"Maden adı altındaki korkunç tahribata izin vermeyin"

1079

 Bayramiç Kurşunlu Köyü’nde ‘zafer Mad. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ tarafından 2013-2014 yılında yapılmak istenen feldspat madenine karşı köylüler direnmiş ve direniş sonunda kazanan Kurşunlu köylüleri olmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinden yapılan duyuruda, Zafer Madencilik tarafından hayata geçirilmek istenen ‘Feldspat Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı projesi’ için hazırlanan ÇED raporunun ‘İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca’ yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edildiği açıklandı.  Kararın açıklanması ile Kurşunlu köylüleri yeniden harekete geçti. Köy muhtarı, azalar ve köylüler feldspat madenine verilen ÇED olumlu raporunun geri çekilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe verdiler. “Köyümüzde, yanlış veriler temel alınarak tekrar diriltilmeye çalışılan, halihazırda hakkında mahkeme durdurma kararı bulunan maden adı altındaki bu korkunç tahribata izin verilmemesini rica ederim” ifadelerinin yer aldığı dilekçe de köylüler itiraz gerekçelerini maddeler halinde sıraladılar. Verilen kararda,  ÇED raporu düzenlenmesi sürecinde koy bilgilendirme toplantısı yapılmadığını ifade eden köylüler, köy yerleşim alanına 60 metre uzakta olan maden sahasının yaşam tehdidi teşkil ettiğinin AFAD tarafında tespit edildiğini ifade ettiler. Maden sahasının  ‘Skepsis Antik Kenti’ sur dışı yaşam kalıntıları üzerinde bulunduğuna dikkat çeken köylüler, dilekçelerinde ‘2000 yıllık su künkleri, kent duvarları, yaşam alanları’ tahribatı oluşturduğunu ifade ettiler. Madenin meracılık, hayvancılık, tarım ve yeşermekte olan köy turizmini baltaladığını ifade eden köylüler 3000`den fazla yaşı 100`un üzerinde çam ağaçlarının kesilerek firmanın ‘öç alma’ düşüncesiyle büyük bir doğa katliamı gerçekleştirdiğini belirttiler.

 
“ÇED raporu köylülerin fikri sorulmadan verildi”
Köylüler, ÇED olumlu raporuna karşı itirazlarını maddeler halinde sıralayan köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdikleri dilekçede; “1, CED raporu düzenlenmesi sürecinde köy bilgilendirme toplantısı yapılmamıştır. Köylünün toplantıda fikri alınmadan raporun düzenlenmemesi gerekmektedir. 2, Konu maden sahası köy yerleşim alanına 60 metre uzaklıkta olup yaşamı tehdit ettiği, heyelan ve ölüm riski taşıdığı AFAD raporuyla tespit edilmiştir. Burada olası bir maden faaliyetinden dolayı yaşanabilecek bir yaşam kaybından mahkemece durdurulmuş bir madene tekrar izin veren yetkililerde maddi ve manevi olarak sorumlu olacaklardır. 3, Maden ocağı eğimi bilinçli olarak eksik ve yanlış olarak kayda geçirilerek saptırılmıştır. Maden merkezinden köye doğru eğim yüzde 50`nin üzerindedir” ifadelerine yer verdiler. 
 
“Tarihi kalıntıları yok ediyor”
Maden sahasının tarihi kalıntılara büyük zarar verdiğini belirten köylüler dilekçelerinde; “4, Maden olarak kullanılmak istenilen saha Skepsis Antik Kenti sur dışı yaşam kalıntıları üzerinde bulunmakta olup mevcut haliyle gözle görülebilecek şekilde 2000 yıllık su künkleri, kent duvarları, yaşam alanları tahribatı oluşturmaktadır. Skepsis Sit Alanı olup arkeolojik kazı yapılması beklenmektedir. Madencinin greyderle tahrip ederek parçaladığı su künkleri köyde koruma altına alınmış olup çok daha fazlası maden sahası etrafına saçılmış durumdadır. Burası tarihi bir ören yeridir” dediler.
 
“Maden çalışması tüm yaşamı baltalayacak”
Köyün yaşamının elinden alındığını ifade eden köylüler, dilekçe maddelerinde; “5, Maden köydeki meracılık, hayvancılık, tarım, yeşermekte olan köy turizmi faaliyetlerine zarar vermekte ve tüm yaşamı baltalamaktadır. Bu maden köye ekonomik olarak zarar vermektedir. Sadece madenci para kazanacak diye bir köyün tüm yaşam hakkı elinden alınmamalıdır. 6.Madenci firma, ilgili mahkemenin faaliyeti durdurma kararına rağmen, yasaları dikkate dahi almayan bir aymazlıkla ile 3000`den fazla yaşı 100`un üzerinde çam ağaçlarını kesmiş ve öç alma düşüncesiyle büyük bir doğa katliamı gerçekleştirmiştir. Bu tahribata köy halkı, sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu gerek medya gerekse yasal kanallar yoluyla tepkilerini göstermiş ve göstermeye devam edecektir. 7, Konu maden, mahkeme kararıyla faaliyeti durdurulmadan önce birçok siyasi kurum, belediye başkanları, çevreci inisiyatifler, halktan tepki çekmiş, anayasal hak sınırları içinde eylemler yapılmış, madenin ortaya çıkardığı vatan tahribatı birçok gazete, televizyon ve sosyal medya kanallarında bir çok sefer tenkit edilmiştir. 8. ilimiz Orman İdaresi`nce Mart ayında köyümüze 500 adet çam fidanı bağışlanmış ve tüm köylünün katılımıyla madende tahrip edilmiş alan yeniden ağaçlandırılmıştır. Orman İdaresi ve köylü birlikteliği de gazetelerde mülki idarenin halka, yaşama verdiği önemi öven bir dille haberleştirilmiştir”  dediler.
 
“Yanlış veriler temel alınarak yeniden acımak isteniyor”
Maden sahasının yaratacağı korkunç tahribata izin verilmemesini talep eden köylüler dilekçelerinde; “Köyümüzde, yanlış veriler temel alınarak tekrar diriltilmeye çalışılan, halihazırda hakkında mahkeme durdurma kararı bulunan maden adı altındaki bu korkunç tahribata izin verilmemesini rica ederim” ifadelerine yer verdiler. (Eren Aşnaz)
Paylaş