havadurum

Mantaş "Çocuklarımızın akan gözyaşlarının hesabı er ya da geç sorulacaktır"

1704

 Eğitim İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu tarafından 2 Haziran günü düzenlenen LGS Sınavı ile ilgili açıklama yapıldı. TEOG sınav sistemi değiştirilerek yerine getirilen LGS sınav sistemi, ilk olarak geçen Cumartesi günü uygulanmıştı. Öğrenciler, gelecek umuduyla girdikleri sınavdan büyük hayal kırıklıklarıyla ayrıldı. Eğitim İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mantaş’da bu konuyla ilgili büyük bir haksızlığın yapıldığını belirterek basın açıklamada bulundu. TEOG sınav sistemi değişikliği yapılırken sistemin öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratacağını söylediklerini dile getiren Mantaş, Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda ısrarcı olduğunu söyledi. 

 
“Yeni sistem daha hazırlık aşamasında iken birçok değişikliğe uğradı”
Yeni sistemin daha hazırlık aşamasında olmasına rağmen birçok değişikliğe uğradığını da sözlerine ekleyen Mantaş; “Okullar açıldıktan sonra veliler ve çocukların liseye geçiş için gerekli planlarını programlarını yapmış oldukları, hazırlanmaya başladıkları bir dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TEOG sisteminin kaldırılması gerektiğini söylemiş ve bu cümleyi emir telakki eden Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları çalışmaya başlamışlardır. Eğitim İş olarak, zamansız yapılacak değişikliğin öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratacağı bu nedenle en azından bu yıl için ertelenmesi gerektiğini sürekli vurguladık. Bakanlık bürokratları dahi sistem değişikliğini içlerine sindiremediklerini yanlış olacağını bire bir yapılan tüm görüşmelerde İfade ettikleri halde değişiklikte ısrar edilmiştir. Soru sayısından süreye kadar hiçbir hazırlığı olmayan Bakanlık bürokratları ve sözde uzmanların oluşturmaya çalıştığı yeni sistem daha hazırlık aşamasında iken birçok değişikliğe uğradı” dedi. 
 
“Öğrencilerin neredeyse tamamı sınavdan ağlayarak çıktılar”
Sınavda verilen sorunların uzun olduğunu ve öğrencilere ayrılan sürenin de kısa olduğunu söyleyen Mantaş “Daha az öğrenci sınava girsin daha az öğrenci stres yaşasın diye kurgulanan sisteme 1,2 milyon öğrencinin 1 milyonu başvurdu. Aylarca süren ve birçok değişikliğe uğrayan yeni sınav sistemi ile ilgili gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra sınav gerçekleştirildi. Sınavdan çıkan öğrenciler büyük bir şok yaşadılar ve en çok da tam sayfayı dolduracak şekilde oluşturulan matematik soruları öğrencilerin sınav motivasyonunu alt üst etti. Sınavdan çıkan öğrencilerin neredeyse tamamı yaşadıkları büyük hayal kırıklığı nedeniyle ağlayarak çıkmıştır. Bir de bu şekildeki uzun soruların çocuk çağdaki öğrencilerin 1,5 dakikada çözmesini bekleyen yanlış bir anlayış söz konusu. Sınav sonrası, sınava yönelik yorumlarda bulunan birçok fen ve matematik öğretmenlerin kendilerinin bile tanınan süre içerisinde bu testi zamanında bitiremeyeceğini beyan etmişlerdir” dedi. 
 
“Bu sistem, sadece hükümetin hayali olan özel okullara hizmet etmektedir” 
Öğrencilere stres yaşatmayalım diye kurgulanan sistem öğrencilere bugün kabus yaşatmıştır. Okulların tamamını nitelikli okul yapmakla mükellef olanlar, okulları nitelikli ve niteliksiz diye ayrıştırmakla kalmamış maalesef bu sistemle 12-13 yaşındaki çocuklarımızı da ayrıştırmıştır. Bütün bunlar yetmezmiş gibi görüntüde 126 bin fakat gerçekte 50 bin bile olmayan öğrencilerin isteyerek tercih edecekleri kontenjanın dışında kalan 1,1 milyon öğrencinin akıbeti belirsizdir. Okulların kapanmasına henüz birkaç gün kalmışken halen geleceğini belirleyemeyen, izleyeceği yolu bilmeyen bir sistem kabul edilemez. İktidar eliyle çocukların bugününü ve geleceğini perişan edebilecek başka bir sistem ve anlayış bulunamazdı. Birçok yöntem gördük ama bugüne kadar özellikle başarılı çocuklarımızın sınavdan ağlayarak çıktığı bir yöntem ilk kez icat edildi. Bu sistem hükümetin hayali olan özel okuldan başka bir şeye hizmet etmeyecektir. Çocuklarımızın çalınan geleceklerinin de akan gözyaşlarının da hesabı er ya da geç sorulacaktır. 
(Baykal Sağlam)
 
Paylaş