Lösemi, kemik iliği ve kan hücrelerini etkileyen bir kanser türüdür. Lösemi, aynı zamanda kan kanseri olarak da bilinir. Peki lösemi nasıl anlaşılır? Lösemi neden olur? Lösemi tedavisi nasıl yapılır? Lösemi belirtileri, nedenleri, tedavisi ve önlenmesi hakkında merak edilenleri bu makalede okuyun. İşte lösemi hakkında merak edilenler…
Lösemi, kemik iliği ve kan hücrelerini etkileyen bir kanser türüdür. Lösemi, aynı zamanda kan kanseri olarak da bilinir. Lösemi, kemik iliğinde anormal ve kontrolsüz bir şekilde lenfoid veya miyeloid adı verilen öncül hücreler üretmeye başlar. Bu kanserli hücreler sağlıklı kan hücrelerinin yerini almaya başlar ve bağışıklık sistemi, oksijen taşıma ve kanama durdurma gibi önemli işlevleri bozar. Lösemi, her yaşta görülebilir ancak çocuklarda ve 50 yaş üzeri yetişkinlerde daha sık rastlanır. Lösemi, akut veya kronik olarak sınıflandırılır. Akut lösemiler hızlı ilerleyen ve acil tedavi gerektiren türlerdir. Kronik lösemiler ise daha yavaş ilerleyen ve uzun süre belirti vermeyebilen türlerdir.
Lösemi belirtileri, hastalığın türüne, ilerleyişine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak löseminin en yaygın belirtileri şunlardır:
Löseminin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak lösemiyi tetikleyebilecek bazı risk faktörleri vardır. Bunlar şunlardır:
Löseminin teşhisi için fizik muayene, kan testleri ve kemik iliği biyopsisi yapılır. Fizik muayenede doktor hastanın cildindeki renk değişimi, lenf bezlerindeki şişlik, dalak veya karaciğerdeki büyüme gibi bulgulara bakar. Kan testleri ile hastanın hemoglobin, trombosit ve lökosit sayısı ölçülür. Kemik iliği biyopsisi ile hastanın kalça kemiğinden alınan bir örnek mikroskop altında incelenir. Bu örnekte kanserli hücrelerin varlığı ve tipi belirlenir.
Löseminin tedavisi hastalığın türüne, evresine, hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna göre değişir. Löseminin tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şunlardır:
Lösemi tedavisinde başarı şansı hastalığın türüne, evresine, hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna göre değişir. Günümüzde lösemilerin tedavi başarısı yaklaşık yüzde 85’e ulaşmıştır. Bunda hasta bakımındaki önemin artışı, gelişmiş laboratuvar olanakları ve risk sınıflandırılmasının daha iyi belirlenmesi gibi tedavi başarısını etkileyen pek çok faktör etkilidir.
Hayır, lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Lösemi, genetik veya çevresel faktörlerden kaynaklanan bir kan kanseridir. Lösemili bir kişiyle temas etmek veya aynı ortamda bulunmak lösemiye neden olmaz.
Löseminin kesin bir önlenme yöntemi yoktur. Ancak lösemiyi tetikleyebilecek bazı risk faktörlerinden kaçınmak hastalığa yakalanma riskini azaltabilir. Bu risk faktörleri arasında sigara içme, radyasyona veya bazı kimyasallara maruz kalma, bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaç kullanma gibi faktörler sayılabilir.
Lösemili hastaların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: