Kuduzla mücadelede stratejik adım: Oral Aşılama Projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuduz hastalığını kontrol altına almak için aralarında Çanakkale’nin de olduğu 18 ilde kapsamlı bir oral aşılama projesi başlattı.

80

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuduz hastalığını kontrol altına almak için kapsamlı bir ulusal oral aşılama projesini hayata geçirdi. İlk olarak Avrupa Birliği mali desteğiyle başlatılan ve bu yıl Bakanlık bütçesiyle yürütülen "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi, yaban hayatındaki kuduz enfeksiyon zincirini kırmayı hedefliyor.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, projenin önemine dikkat çekerek, Bakanlık tarafından yürütülen çalışmanın yaban hayatındaki kuduz enfeksiyon zincirini kırmak ve halk sağlığını korumak açısından kritik bir proje olduğunu vurguladı.

Projenin ilk aşaması 2019-2022 yılları arasında Batı ve Orta Anadolu'da 225.000 km²'lik alanda havadan aşılama çalışmalarını kapsadı. Bu yıl gerçekleştirilecek olan stratejik mücadele için Bakanlık, Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları bütçesinden 3.850.000 doz oral kuduz aşısı temin etti. Çalışma, 28-29 Kasım 2024 tarihinde başlayacak ve Aralık ayı sonuna kadar devam edecek. İzmir, Manisa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Karabük, Bolu, Düzce, Çankırı, Ankara, Kütahya, Eskişehir, Afyon ve Uşak illerini kapsayan projede, 18 ilde kapsamlı bir koruma seferberliği başlatılacak.

Türkarslan, projenin bakanlık bütçesiyle yürütüldüğünü belirterek, hem evcil hem de yabani hayvanların sağlığını koruma altına aldığını söyledi. Proje, hastalığa duyarlı yabani hayvanların bağışıklık kazanması ve evcil hayvanlarla yaban hayatı arasındaki enfeksiyon zincirinin kırılması açısından kritik önem taşıyor.

İl Müdürü Türkarslan, halk sağlığının korunmasına yönelik bu çalışmanın toplumsal farkındalığa katkı sağlayacağını vurguladı. Türkarslan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Vatandaşların bilinçlenmesi ve hayvan sağlığı konusunda duyarlılık kazanması, projenin en önemli hedeflerinden biri olarak öne çıkıyor. Toplumun her kesiminin bu mücadeleye destek vermesi ve kırsalda kibrit kutusu şeklindeki yemlere denk gelindiğinde temastan kaçınılması kuduz hastalığıyla etkin mücadelede kritik rol oynayacaktır.” dedi.

(NEVİN YÜKSEL)
Paylaş