havadurum

Maden şirketlerinin uygulamaları mercek altında...

Çanakkale’de faaliyetlerini sürdüren Kuzey Biga Madenciliğin, kaplıca suyunu 30 yıllığına kapatması tartışmalara neden oluyor. Çan ilçesine bağlı Bardakçılar Köyü sınırları içerisinde yer alan kaplıca suyunu 30 yıllığına kapatan Kuzey Biga Madenciliğin, bu girişimini İl Genel Meclisi’ne taşıyan MHP’li Halil Rüştü Akgün, konu ile ilgili kamuoyunda yer alan bazı iddiaları da gündeme getirdi.

466
 
Çan ilçesine bağlı Bardakçılar Köyü sınırları içerisinde yer alan kaplıca suyunu 30 yıllığına kapatan Kuzey Biga Madenciliğin, bu girişimini İl Genel Meclisi’ne taşıyan MHP’li Halil Rüştü Akgün, konu ile ilgili kamuoyunda yer alan bazı iddiaları da gündeme getirdi. Bardakçılar Köyü sınırları içerisinde bulunan yer altı kaynak sularıyla ilgili Kuzey Biga Madenciliğin 30 yıllığına almış olduğu bir ruhsat olduğuna dikkat çeken MHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Halil Rüştü Akgün, Kuzey Biga Madenciliğin termal suları kullanma hakkını 30 yıllığına Kanada’nın Alamos şirketine devretmesiyle ilgili olurun İl Özel İdaresi tarafından verilip verilmediğini sordu.
 
Akgün; “Bu konu komisyon toplantısında gündeme gelmişti. Kuzey Biga Madencilik 30 yıllığına o bölgenin termal sularının işletme ve kullanım hakkını daha sonra Kanada’nın Alamos şirketine devredildiğine dair bir iddia var. Daha doğrusu bir milletvekilinin meclise verdiği önergeye almış olduğu cevap bu şekilde. Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından bu yılın içindeki bir tarihte Kuzey Biga Madenciliğin termal sularını kullanma hakkını 30 yıllığına Alamos şirketine devretmesiyle ilgili bir olur. İl Özel İdaresi böyle bir olur vermiş midir? İl Özel İdaresi’nin tamamen yabancı ülke kanunlarına göre ve tüm sermayesi o ülke insanlarına ait bir şirkete böyle bir şey devredilebilinir mi? Burada bir devir işlemi mi olmuştur yoksa hisse devri yoluyla mıbu devir yapılmıştır? Bunları merak ediyoruz. Çünkü, yabancı şirketlerin bu ülkede bir şekilde kanunların boşluklarından yararlanarak girip daha sonra Türk ticaret Kanunu’nun yaptırım getirici hükümlerinden kurtulmak amacıyla devredip, yabancı şirketlerinde uluslararası tahkimden yararlanmak istediklerini hissediyorum” dedi.
 
“İşletme ruhsatı almış olan şirketlerin, ödemiş olduğu paylar nedir?”
İl genelinde işletme ruhsatı alan şirketlerin ödemesi gereken paylar hakkında meclis üyelerine bilgilendirme yapılamasını da isteyen Akgün; “Yörede kullanılmak üzere ve alt yapı çalışmalarına ayrılan bir pay vardır. Devlet payı dediğimiz pay. Bu payın bir kısmı hazineye, bir kısmı Özel İdarelere ve Köye Hizmet Götürme birliklerine gider. Bütün ilçeler dahil ilimizde işletme ruhsatı almış olan şirketlerin, ödemiş olduğu paylar nedir. Bu paylara esas teşkil eden veriler, yani ben şu kadar madende şu kadar ticari meta çıkardım diye vermiş olduğu raporlar bizde mevcut mudur yoksa sadece İl Özel İdaresi’ne belli bir rakam mı yatırılmaktadır? Bu konularda bilgilendirilmek istiyoruz” diye konuştu.
Paylaş