MAHAL'da farklı bir sergi; Birbirini tanımayan 15 genç
Geçtiğimiz 11 Kasım tarihinde Mahal’de açılan “burada / şimdi” sergisi Çanakkalelilerden yoğun ilgi gördü. 22 Kasım tarihine kadar sürecek olan serginin en önemli özelliği ise serginin birbirini tanımayan 15 sanatçı genç tarafından oluşturulmuş olması. Birbirinden farklı (tekstil, seramik, grafik, heykel, fotoğraf, resim, video) gibi sanat dalları ile uğraşan genç sanatçının gerçekleştirdikleri ortak sergi, işleyişi bakımından tam bir kolektif sanat anlayışı örneğini barındırıyor. Aynı zamanda bu vesile ile birbirleri ile tanışma ve ortak üretme fırsatı yakalayan genç sanatçılar, birbirlerinin sanat dallarından faydalanma, sanat anlayışlarını ilerletme ve ürettikleri ile kendilerini kentlilere tanıtma ve daha iyi ifade etme olanağı sağladıklarını belirtiyorlar. Serginin devamı niteliğinde yeni çalışmaların süreceğini ifade eden 15 genç arkadaş içerisinde yer alan genç fotoğraf sanatçısı Burak Topçu, nasıl bir araya geldiklerini, sergiye gösterilen yoğun ilgiyi ve yeni tanıştıkları arkadaşları ile nasıl projeler yapmayı düşündüklerini gazetemiz Olay’a anlattı. Serginin birbirinden bağımsız 15 arkadaşın bir araya gelerek oluşturdukları inisiyatif sonunda açıldığını belirten Topçu; “Biz Çanakkale’deki genç sanatçılar olarak bir inisiyatif kurduk. Geçtiğimiz Ağustos ayında bir araya geldik. Biz 15 genç, birbirimizden bağımsız olarak bir araya geldik. Birkaç kişinin ortaya bir fikir atması ve bizimde biraz gayret göstermemiz ile gezdik, dolaştık, resim atölyelerini, sanatla uğraşan arkadaşları bulduk. Ve Çanakkale’de sanatla uğraşan bütün gençleri bir araya getirmek üzere bu inisiyatif kuruldu” dedi.
“Birlikte kuvvet doğa düşüncesi ile yola çıktık”
Serginin aslında bir açık davet sergisi olduğu ve daha fazla kitleye ulaşmak istediklerini belirten Topçu; “İnisiyatife Çanakkale’de yaşayan, üniversiteyi bitirmiş, her türlü sanatla uğraşan ve birazda genç olmak şartlarıyla herkes gelebilir. Önümüze çıkabilecek bazı güçlüklerle başa çıkabilmek için birlikten kuvvet doğar düşüncesi ile yola çıktık. Birbirimize kültürel anlamda yardımcı oluyoruz. Kısacası her şeyi paylaşıyoruz. Bilgilerimizi, fikirlerimizi, yeteneklerimizi birbirimizle paylaşıyoruz. Bu sergi hem kendi aramızda tanışma, hem kendimizi halka tanıtma, hem de bir açık davet olarak kuruldu. Bu sergi ile birlikte hem birbirimizi daha iyi tanımış olduk, hem kim ne iş yapıyor onu öğrenmiş olduk. Aynı zamanda birbirimizin yeteneklerini sanatını öğrenmiş ve bu özelliklerimizi kendimizi halka tanıtmış olduk” dedi.
“Çalışmaların devamını getireceğiz”
Çanakkalelilerden yoğun ilgi gördüklerini, farklı çalışmalar ile daha kalabalık bir şekilde serginin devamını getireceklerini belirten Topçu; “Sergi açılışta beklediğimizden daha büyük bir ilgi gördü. Biz, 40-50 kişi beklerken ilk gün 400 ziyaretçiyi kabul ettik. Bu ilk sergimiz ama bu serginin ileriki zamanlarda devamını getireceğiz. Büyük bir özveri ile çalışıyoruz, motivasyonumuz yüksek ve birbirimize çok güzel yardımcı oluyoruz. Herkes bir şeyler üretmek istiyor. Mahal ekibi de bize çok yardımcı oldu. Burada da devam edebiliriz, kendi atölyelerimizde de sergiler açabiliriz. Bundan sonra atölyelerimiz bu şekilde devam edecek” dedi.
(Eren Aşnaz)