havadurum

Kültürel mirasımız olan Kazdağlarımıza sahip çıkalım

Siyanürcü şirketlerin Kazdağlarına dönük saldırıları yoğunlaştıkça çeşitli özellikleri ile önemli bir değer olan Kazdağlarına sahip çıkmak duyarlılığı özellik ile bilim insanları nezdinde önemli bir yer buluyor. Kazdağlarının kültürel bir değer olduğuna dikkat çeken Çanakkale Bölge Koruma Eski Başkanı Prof. Dr. Ülkü Altınoluk “Çok, çok kısa bir mutluluk için doğal, tarihi, kültürel mirasımız, özetle “insanlığın geleceği” karartılmamalıdır” dedi.

588
Kazdağı’nın bütün özelliklerini kaybedebileceği bir “süreç” yaşandığına dikkat çeken Çanakkale Bölge Koruma Eski Başkanı Prof. Dr. Ülkü Altınoluk “Eğer aklımızı başımıza toplamazsak bundan sadece Çanakkale değil, geniş bir coğrafya zarar görecektir. Bilim bize bunu apaçık göstermektedir. Kazdağı bizim çok önemli bir değerimizdir. Bunun farkına varamamak bir akıl tutulmasıdır” dedi.
 
Kazdağlarının kültürel bir değer olduğunu belirten Altınoluk,  güncel  örnekleri ile bunu açıklayarak şunları söyledi: ”Komşumuz Yunanistan ekonomik krizle boğuşurken adaların satışı bile gündeme getirildiği halde, Olimpos Dağı’ndan altın çıkarmak kimsenin aklına bile gelmemiştir. Çünkü Olimpos Dağı, Yunanistan’ın doğal, tarihsel, kültürel dolayısıyla ekonomik dayanağıdır. Yunanistan’ın bu en yüksek dağı, eski Yunan tanrılarının evi olarak kabul edilmiş, varlıklarını bu dağa borçlu olduklarına inanmışlardır. Bu duygu ve düşünce dünyası bir “kültürün” sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim varoluşun simgesi olan bu dağ, dünya biyosfer rezervlerinden biri olarak da tescillenmiştir. Kazdağı da bizim için ve dünya için özelliklidir ve önemlidir. Yunanistan, altın madeni konusundaki yasal düzenlemelerini yaparken bizim Yargıtay kararlarını da dikkate almış, özellikle bu kararlardan yararlanarak topraklarında(dolayısıyla AB topraklarında) siyanürle altın üretilmesini yasaklamıştır. Herhangi bir ülke olmak istemiyorsak biz de simgelerimize zarar vermemeliyiz. Hiç kimse Kazdağı’nın önemini orada yaşayan köylülerden daha iyi bilemez. Onlara sorulunca bu görülecektir.”
Paylaş