Laçiner’den sonra, Palabıyık da kaybetti

ÇOMÜ`ye bağlı Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan aleyhinde açtığı hakaret davasını kaybetti. Daha önce çeşitli skandal iddialar üzerine açtığı davaları birer birer kaybeden Rektör Laçiner`in ardından Palabıyık`ın da davayı kaybetmesi, kent kamuoyunun haklılığını ortaya çıkardı.

1793
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan aleyhinde açtığı hakaret davasını kaybetti. Palabıyık`ın yerel bir gazetede yayınlanan köşe yazıları aracılığı ile yaptığı açıklamalar, kent kamuoyunca tepki çekmiş, açıklamaları ve yazıları, Çanakkalelilere ve kentin yöneticilerine hakaret niteliğindeydi. Bu duruma tepki gösteren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın kendisine hakaret ettiğini ileri sürerek dava açan ve son olarak önceki gün 2. Asliye Ceza Mahkemesi`nde gerçekleşen duruşmada Başkan Gökhan`ın haklı olduğu ortaya çıktı.
 
Hatırlayalım!
Bilindiği gibi Biga Dekanı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, “Yaşları genç de olsa onlara göre Çanakkale demek sakinlik demek, doğallık demek, akşamları geç vakitlere kadar kafayı çekmek demek, dans etmek demek, denizde yüzmek, dağda yürüyüşler demek. Hatta aylak aylak dolaşmak demek. Dolayısıyla bu kişiler Çanakkale`yi hareketlendirecek her şeye karşılar. Gazetelerde, barlarda, sokaklarda asıl gürültüyü çıkaranlar da bunlar zaten” gibi ifadeler kullanmış, sonrasında da bu yönlü yazılarına devam etmişti. Yazılarındaki söylemler kent halkına ve kent idarecilerine yönelik hakaret unsurları taşıdığı gerekçesi ile Çanakkale`de örgütlü bulunan çok sayıda sendika, dernek ve oda gibi demokratik kitle örgütleri ile siyasilerden tepki görmüştü.
 
Dava görüldü
Söz konusu gelişmelerin ardından Palabıyık`ın “manevi olarak etkilendim” diyerek dava açtığı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile olan duruşması önceki gün gerçekleşti. Başkan Gökhan`ın avukatlığını Muharrem Erkek yaparken, Palabıyık`ın vekilliğini Kaan Tonka yaptı. Kaan Tonka`nın iddiaları üzerine savunmasını yapan Avukat Muharrem Erkek, Başkan Gökhan`ın açıklamalarında herhangi bir hakaret bulunmadığını aksine, Palabıyık`ın Çanakkale halkına yönelik küçük düşürücü ifadeler kullandığını söyleyerek bu durumun kent kamuoyunda infiale neden olduğunu vurguladı.
 
Savcı da Gökhan`ı haklı buldu
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Erkek`in açıklamalarına paralel olarak Gökhan`ın söylediklerinde hakaret kastı bulunmadığını, köşe yazıları yazarak kentte kamuya mal olmuş Palabıyık`ın bu tür eleştirilere katlanması gerektiğine vurgu yaptı. Bunun üzerine duruşma hakimi Başkan Gökhan`ı haklı bularak beraatına karar verdi.
 
Davaları birer birer kaybediyorlar
İşçisinden memuruna, akademisyeninden kentin çeşitli dinamiklerine ve gazetecilere kadar, ÇOMÜ yöneticilerinin adeta kendilerini dokunulmazlık zırhına sokarak açmış oldukları davaları bir bir kaybetmesi açılan davalar nedeniyle estirilmek istenen baskı ve yıldırma taktikjlerini de boşa çıkarıyor.ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner başta olmak üzere ÇOMÜ`nün üst yönetimi kendilerine yöneltilen en küçük bir eleştiriyi bile hakaret olarak algılayıp hızlı bir şekilde dava açma yolunu seçiyor. Ancak yapılan eleştirilerin hakaret niteliği taşımadığı, medeni toplumların olmazsa olmazlarından biri olduğu gerçeği, hukuk tarafından alınan kararlarla onaylanıyor. Kendilerine yönelik her eleştiriye dava açan ÇOMÜ yönetiminin, tüm bu gelişmelerden dersler çıkarak bir an önce asli işlerine dönmesi bekleniyor.
Paylaş