havadurum

Lüfer bu sene tezgahlarda kendine yer bulamadı 

Her sene Kasım ve Aralık aylarının gözdesi olan lüfer bu sene tezgahlarda yer bulamadı. Çanakkaleli balıkçılar bu durumu hava şartları, fazla avlanma ve az bulunması nedeniyle oldukça artan fiyatına bağlıyor.

1698

“Boğazın Efendisi Lüfer” olarak da bilinen lüfer balığı bu sene Çanakkaleli balıkçıların tezgahında oldukça yüksek fiyatlarda kendine yer buldu. Kimi balıkçı, tezgahında 650-700 TL ile lüfere yer verirken kimi balıkçı ise lüferin yerini hamsi ile doldurmaya çalıştı.

Özellikle Kasım ve Aralık ayının sevilen balığı olan lüfer bu sene Çanakkalelilerle oldukça yüksek fiyatlarla buluştu. Sezonunda 350-400 TL ile tezgahlarda bulunan lüfer, Aralık ayında 700 TL civarına ulaşınca, vatandaşların da tercihlerini alternatif balıklardan yana kullanmasına neden oldu. Çanakkale OLAY Gazetesi’ne lüferin özel açıklamalarda bulunan kentin balıkçıları, bu sene lüferden yana pek verim alınmadığını, çıkan balığın da İstanbul’a gönderildiğini dile getirdiler.

Kaşıkçı; “Lüfer azaldı artık, tezgahlara pek koymuyoruz”

Fiyatının artması sebebiyle vatandaşların lüfere olan talebinin de azaldığını dile getiren balıkçı Volkan Kaşıkçı; “Lüfer azaldı artık, tezgahlara pek koymuyoruz. Fiyatı da arttığından dolayı vatandaşın da talebi azaldı. Şu anda fiyatı 650-700 TL civarında, fiyatı 400-450 iken vatandaş alabiliyordu ama 700 liraya çıkınca çok talep kalmadı, vatandaşın da hali malum. Bu aralar hamsi yoğunlukta satılıyor; hem uygun, hem mevsim balığı hem de lezzetli, istavrit de yoğun bu sene” şeklinde konuştu.

Uysal; “Sezonunda 350 TL’ye kadar düşmüştü”

Lüfer sezonunun bitmeye yaklaştığını dile getiren Nergis Uysal; “Lüfer biraz azaldı, sezonumuz yavaş yavaş bitiyor, fiyatlar yükseldi, biraz da hava şartlı etkiliyor bu durumu. Lüfer şu aralar 600, 650, 700 büyüklerin fiyatı. Sezonunda 350 TL’ye kadar düşmüştü. Şu anda hamsi, istavrit, deniz çuprası, deniz börülcesi gidiyor” ifadelerini kullandı.

Kartal; “Hayvana yumurtlama fırsatı vermiyoruz”

Lüferin üremesine izin verilmediğini vurgulayan Cemal Kartal; "Lüfer azaldı, geçen ay çok iyiydi 350 liralara kadar düştü ama hava şartlarından dolayı balık yürüdü, onun için şu anda fiyatı 750-800 TL’yi gördü, normalde fiyatı 400-500 TL olması gerekiyordu ama balık az olduğu için fiyatlar yükseldi, hatta tezgahlara koyamıyoruz çünkü İstanbul’a gidiyor. Balık azaldı, her sene yeni tekneler iniyor, balığın azalmasının nedeni; fazla yakalanması, hayvana yumurtlama fırsatı vermiyoruz, ufağı da büyüğü de yakalıyoruz, üremeyen hayvan azalıyor” diye konuştu.

Erten; “Hamsi bolluğu var”

Şu an hamsinin ilgi gördüğünü dile getiren Ersin Erten; “Hamsi bolluğu var, kilo 100 liradan satılıyor, hayat şartlarına bakıldığı zaman hamsi şu an bedava, 100 liraya hangi eti yiyebiliyoruz. Yetiştirme balıklar var; çupra, levrek gibi, pek çeşit yok, denizlerde bu sene fazla verim yok, çinekop olması lazımdı ama yok” dedi. (Dilan Kaynak)

Paylaş