"Lavanta Diyarı Çıplak Etno-Köy Peyzaj Projesi"nin startı, 9 Kasım 2020 tarihinde Çıplak Köyü Muhtarlığı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile verildi. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Kelkit`in yürütücüsü olduğu proje ekibinde; Doç. Dr. Alper Sağlık, Dr. Öğretim Üyesi Elif Sağlık ve Araştırma Görevlisi Merve Temiz bulunuyor. Çıplak Köyü`ne tahsisli 450 dönümlük arazi üzerinde yapılması planlanan "Lavanta Diyarı Çıplak Etno-Köy Peyzaj Projesi", lavanta bitkisi ile çevrili sosyal yaşam alanlarını kapsıyor.
Projede neler bulunuyor?
Troya Ören Yeri yolu üzerinde bulunan proje alanında; Giriş takı, meydan, otopark, wc, etnospor alanı, hayvanat bahçesi, gözlem kuleleri, kafe-restoran-konaklama birimleri, teras, satış ve sergi birimleri bulunuyor. Projeye göre, konaklama tesisi ile geniş bir alanda lavandula angustifolia (lavanta) yetiştiriciliği ve lavandula intermedia (lavanta) bitkisi görsel amaçlı olarak yer alıyor. Projenin etap etap yapılacağı öğrenilirken, tamamlanması durumunda; "Çıplak Köyü olmak üzere, yöresel olarak Tevfikiye Köyü ve Troya Ören Yeri`ne gelecek ziyaretçilere çok önemli kazanımlar sağlaması hedeflenmektedir. Bu kazanımlar başta ekonomik olmak üzere turizm sektörüne önemli derecede katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla ulusal ve uluslararası düzeyde Çıplak Köyü`nün tanınırlığına destek verecektir" denilerek projenin hedeflerine vurgu yapıldı.
"İntihal" iddiası!
Projenin kendisine ait olduğunu ifade eden, aslen lavanta yetiştiricilinin yoğun olarak yapıldığı Ispartalı olan emekli ziraatçı Bilal Demirbaş, gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamalarda bulundu. Projenin aslında, Erenköy ve Çıplak Muhtarlıklarının ortaklaşa yapacakları bir proje olduğuna vurgu yapan Demirbaş, "Ödenek yok, biraz bekleteceğiz" denildikten sonra, Erenköy Muhtarlığının saf dışı bırakılarak, Çıplak Muhtarlığı`nda projenin yapılacağını öğrendiğini ve kendi projesinin bazı değişikliklerle ÇOMÜ tarafından yapıldığını söyledi... Projenin 2019 yılında özel bir mühendislik firmasınca çizimlerinin tamamlandığını, bu süreçleri, Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu`nun da bildiğini söyleyen Demirbaş, proje tanıtım yazısının bile kendi projesinden alındığını ifade etti.
"Görsel değişikliklerle aynısı kopyalanmış"
"Elimizdeki proje ile ÇOMÜ tarafından açıklanan proje arasında büyük benzerlikler var" diyen Demirbaş, üniversitenin yaptığı proje ile arazi arasında uyumsuzluklar olduğunu, ÇOMÜ`de yapılan projenin arazi görülmeden yapıldığını ifade etti. Demirbaş, "Benim gözlemim, projenin üzerinde, görsel değişiklik yaparak, aynısını kopyalamışlar" dedi.
"Emeğimize hukuki olarak sahip çıkacağız"
"Arazi aslında OPET`e ait bir arazi. OPET`in feragat etmesiyle arazi Milli Emlak uhdesine geçti" diyen Demirbaş, "Ben de iki köyün muhtarı ile (Erenköy ve Çıplak) görüştüm, durumu anlattım. Proje alanı muhtarlığı devredildi. Hemen sonrasında biz bu projeyi yaptık, mühendislik firmasını çizdirdik. Sonra bana `proje iptal oldu` dendi. Burası tarım amaçlı değil, sadece turizm amaçlı olacaktı. Burada öncelikli bir ekibin emeği var; peyzaj mühendislerin, harita mühendislerine, ziraat mühendislerinden sulama projesinde görevli mühendislere kadar çok geniş bir ekip var. Hukuki olarak emeklerimize sahip çıkacağız elbette" açıklamasında bulundu. Demirbaş, ayrıca; "Projeyi çizen mühendislik firmasına olan borç da daha duruyor" diyerek tepki gösterdi.