"Madene verecek suyumuz yok"

552
Çan Köylüleri, ilçenin ortasından geçen ve 55 köyün sulama suyunu karşılayan, yeraltı sularını besleyen Kocabaş Çayı`nın geleceği konusunda endişeli. ODAŞ Termik Santrali`nin geçen yıl su almaya başladığı Kocabaş Çayı için yeni tehlike Cengiz Holding! Geçen yıl yaşanan su krizinin sıkıntıları halen sürerken, Cengi Holding tarafından su hatta ve su pompası sistemi kurulması çalışmaları Çan`ın Uzunalan Köyü ve çevre köylerini tedirgin ediyor. 
Bayramiç ilçesinin Hacıbekirler Köyü yakınlarında gerçekleştirilmek "Haliağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi"nde, halkın tepkisine ve itirazına rağmen ısrar eden Cengiz Holding, yılda 4,1 milyon metreküplük su ihtiyacını yörenin en önemli akarsularından karşılamaya hazırlanıyor. Cengiz Holding`in göz diktiği akarsulardan biri olan Kocabaş Çayı, yörenin en önemli su kaynaklarından biri. 
Çan Çevre Derneği öncülüğünde, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası ve İda Dayanışma Derneği ve yöre halkının katıldığı etkinlikte, Uzunalan Köyü ve çevre köylerdeki kadınlar, Cengiz Holding`e tepki gösterdiler. Cengiz Holding`in su temini için çalışma yaptığı Uzunalan Köyü yakınlarındaki alanda incelemede bulunan çevre örgütleri ve vatandaşlar, çalışmaların hemen durdurulmasını istediler. Eylem öncesine kadar kepçe ve kamyonlarla çalışma yapıldığını ancak, eylem yapılacağı için çalışmalara ara verildiğini ifade eden yöre halkı, çalışmaların tamamen durdurulmasını istedi. Cengiz Holding`in, devam eden mahkeme sürecinin de hatırlatıldığı etkinlikte, yöre halkı; "Madene verecek suyumuz yok" dediler. Geçim kaynaklarının tarımsal üretim olduğunu ifade eden Uzunalan ve çevre köylerdeki vatandaşlar, susuz tarımın yapılamayacağını, geçen yıl büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler. 
"Cengiz Holding, su ihtiyacını Kocabaş Çayı`ndan karşılamayı öngörüyor"
Çan Çevre Derneği Başkanı Avukat Ümran Aydın, Cengiz Holding`e TEMA ile birlikte açtıkları davayı ve olumlu sonuçlanan bilirkişi raporunu da hatırlatarak, yargılama sürecinin devam ettiğini söyledi. Aydın; "Halilağa projesi için üç adet su kaynağı öngörülmüştü. Bunlar: Bayramiç`in Hacıbekirler Köyü tarafına yapılacak bir gölet, Çan tarafına yapılacak bir Gölet ve üçüncüsü ise bizim Kocabaş Çayı`mız... Ancak Kocabaş Çayı`ndan maden için su alınacak olması yöre halkında çok büyük bir tepkiye neden oldu. Çünkü Kocabaş Çayı, şuan halihazırda Çan ilçesi için kullanılmaktadır" dedi. 
"ODAŞ yetmedi bir de Cengiz Holding çıktı"
Çan Belediyesi ve Çanakkale Seramik Fabrikaları`nın da Kocabaş Çayı suyunu kullandıkları, yöredeki tarımsal üretimin önemli bir bölümünün Kocabaş Çayı`ndan sulama ihtiyacını karşıladığını ifade eden Aydın, "Kocabaş Çayı`mız yöremizde kendi üretimlerimize ancak yetiyordu. Geçen sene buradan ODAŞ Termik Santrali de su çekmeye başladı ve açık su sistemi kullanması nedeniyle geçen yıl ilçemiz büyük bir susuzluk tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Bir dönem Hurmaköy`de mısır tarlalarını kuruduğu gözlemlendi. ODAŞ`ın Kocabaş Çayı suyunu hoyratça kullanması yetmiyormuş gibi, bir de Cengiz Holding de gözünü buraya dikti" dedi. 
"Cengiz Holding`in çalışma yapabilmesi için izni yok"
Kocabaş Çayı`nın geleceğinin tehdit altında olduğunu ifade eden Çan Çevre Derneği Avukat Ümran Aydın, "Kocabaş Çayı`nın yok olması, kuruması demek, Çan bölgesindeki tarım ve hayvancılığın da yok olması anlamına gelecektir. İnsanları madende, termik santralde çalışmaya muhtaç edecek olan bu girişimlere karşı, tarımsal üretimin desteklenmesi gerektiği ortadadır. Cengiz Holding`in altın madeni için Kocabaş Çayı`ndan su alacak olması, köylüler arasında çok büyük bir öfkeye neden olduğunu gördük. Köylülerden imza topladık Belediye ve valilik nezdinde girişimlerde bulunarak, şirketin yargılama sonucunu beklenmesini talep edeceğiz. Aslında şuanda çalışmaya başlamak için ellerinde herhangi bir izin de yok" dedi. 
"Köylüler kararlı"
Yöre halkının suyunu savunmak için kararlı olduğunu ifade eden Aydın, "havamızı suyumuzu maden şirketlerine teslim etmemekte kararlıyız. Burada yaptığımız incelemede, Uzunalan köyü temaslarımızda ve çevre köylerden gelen vatandaşlarla olan görüşmelerimizde yöre halkının ne kadar kararlı olduğunu da gördük. Biz de bu mücadelede onlarla birlikte havamızı suyumuzu savunacağız" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş