havadurum

Mahkeme kararına rağmen!

Karabiga`da kurulu bulunan Cenal Enerji`ye ait termik santralin, mahkeme kararına rağmen faaliyetine devam ettiği ileri sürüldü. Mahkemenin söz konusu şirketin ÇED`i ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının hiçe sayıldığı ifade eden Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, “Bu şirket bu gücü nereden buluyor?” dedi.

1232
Karabiga`da faaliyet gösteren Cenal Enerji`ye ait termik santralin ÇED toplantısının iptali için açılan dava geçtiğimiz ay içinde karara bağlanarak, söz konusu santralin ÇED`i konusunda yürütmeyi durdurma kararı verildi. “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, telafisi güç sonuçlar doğurabileceği” gibi öngörüsü ile verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen termik santralde faaliyetlerin devam etmesi tepkilere neden oldu. Karabiga`daki faaliyetleri hem Karabiga Çevre Platformu, hem Biga Çevre Derneği hem de Çanakale Çevre Platformu başta olmak üzere çevre konusunda duyarlı tüm kurum ve kişilerin tepkisini çeken söz konusu santralin, mahkeme kararına rağmen faaliyetine devam etmesine gelen tepkiler de sert oluyor.
 
“Bu gücü nereden buluyor?”
“Cenal Enerji Santrali, limanı, kül depolama sahası ve derin deniz” projesi ile ilgili olarak termik santralin bölgeye vereceği zararlar gözününe alınarak açılan dava 19 Temmuz tarihinde “Yürütmeyi durdurma” kararı sonlandı. Bu tarihten itibaren çalışmalarını aksatmadan, faaliyetini tam gaz sürdüren termik santralin halen çalışır durumnda olması noktasında “Bu şirket bu gücü nereden buluyor? Hukukun verdiği kararı tanımayan bu şirket, faaliyetine nasıl olur da devam eder?” eleştirileri yapıldı.
 
 
Nalbant`tan sert tepki
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, yargı kararını duymayan kalmamasına rağmen şirketin faaliyetini durdurmamasına tepki gösterdi. “Bu gücü nereden alıyorlar?” diye soran Nalbant, “Yargı kararını herkes duydu. Karabiga Cenal Enerji`nin ÇED`inin yürürlüğünün durdurulduğu kararını Çanakkale`de duymayan kalmadı. Kararın ardından mahkeme tebligat da yaptı. Buna rağmen aldığımız şikayet ve duyumlara göre Cenal Enerji, hiçbir şey olmamış gibi, yargı kararını da görmezden gelerek çalışmalarına aynı hızla devam ediyor. Neye güvenerek yapıyor? Bu ülkeyi hukuk devleti diye biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Demokratik, laik sosyal bir hukuk devletidir. Bu anayasımızda da yazar. Hukuk kararlarını saymeyecek, hiçe sayacak, bu konuda pervasızca hareket edecek birilerini ben tanımıyorum, olmaması lazım. Nereden güç aldıklarını da merak ediyorum. Yetkilileri de göreve çağırıyorum. Derhal, mahkeme bu konuyla ilgili ikinci bir karar verinceye kadar, tüm faaliyetlerin durdurulmasını bekliyoruz” dedi.
 
Karar oy birliği ile verilmişti
19 Temmuz tarihinde yapılan duruşmanın ardından verilen kararda “Dava konusu işlem kapsamında, termik santralin yapımına başlanılması ve işletmenin çalışmaya geçmesi durumunda, çevreye olacak etki ve yapılan yatırımlar açısından telefasi güç ve imkansız zararlar doğacağı açıktır” denilmişti. Verilen kararda ayrıca, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27`nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tepliğinden itibaren 7 gün içinde Edirne Bölge İdare Mahkemesi`ne itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi” ifadeleri yer almıştı.
Paylaş