havadurum

"Maalesef şoförlerimiz duyarsız"

483

 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından Cumhuriyet Meydanında tören düzenlendi. Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu, Belediye Meclis Üyesi Fatma Kaynaş, engelli dernek ve STK Temsilcileri, engelliler ve vatandaşların katıldığı program çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu. Şiir okunmasının ardından Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Remzi Bolaman, basın açıklaması yaptı. Engelliler Meclisi Başkanı Bolaman, konuşmasında görme engellilerin talebine de değinerek, özellikle ışık geçişlerindeki zorluklardan bahsetti. Görme engelli vatandaşların konuşan ışık talebi olduğunu yetkililere seslenerek duyuran Bolaman, görme engelli vatandaşlara yol vermeyen özellikle duyarsız şoförlere de seslendi. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende konuşma yapan Kent Konseyi Meclis Başkanı Remzi Bolaman “Sözlerime ‘Bize neler oluyor?’ diye başlamak istiyorum. Belki unutuluyor ama hani diyorlar ya ‘eğitim,  herkesin hakkı’ diye. Daha geçen gün özel çocuklarımıza yapılan o hareketi ben şahsım olarak tüm engelliler adına çok üzüldüm.  Madem özgür eğitim herkesin hakkıdır, orada o çocuklarımızın, annelerimizin yuhalanması, insanlık için çok büyük bir ayıptır. İsterdim ki, tüm engelli dernekleri birleşsin ve yapılan bu haksızlığa karşı bir deklarasyon yayınlasın. Ama maalesef yaşadığımız hayatta artık insanların kalbinde hiç mi sevgi kalmadı? O yüzden ‘Bize neler oluyor?’ Bu kadar mı tahammülsüzleştik? Özel çocuklarımız Çanakkale’de de otobüslere biniyorlar, kamuya açık alanlara giriyorlar ve hala ikinci sınıf muamelesi görüyorlar. Bunun için tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. İçimizde birazcık insanlık kaldıysa, bu özel çocuklarımıza sevgi, saygı ve hoşgörü ile yaklaşılmasını istiyoruz” dedi. 

 
“Çanakkale halkı, Kent Konseyi’nden her türlü bilgiye ulaşabilir”
Engelliler Meclis Başkanı Bolaman “Biz Kent Konseyi Engelliler Meclisi olarak bir buçuk yıl önce ‘Çocuk Kalbi Engel Tanımaz’ diye bir kitap yayınladık. Bu kitabın müfredata girmesini istedik. Fakat maalesef ilgilenen olmadı. Bu kitapçık engellileri ilgilendiriyor. Kent Konseyinin yerini herkes biliyor. Lütfen gidin ve bu kitapçıktan alarak engellilerin sorunları hakkında bilgi edinin. Bu kitapçık, iki buçuk yıllık bir ürünün projesidir. 10 okul, 850 öğrenci ile anket yapılarak meydana getirilmiş bir kitapçık. Çanakkale ile ilgili, Çanakkale halkının yeridir Kent Konseyi. Ne şekilde bilgi almak istiyorlarsa, lütfen gitsinler ve bilgi alsınlar. Görme engellilerden bana bir talep geldi.  Konuşan ışık istiyorlar. Şu anda ışıklarımız var ama maalesef şoförlerimiz duyarsız. Özellikle kadın sürücülerimiz. Ben geçerken birçok kez buna şahit oluyorum. Birçok insan yol verirken kadın şoförlerimizin kafasında ne var bilemiyorum transit gidiyorlar. Görme engelli kardeşlerimizin sorunlarını buradan Çanakkale’nin tüm idarecilerine sesleniyorum. Lütfen konuşan ışık yaptıralım ki görme engelli vatandaşlarımız daha rahat geçsin” dedi. 
 
“Birlik olalım, beraber olalım, hep birlikte olursak sesimiz daha gür çıkar”
Meclis Başkanı Remzi Bolaman; “Birlikte hareket edelim. Engellilerin birinin canı yandığı zaman, orada kıyıda köşede kalmasın. Birlik olalım, beraber olalım, hep birlikte olursak sesimiz daha gür çıkar. Buradan resmi kurumlara sesleniyorum. Yıl 365 gün. Engelli günleri 10-16 Mayıs engelliler haftasında 6 günlük bir programdır. Diğer günleri de hepsini toplayın yılda yapar 10 gün. Bunları takvimlerine işaretleseler, belki bu Cumhuriyet Meydanı daha fazla insanla beraber dolar ve duyarlılık daha fazla artar. Biz Kent Konseyi’nin tematik meclislerinden biriyiz. Biraz önce de dediğim gibi Kent Konseyi halkın yeridir. Halk Kent Konseyine gider, yapmak istediklerini orda soracak, öğrenecek. Yolu yakın yeri de yakın. Lütfen gelin, Kent Konseyinde hep beraber Çanakkale’miz için elimizden ne geliyorsa yapalım” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş