Laçiner gitti, yankıları sürüyor

ÇOMÜ’de yeni rektör olarak Prof. Dr. Yücel Acer’in atanmasından sonra Laçiner dönemi uygulamaları olarak üniversitedeki bir çok hukuksuz, yanlı uygulamalar konusundaki tepkiler büyüyor.Rektör Yücel Acer’in böylesi uygulamalar konusunda gerekenin yapılacağına dair vermiş olduğu söz, akademik camiada olumlu karşılanırken, şimdi bu konuda atılması gereken somut adımlar beklenmektedir.

1392
Laçiner döneminde uygulamalarıyla adından çok söz ettiren Turizm Fakültesindeki gelişmeler konusunda yapılan haksızlıkların bir an önce telafi edilmesi talep edildi. Turizm Fakültesinde keyfi ve yanlı olarak, hukuksuz ve prosedürlere aykırı olarak hayata geçirilen uygulamalar konusunda gündeme getirilen iddialar; bir eğitim kurumu açısından son derece olumsuz örnekler olarak önümüzde duruyor.
 
Çarpıcı iddialar
Turizm Fakültesinde özellikle son bir yıldır akademik kurulların yapılamadığı yapılsa da bazı öğretim elemanlarının toplantılardan çıkarıldığı ya da toplantılara alınmadığı, toplantılarda ise kendilerinden olmayan öğretim elemanlara hakaret edildiği iddia edilmektedir.
Fakülte yönetiminin; akademik personel başta olmak üzere personelini, tüm akademik kuralları ve teamülleri çiğneyerek başka birimlere sürerek gerek dersleri gerek öğrenci işlerini aksattığı belirtildi. 2014-2015 akademik yılı güz dönemi üç derse kalan öğrencilere yönelik, sınav tarihinin akademik takvimde yer almayıp, sınav tarihinin bir gün önceden yayınlanması sonucu uzak illerde bulunan öğrencilerin üç derse giremedikleri ve yönetim tarafından mağdur edildikleri ortaya çıktı. Üç ders sınavına giremeyen öğrenciler; okullarının tekrar uzadığını ve Bahar dönemi için de harç parası yatırmak zorunda kaldıklarını ifade etmişlerdir.
 
Sürgünler ve yandaş uygulamalar
Turizm Fakültesi Dekanı Mustafa Koyuncu döneminde kadro verilmeyip başka üniversiteye geçmek zorunda bırakılan öğretim elemanlarının varlığı Laçiner döneminin tipik uygulamaları olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca fakülte yönetimi tarafından araştırma görevlisi Erol Duran Ezine MYO’na, öğretim görevlisi Bahattin Hamarat ise Biga İİBF Ekonometri bölümüne sürülmüştür. Derslerin dağıtımında keyfi davranılarak, öncelikle kendilerine yakın olan öğretim elemanlarına ders verilmektedir. Kadrosu Turizm Fakültesi’nde olmasına rağmen ders verilmeyen hocaların olduğu ve bu hocaların verdiği derslerin başka fakültedeki öğretim elemanlarına verilerek ayrımcılık yapıldığı iddialar arasında. Kadrosu Turizm Fakültesinde olan Bahattin Hamarat’a ise ders verilmediği ve daha önce girdiği dersleri ya müfredattan kaldırıldığı ya da kendilerine yakın başka fakültedeki öğretim elamanlarına verildiği, dışarıdan gelen öğretim elemanlarına yolluk yevmiye verilerek kurumsal zarar oluşturulduğu iddia edildi.Öğrencilere, seçmeli derslerde kendilerine yakın hocaların dersleri aldırıldığı, Girişimcilik dersini iki dönem alan öğrencilere KOSGEB tarafından Girişimci belgesinin verileceği vaadi verilerek ders aldırıldığı ama dersi veren öğretim elamanının KOSGEB’le anlaşma yapmadığını ve öğrencileri kandırarak mağdur ettiği yine yandaşlık adına yapılan ve göz yumulan uygulamalar arsında yer almaktadır.Diğer yandan, araştırmacı ya da öğretim elemanı olacak öğrencilerin alması gereken Bilgisayar Uygulamalı İstatistik dersi gibi dersleri verecek öğretim elemanının sırf kendilerinden olmaması nedeniyle açılmadığı da gündemdeki olumsuz uygulamalar arasındadır. Fakültede de kimi lisans derslerine (Türk ve Dünya Mutfakları, Banket Yönetimi, Ön büro Otomasyonları, Rekreasyon gibi) yüksek lisans ya da doktora öğrencilerinin girdiği, kimi yabancı dil derslerine ise akademik hiçbir özelliği olmayan sırf dekan yardımcısının eşi diye ders verildiği ve derse girdiği tepki çeken uygulamalar arasında.
Yüksek Lisans ve Doktora programında da benzer adam kayırmaları yaşanmış, kadrosu Turizm Fakültesinde olup, ders verebilecek öğretim elemanları varken dışarıdan yandaş öğretim elemanları görevlendirilmiştir. Doktora programında ders verebilmek için en az doçent olunması gerekirken dekana yakın doçent olmayan bazı öğretim elemanlarına ders verilerek aynı durumda fakülte kadrosunda bulunan bazı öğretim üyelerine ise ders verilmeyerek ayrımcılık boyutundaki bir başka uygulama olarak hayata geçmiştir.
 
Taşınma bile dayatmayla
Turizm Fakültesinin apar topar yeni binasına taşındığı özellikle konaklama bölümünde taşınmanın tartışılmadan kararın dayatıldığı iddia edilmektedir.
Önceki Turizm binasının daha çok ihtiyacı karşıladığı belirtilirken ve binada konferans salonu bulunmasına rağmen yönetimin dayatmasıyla taşınan yeni binada konferans salonunun olmadığı ve 25-26 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirilen 3. Kariyer Günleri Ziraat Fakültesinde yapılmak zorunda kalınmıştır. Yeni binada öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirebilecek mekânların olmadığı, özellikle kantinin yetersiz ve orta katta olduğu, ayrıca sınıflara ve ofislere kantinden yiyecek kokularının geldiği bir ortamın yeni bina adına nasıl bir uygulama olduğu kafalarda soru işaretlerine yol açmıştır.
Paylaş