Madenci sponsorluğu iddiası gerginlik yarattı!

Çanakkale`de geleneksel hale gelen Atikhisar Kır Şenlikleri hafta sonu iki gün boyunca yapılan etkinlikler ile gerçekleşti. İkinci gün yapılan Kayadere Köyü Mesire alanındaki etkinlikler sırasında altın madencilerinin sponsoru olduğu iddia edilen bir bisiklet gurubunun da etkinliklere katılması şenliklerin gerilmesine neden oldu. Kalabalık bir kitlenin yuhaladığı grup, daha sonra protestolar eşliğinde alanı terk etti.

1539
 
 
Çanakkale`de bu yıl 4`üncüsü gerçekleştirilen Atikhisar Kır Şenlikleri, cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı`nda yapılan basın açıklaması ve farkındalık yürüyüşü ile başladı. Cumhuriyet Meydanı`nda toplanan bir grup ellerinde bolanları, pankart ve dövizleri ile açıklamaya katıldı. Roman Dans Grubu ve tiyatro gösterisi ile devam eden etkinlikte İlk olarak söz alan Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Av. Ali Aydın Çalıdağ, etkinliğe katılımın az olduğunu ifade ederek, “Şuan bakıyorum, maalesef her zaman göremeye alıştığımız yüzler dışındaki insanları burada göremiyorum. Çevre çok dikat edilmesi gereken birşeydir. Ben Perşembe`yi Cuma`ya bağlaya gece tesadüfen Gökçeada`daydım. Hepinizin de haberi vardır, orada bir sel felaketi oldu. Çevrede yanlış yapılaşmanın, doğaya veriler tahribatın, iki saat içinde nasıl zararlar verebildiğini görmüş olduk. Belediyelere, resmi kurumlara, çevre gönüllülerine çok büyük görevler düşüyor. Yanlış bir bina yapımı, yanlış bir karar, gerçekten birçok insanın hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kazdağları`nda yaratılan tahribat, geçen sene barajımıza çamur olarak geldi, inşallah bu tahribat Çanakkale`ye çamur olarak gelmez. Hepimizin, barajımıza, suyumuza ve hayatımıza sahip çıkmamız sayesinde inşallah bu sıkıntıları yaşamayız” dedi.
 
 
“Kazdağları`nda 500 binden fazla ağaç yok edildi”
Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı ve Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş ise konuşmasında, “İlimiz ve bölgemiz; tarihsel dokusu, doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri, yüksek tarım potansiyeli ile yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en seçkin ve değerli coğrafi özelliklerine sahiptir. Bilindiği gibi bölgemiz son yıllarda çok uluslu maden şirketlerinin ve termik santrallerin hedefi haline gelmiştir. Ne yazık ki bu yeryüzü cenneti, Kazdağları, maden şirketlerinin açmış olduğu binlerce sondajla delik deşik olmuş, daha şimdiden 500 binden fazla ağaç yok edilmiştir. İşletmeye geçilmesi halinde bu sayının 10 milyonları bulacağı bilinmektedir. Sondaj aşamasında çok sayıda köyün içme ve kullanma suları kirlenmiş, yörede yaşayan insanların hayvanları ölmüş, ölmeyenler yavru atmış, çocuklar ishal olmuştur. Bu yüzden birçok köy susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu tehlikelerden bir tanesi de kentimizin içme suyunu sağlayan Atikhisar Barajının havzasında sürdürülen madencilik faaliyetleridir. 120.000 insanın içme suyunu sağlayan, Karacaören, Özbek ve Kepez ovalarındaki tarım arazilerini sulayan, su depolama tesisimiz Atikhisar Barajı, dolayısıyla Çanakkale kenti büyük risk ve tehdit altındadır. Metalik maden işletmeciliğinin yanında, Kazdağları ve Biga yarımadası için ikinci bir tehdit unsuru termik santrallerdir. Termik santraller ısıl enerjinin elektrik enerjisine çevrildiği tesislerdir. Söz konusu santrallerde doğalgaz (çevrim santralleri), petrol ve linyit kullanılmaktadır. Santrallerin bacalarından doğaya kükürt dioksit, azot oksit, karbon monoksit, karbon dioksit, hidrokarbonlar, ağır metaller, partiküler madde ve kül gibi atıklar bırakılmaktadır. Salınan gazlar santralın bulunduğu yerin coğrafi konumuna göre yarıçapı 60 km büyüklüğündeki dairesel alandan başlayarak geniş bir sahayı etkilemekte, kükürt dioksit ile azot oksit gazları asit yağmurlarına neden olmaktadır. Asit yağmurları sonucu tarım alanları, su kaynakları, meralar ve ormanlar zarar görmekte, dolayısıyla tarımsal üretim olumsuz etkilenmektedir. Sular zehirlenmekte, havamız kirlenmektedir” dedi. Konuşmaların ardından etkinlik, farkındalık yürüyüşü ile devam etti.
 
 
Kır Şenliği`ne büyük ilgi
Etkinliklerin ikinci gününde ise Kayadere Mesire Yeri`nde düzenlenen Kır Şenliği vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Çanakkale Kent Konseyi, Karabiga Temiz Doğa Derneği ve Çanakkale Çevre Platformu ile çok sayıda duyarlı demokratik kitle örgütünün katıldığı, vatandaşların hazır bulunduğu etkinlik oldukça coşklu geçti. Can Gox müzik grubunun şarkıları ile şenlenen konserde, çocuklar da kendileri için kurulan oyuncaklarda doyasıya eğlendiler. Kır Şenlikleri, gün boyu süren çeşitli etkinlikler ile son buldu.
 
 
Altın madencilerinin sponsor olduğu iddiası!
Bu yıl 4`üncüsü düzenlenen Atikhisar Kır Şenlikleri`ne altın madencilerinin sponsor olduğu ileri sürülen bir bisiklet grubu da katıldı. Etkinlik sırasında konuşma yapan ve çevre mücadelesindeki hukuki mücadele ile ilgili bilgiler veren İl Genel Meclis CHP Grubu Başkanvekili Hicri Nalbant`ın, “Aramızda Kazdağları`na çıkan, hatta Kazdağları`nı bırakıp Kazdağları`ndan çok Bergama`ya yolculuk yapan Alamos Gold şirketinin bisikletçilerinin olduğunu da duydum. Bu bisikletçilerin şehitliklerde tur düzenlediklerini de üzülerek öğrendim. Arkadaşlar, bu ülkeyi yurt edinebilmek için çok ağır bedeller ödedik. Hiç olmazsa orada yatan o şehitleri rahat bıraksınlar istiyoruz. Kesinlikle, bu tür bir bisiklet gurubunu, Alamos Gold şirketinden, Kanadalı şirketten yardım gören bir bisiklet grubunu aramızda görmek istemiyoruz” şeklindeki eleştirisinin ardından söz konusu bisiklet grubunun içinde bulunan Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ kürsü önüne gelerek söylenenlerin doğru olmadığını söyledi. Nalbant`ın “Ben doğruyu söylüyorum” sözlerinden sonra Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ`ın da aralarında bulunduğu bisiklet gurubu, oradaki kalabalık bir grup tarafından “Altıncı Filo Kazdağları`dan defol” sloganı, alkış ve ıslıklı protestoları arasında alanı terk ettiler. Bisiklet grubunun gidişi sırasında da küçük gerginliklerin yaşandığı gözlendi. Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, üzerinde bisiklet giysileri olmasına rağmen, “Ben burada bisikletçi olarak değil, Vali Yardımcısı olarak bulunuyorum” demesi dikkat çekti.
 
 
 
 
 
 
Paylaş