"Madenleri durdurmak covidleri durdurmak demektir!"

568

Heryer Kazdağları Platformu tarafından Çanakkale Adliyesi önünde açıklama yapılarak Alamos Gold2un Kirazlı`dan çıkartılması ve Heryer Kazdağları Platformu" üyelerine kesilen 500.000 TL`yi aşan para cezalarının iptali için dava açıldı. Açıklamada covid salgınlarının durdurulması amacı ile Alamos Gold örneğinde olduğu gibi 350 bin ağacın kesildiği doğa katliamlarının durdurulması ve orman varlığının arttırılması gerektiği belirtilerek; "Coronavirus salgını, çevre -ekoloji mücadelesinin- maden karşıtı mücadelenin yaşama mücadelesi -hayat memat meselesi olduğunu somutlaştırmıştır. Bilim insanlarının tespitlerine göre "yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, yoğun çiftçilik, madencilik ve termik santraller Coronavirüs salgınlarına neden olmakta (https://ipbes.net/covid19stimulus) insan eliyle tahrip edilmiş tabiat alanlarında Covid 19 gibi zoonotic virüslerin varlığı 2.5 kat artmakta ve virüslerin insan yaşam alanlarına geçişi de yüzde70 artmakta olup, Covid 19 salgını sırasında harcanan paranın yüzde 2`sini tabiat alanlarını korumaya harcayarak gelecekteki salgınları önlemek mümkündür. (https://www.nature.com/articles/s41586-020-2562-8) Bu durumda bilim insanlarının bize sunduğu akademik çalışmalar çok açık olup; yeni Covid salgınlarını önlemek için, Sinop Nükleer santral örneğinde olduğu gibi 850.000 ağacın kesildiği Kazdağları Alamos Gold örneğinde olduğu gibi 350.000 ağacın kesildiği doğa katliamlarını durdurmamız ve orman varlığını arttırmamız gerekmektedir" denildi. 

Dava gerekçesi taleplerinin dile getirildiği açıklamada; "Madencilik faaliyetlerinde ilk akla gelen ciddi olumsuzluk içme ve kullanma sularının kirlenmesi olup, bilimsel çalışmalar coronavirüsünn 4 haftaya kadar su içinde canlı kalabildiğini göstermektedir. Çanakkale Valiliği aleyhinde açtığımız bu davayla; halk sağlığını ve yaşam hakkını tehdit eden ve ruhsatı Ekim 2019`da biten, "orman -devlet arazisinde işgalci konumda olan Alamos Gold -Doğu Biga Madencilik Şirketinin Kirazlı`dan derhal çıkarılmasını, Çanakkale Valiliği ve Orman Bölge Müdürlüğünün yapmadığı kamu hizmetini gönüllü olarak üstlenerek yurttaşlık görevlerini yerine getiren "Heryer Kazdağları Platformu" üyelerine kesilen 500.000 TL`yi aşan para cezalarının iptalini, Coronavirus mutasyonlarının ve salgınlarının sebebinin madencilik -termik santraller -ormanların kesilmesi -iklim değişikliği olduğu belirlenmiş olduğundan Alamos Gold`un Kazdağlarından çıkarılmasının yanı sıra, Kazdağlarındaki tüm maden işletme ve projelerinin ÇED, ruhsat ve izinleri COVİD-19 riski yönünden de değerlendirilip, pandemi ve genel sağlık etkileri yönünden Sağlık Etki Değerlendirme ( SED ) Raporu alınıncaya dek süresiz olarak durdurulmasını. Ayrıca Bakanlıklar ve Çanakkale Valiliği görevini yapmadığı için Cumhurbaşkanlığının davacılar yanında müdahil davacı olarak davaya katılması Anayasanın 104. maddesindeki yetkilerini kullanması amacıyla Cumhurbaşkanlığına ihbar dilekçesi çıkarılmasını talep ediyoruz" denildi. 
Açıklamada; "Ülkenin akciğerlerini-ormanlarını korumak -madenleri durdurmak demek; coronaviruslerin akciğerlerimize girmesini durdurmak demektir. Kamuya yönelik hizmetimiz ülkemize ve insanlığa armağan olsun" ifadelerine yer verildi. 
(Eren Aşnaz)

Paylaş