Lapseki’de öğrenciler aromatik bitkiler yetiştiriyor

Lapseki İÇDAŞ ÇİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yeşili Koruma Kulübü öğretmen ve öğrencileri, “Yüzüncü yıla yüz aromatik fide” adlı proje ile okul bahçesinde lavanta, adaçayı ve biberiye yetiştiriyor. Proje, öğrencilere aromatik bitkilerin faydalarını, geleneksel tıptaki önemini ve sıfır atık bilincini kazandırmayı amaçlıyor.

1033

Lapseki İÇDAŞ ÇİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okul bahçesinde aromatik bitkiler yetiştiriyor. Lavanta, adaçayı ve biberiye gibi bitkilerin faydalarını ve geleneksel tıptaki önemini öğrenen öğrenciler, aynı zamanda sıfır atık bilinci ve 21’inci yüzyıl becerileri de kazanıyor. “Yüzüncü yıla yüz aromatik fide” adlı proje, öğrencilerin hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlıyor.

Aromatik bitkilerin faydaları ve önemi

Proje Öğretmenleri Berna Kayacık ve Sedat Ercan koordinatörlüğünde gerçekleştirilen proje etkinliğinde, çok eski zamanlardan beri yetişen aromatik bitkilerden olan lavanta, adaçayı ve biberiye bitkileri öğrencilere tanıtıldı. Bitkilerin sağlık açısından faydaları ve hastalık önleyici etkileri gösterildi. Ayrıca, geleneksel tıpta bu bitkilerin önemine de vurgu yapıldı.

Okul bahçesinde toprakla buluşma

Eylül ayında başlatılan “Yüzüncü yıla yüz aromatik fide” çalışmaları kapsamında, okul bahçesinde traktör ile dikim alanı sürüldü, yabani ot ve köklerin temizliği yapıldı, toprağın dikim için hazır hâle getirilmesi sağlandı. Dikim hazırlıklarının ardından, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, protokol üyeleri ile Okul Müdürü Boray Geçgil, öğretmen ve öğrenciler tarafından toplam 100 adet aromatik fide okul bahçesinde toprakla buluşturuldu. 35 adet lavanta, 30 adet adaçayı ve 35 adet biberiye fideleri, sebze ve meyve atıklarından oluşturulan kompost gübre ile güçlendirildi.

Deprem bölgesine yardım için satış planı

Proje, öğrencilere sadece aromatik bitkileri tanıtmakla kalmayıp, aynı zamanda proje derslere disiplinler arası bir yaklaşım da kazandırıyor. STEM projesi kapsamında yer alan projede, öğrenciler bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerini bir arada kullanarak, uygulayarak ve eğlenerek 21’inci yüzyıl becerilerini kazanıyorlar. Damla sulama yöntemi ile olgunlaşan aromatik fidelerin yaz aylarında toplanıp kurutulması ardından da öğrencilerin tasarladığı bir marka ile satışa çıkarılması ve elde edilen gelir ile deprem bölgesine yardım yapılması planlanıyor.

(Erhan Taylan)

Paylaş