Laçiner’e “Eşkıyalık” tepkisi

Ulusal bir gazetede `Bahar değil eşkıyalık` başlığı ile yazısı yayınlanan ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner`e tepkiler dinmek bilmiyor. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, “Yalakalık zor iştir” derken, Çanakkale Belediye Başkanvekili Muharrem Erkek, “ÇOMÜ Rektörü Sayın Laçiner’in yaklaşımını reddediyorum” dedi.

639
Taksim Gezi Parkı`yla başlayan, ülke geneline yayılan ve halkın yoğun ilgi gösterdiği direnişe destek veren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, özgürlükleri için mücadele eden katılımcıların AKP`ye karşı tepkilerini dile getirdiği protesto eylemlerine yönelik `Bahar değil eşkıyalık` başlığı ile ulusal bir gazeteye değerlendirme yazısı yazan ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner ile ilgili “Yalakalık zor iştir. At sahibine göre kişnermiş” dedi. Çanakkale Belediye Başkanvekili Muharrem Erkek ise “ÇOMÜ Rektörü Sayın Laçiner, son günlerde yaşadığımız demokratik eylemlere katılan insanlara ‘eşkıya’ olarak tabir ederse eğer, bu insanların da ona bir şeyler söyleme hakkı doğar” dedi.
 
“Halk özgürlüğünü istiyor”
Gezi Parkı`yla başlayan protesto eylemlerine katılan halkın özgürlüğünü istediğine dikkat çeken Soydan; “Topçu Kışlası Projesi`nden dolayı Gezi alanının yıkılması gündeme geldi. İnsanlar, önce iki ağacı korumaymış gibi öne çıkan direniş gösterdi. Ama aslında bunun altında yatan çok konu vardı. Türkiye`de insanların yaşam biçimine ve nerede nasıl davranılacağına kadar Başbakan tarafından karışılması ve dayatılmasıydı aslında insanların karşı çıktığı. Bayramlarımız yasaklandı. Bayramlarını kutlamak isteyen insanlara Başbakanın `terörist` demesi, insanların içinde bir yara oldu. Kaç çocuk yapılacağına da Başbakan karışmaya başladı. Alkol düzenlemesi adı altında insanların özel hayatlarına karışıldı ve insanların özgürlüklerine el konuldu. Demokrasi ortadan kaldırıldı. Elbette ki bunlar birikti ve en son Gezi Parkı`nda polisin acımasızca saldırmasıyla iş bu boyuta geldi. Yani insanlar özgürlüğü ve demokrasiyi istiyor. Bunu kim diyor? Hiçbir siyasi partinin örgütlemediği gençler diyor. Burada verilen mesaj şudur: `Biz özgürlüğümüzü ve demokrasi istiyoruz. Bizim yaşam biçimimizi belirleme. Biz Mustafa Kemal Atatürk`ün bize bırakmış olduğu Türkiye`nin devamını istiyoruz. Biz böyle bir çağdaş Türkiye`de yaşamak istiyoruz. Biz senin kendine göre biçimlediğin Türkiye`de yaşamak istemiyoruz.` Burada verilen mesaj buydu” dedi.
 
“Haklarına sahip çıkan gençlerin alnından öpüyorum”
Taksim Gezi Parkı`ndaki eylemlere katılarak geleceklerine sahip çıkan gençlere destek veren Soydan; “Tüm Türkiye`de polisin orantısız gücünden sonra bütün insanlar, AKP hükümetinin yaptığı uygulamalara karşı çıktı ve bu direniş bütün Türkiye`ye yayıldı. Bu Başbakanın yangına benzin dökmesiyle daha da alevlendi. Recep Tayyip Erdoğan bu ülkenin başbakanı gibi davranmadı, AKP`nin genel başkanı gibi davrandı. Halka çapulcu diyerek hakaret etti. İnsanlar da kendi haklarına sahip çıktı. Güzel olan şey, gençliğimizin kendi hakkına, yaşam şekline ve yaşam biçimine sahip çıkmasıdır. Haklarına sahip çıkan gençlerin hepsini alnından öpüyorum. Çünkü onlar kendi geleceklerine ve Türkiye`ye sahip çıktılar” diye konuştu.
 
“Gençler, Rektöre gereken dersi verir”
Türkiye`nin dört bir yanında devam eden eylemlere katılan gençlerin, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner`e gerekli dersi vereceğini kaydeden Soydan; “Rektörle ilgili özel olarak bir şey söylemek istemiyorum. At sahibine göre kişnermiş. Rektör bu konuda benim muhatabım değildir. Çocuklar, kendilerine hakaret edenleri meydanlarda gerekli dersi verdiler. Rektöre de meydanlarda gerekli dersi vereceklerine inanıyorum. Yalakalık zor iştir. Birine yalakalık yapmak istiyorsanız, onu takip edersiniz. Onun gözüne girebilmek için kendinizi şekilden şekle sokarsınız” şeklinde konuştu.
 
“Halka hakaret edemezsiniz”
Çanakkale Belediye Başkanvekili Muharrem Erkek ise Rektör Laçiner’in açıklamalarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, Laçiner’i kınadığını açıkladı. Erkek, “ÇOMÜ Rektörü Sayın Laçiner, son günlerde yaşadığımız demokratik eylemlere katılan insanlara ‘eşkıya’ olarak tabir ederse eğer, bu insanların da ona bir şeyler söyleme hakkı doğar. Üniversite bizim gözbebeğimiz. Bu kent bir üniversite kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Benim kentimin üniversitesinde rektörlük görevini yürüten bir kişinin bu yaklaşımını kesinlikle reddediyorum. Siz milletimizin, toplumumuzun bir parçasına ‘eşkıya’ ‘çapulcu’ ‘provokatör’ diyemezsiniz, hakaret edemezsiniz. Bu söylemlerle halka bir taraftan hakaret etmiş olursunuz. Çok yanlış bir şey. Bence sayın rektör üniversiteyi daha çok büyütmek ve üniversiteden kentin gelişimine bilimsel katkılar sunmak için çalışmalar yapmalı ya da başbakanın dediği gibi ‘cübbesini çıkarsın, siyaset yapsın.’ Ben gerçekten kınıyorum. Ayrıca sayın Laçiner yazısında ‘terör örgütleri ve derin devlet uzantıları tarafından yönlendirilmiştir’ demiş. Bu çok komik bir durum. Artık, Türkiye komplo teorilerinden ve korkulardan uzaklaşmalı. Bu tamamen son derece haklı ve masum bir halk hareketidir. Bunu terör örgütleri ile ilişkilendirmek son derece komik bir durumdur. Artık, ülkemizde tüm korkuları bir kenara bırakıp demokrasi çıktımızı yükseltmeliyiz” dedi.
 
“Öğrenciler sağlık hizmetini nereden alacak”
Çanakkale Belediye Başkanvekili Muharrem Erkek, açıklamasında Mediko’nun kapatılması kararına da değinerek, “Son dönemde ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi’nde bulunan Mediko Sosyal Sağlık Merkezi ile ilgili kapatma kararı alındığını okuyoruz. Mediko kapatıldığında öğrenciler sağlık hizmetlerini nasıl ve nerede alacaklar? Üniversitede öğrencilerin sağlık hizmeti almalarına yönelik başka bir birim açılacak mı? Bilmiyorum. Bir belirsizlik hakim. Öğrencilerimizi düşünerek hareket etmeliyiz. Sağlık ve eğitim gibi konular gerçekten üzerinde hassasiyetle durulması ve alınan kararlarda da karar alıcıların adalet duygusunu gözden kaçırmamaları gerekmektedir” dedi.
Paylaş