözüme kavuşması aracılığıyla kamu kurumları adım atmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yönetiminde Kocaeli`de bir otelde düzenlenen toplantıda müsilaj konusu masaya yatırıldı. "Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı" başlığında gerçekleştirilen toplantıya Marmara Belediyeler Birliği yöneticileri ve Marmara Bölgesi`nin belediye başkanları katıldı. Toplantıya katılan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan toplantının ardından uygulamaya konulan 22 maddelik eylem planının detaylarını basın mensupları ile paylaştı. Başkan Gökhan, eylem planındaki her maddenin yerine getirilmesi durumunda Marmara Denizi`ndeki müsilaj probleminin beş yılda çözüme kavuşabileceğini belirtti. Başkan Gökhan ayrıca Çanakkale`nin bazı köylerinin fosseptik atıklarının da Atikhisar Barajına döküldüğünün altını çizerek yetkilileri göreve çağırdı...
"Üç temel nokta var"
Müsilaj konusunda hazırlanan Eylem Planı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Ülgür Gökhan şunları söyledi; "Marmara Denizinde müsilaj sorununun çözümü için bölgede çeşitli adımlar atılmaya başlandı. Çanakkale`de ÇOMÜ ve Ankara`dan Su Ürünleri genel Müdürlüğünün katılımıyla bir toplantı yapılmıştı. Müsilaja neler sebep oldu, gerekçeleri nelerdir, bunlar tartışılmıştı. Üç temel nokta var; ilki kirliliktir. Bu da yıllardır gelen bir sorun. İkincisi denizdeki su sıcaklığının 2,5 derece artması, denizdeki bitki popülasyonuna patlama yaptırdığı, bunları yiyen küçük balıkların da azalması ve akıntı da durağanlığın artması olarak gösterildi. Cuma günü de ayrı bir çalışma düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Belediyeler Birliği bir çalıştay düzenledi. Bu çalıştaya ilgili mühendisler ve başkan yardımcılarımız katıldılar. Cumartesi günü ise; Belediyelerin su ve kanalizasyon işlerinden sorumlu başkan yardımcılarının katıldığı ayrı bir toplantı düzenlendi. Neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu."
 
"Sarıçay`a üç köyden arıtmasız fosseptik atılıyor"
"Çanakkale Belediyesi olarak şehir merkezinde ve Güzelyalı-Dardanos bölgesinde arıtma tesisimiz faal durumda. İki arıtma tesisimiz de son derece ileri tekniklerle arıtma işlemi gerçekleştiriyor ve bakanlık tarafından da denetleniyor. Bu konuda ender belediyelerden bir tanesiyiz. Toplantı da Sayın Bakan da Çanakkale`den övgüyle bahsederek; en iyi durumda olduğumuzu ifade etti. Sızıntı suyunu artık artık arıtabiliyoruz. Marmara Bölgesinde arıtma konusunda en iyi durumda olan il Çanakkale olarak anılmaya layıktır. Çanakkale hem sıvı hem de katı atıkta iyi durumda. Bu şehrin içinden geçen Sarıçay`a da üç köyden arıtmasız fosseptik atılıyor. Çanakkale merkez iyi durumda ama tam şehrin içinden geçen Sarıçay`ın durumu maalesef bu. Bu yetmez gibi Barajın etrafındaki köylerin güya fosseptik için arıtmaları var ama çalıştırılamıyor. Ve bu atıklar maalesef barajın içine akıtılıyor. Ayrıca bütün ilçeler ve köylerin arıtılmadan doğaya verilen suları dereler vasıtasıyla Çanakkale ve denize veriliyor."
"Uluslararası sorun olarak algılıyoruz"
"Marmara Belediyeler Birliği çok önemli bir birliktir. Birliği kuruluş amacı da tam da Marmara Denizi`ni ve sorunları ile ilgili olarak kurulmuştur. Çanakkale Belediyesi de Marmara Belediyeler Birliğinin kurucu üyesidir. Birlik olarak bunu uluslararası sorun olarak algılıyoruz. Diğer devletler de bu sorunla ilgileniyorlar. Aynı sorun Adriyatik Denizinde de var. Yeterli tedbir alınmazsa Akdeniz`e sıçrayıp sıçramayacağı bilinmiyor. Yarın Karadeniz`e sıçrama tehdidi var. Şu gördüğümüz en temiz halidir, inşallah alınacak tedbirlerle daha ileri gitmez. Pazar günü sayın bakanın çağrısı ile Marmara Birliğinin koordinasyonunda Kocaeli`nde bir toplantı düzenlendi. Bu toplantı belediye başkanları, Valiler, Bakan Murat Kurum ve bakanlık personelleri katıldılar. İller bankası genel müdürü katıldı. TBMM Çevre Komisyonu ve milletvekilleri katıldılar. 5 saat süren toplantıda düşüncelerimizi aktardık. Bunun sonucunda Marmara`yı bu dertten kurtarmak için 22 maddelik eylem planı hazırlandı. Madde madde, cümle cümle tartışıldı ve hazırlanan eylem planı oybirliği ile kabul edildi. Sayın Cumhurbaşkanı hemen konuya müdahil olması dikkat çekti. Bu konuda hassas olunması için talimat verdi. Gerçekten de bir gün bile gecikmememiz gereken bir süreçteyiz."
 
"En erken 5 yıl içerisinde bu işin çözümüne doğru yol alabiliriz"
"Müsilaj sorunundan ne kadar sürede kurtulabileceğiz sorusuna yanıt arandı. Bugün, yarın başlarsak en erken 5 yıl içerisinde bu işin çözümüne doğru yol alabiliriz. Çünkü ciddi yatırımlar söz konusu. Israrcı olur ve taviz vermezsek Marmara denizi ve bölgemizi hatta derelerimizi, havamızı, deniz ürünlerimizi de katarsak 10 yıllık bir periyoda ihtiyacımız var. Artık doğa kendisini ortaya çıkarttı ve en büyük alarmı vermiş oldu. Hazırlanan eylem planına hepimiz imza attık. Belediye başkanları, TBMM Çevre Komisyonu üyeleri, yöre milletvekilleri ve valiler imzaladık. Bu şu demektir; bundan hepimiz sorumluyuz. Burada bakanlığın işiydi, valiliğin, belediyenin işiydi deme şansımız kalmadı. Bu planın işlemesi konusunda her türlü çabayı göstereceğiz" 

"Çevreyi kirletenlere ek sorumluluklar yüklenecek"
Eylem planının vatandaşlara ek bir mali yük getirip getirmeyeceği sorusuna yanıt veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan şunları söyledi; "Buradan vatandaşlara hiçbir maliyet yüklenmeyecek. Tam tersine çevreyi kirletenlere ek sorumluluklar yüklenecek. Devlet ve yerel yönetimlerin sorumlukları sorumlu tutuyor. Vatandaş zaten yarattığı kirliliğin bedelini çeşitli vergiler ile ödüyor. Bunları tahsil edipte yatırım yapmamış olan yerel yönetimler, OSB`ler, sanayi kuruluşları bunları ödeyecekler. Arıtma tesisi gibi yatırımlar için Bakan Bey 25-30 milyar TL`lik bir bütçe dedi ama ben daha fazla tutacağını tahmin ediyorum. Toplantıda şunu önerdim; AB hibe fonları OSCD ve dünya bankası gibi kuruluşlardan hibe veya ucuz kaynak bulunabileceğini söyledim. Bu kurumlar zaten verdikleri parayı da denetliyorlar. Bunların bir kısmı hibe bir kısmı kredi ile kısa sürede yapılabilir."
 
"Deniz yüzeyinde temizlik yapacağız"
Çanakkale`nin kıyılarındaki müsilajın temizlenmesi için kısa sürede çalışma başlatacaklarını belirten Başkan Gökhan; "Çanakkale`de denize girme kısmında bir denize girilmez diye bir sorun yok. Görsel olarak bir sıkıntı var, insan sağlığına bir zarar vermiyor. Umut ediyoruz ki bir an önce buradan gitsin. Önceki yıllarda bir teknemiz vardı kıyı temizliği için kullandığımız, şimdi böyle bir tekneyi Marmara Belediyeler Birliğinden alacağız kıyılarda en azından yüzeyde bir temizlik yapacağız. Sayın Valimiz ile de görüşüp eylem planını bahsedeceğiz. Sayın Bakan bu plana imza attıktan sonra biz imza attık. Vatandaş, kamuoyu bunu sürekli takip edecekler. Başarılı olup olmadığımızı denize bakarak göreceğiz. Müsilaj varsa başarılı olamamışızdır, üzerimize düşenleri yapmamışız demektir" dedi.

"Herkes harekete geçmek zorunda"
Başkan Gökhan konuşmasının sonunda şunları söyledi; "Marmara Denizinde Müsilaj görünür olduğu sürece bu konu kapanmaz. Daha da deşilir ama kapanmaz. Ben bunu sevinerek anlatmıyorum; bunun sorumluluğu var. Biraz kamuoyuna bağlı bu eylem planının çalışması, işe yaraması. Türkiye`de kanunlar uygulanmıyor bunun çalışacağını nereden biliyorsunuz derseniz bir şey diyemem. Ama bunların hepsi o toplantıda konuşuldu. Beş saatte herkes söz alıp anlattı. Tarihlere dikkat ederseniz hepsi kısa eyleme geçmek için. Bununla ilgili herkes harekete geçmek zorunda. Kaynak yaratılması için mesela adımlar atılmalı. Bu eylem planına güvenmek istiyorum. Marmara Belediyeler Birliği`nin çok iyi bir genel sekreteri var. Bilim ve teknik kurulları iyi çalışırsa; birliğin bütçesi de var. Marmara Belediyeler Birliğinin bunun yürütmesini üstlenmesi beni ümitlendiriyor. Eğer top Ankara`nın üzerinde kalsaydı işimiz zordu. Birlik daha hızlı ve bağımsız hareket edebiliyor. Burada siyasi çatışmada yok. Hep beraber birlik olduğu için, bakan da el attığı için yapılabilirmiş gibi düşünüyorum. Çok mu iyimserim? İyimser olmak zorundayız."
(Atakan Alkış)
Paylaş