Küçücük adımlar koskoca umutlar...

Kurşunlu halkı, kaderini artık böyle tayin ediyor. Madenciye karşı verilen mücadele, “Küçücük adımlar, koskoca umutlar, bir umut var hala onların içinde” deniyor. Kesilen ağaçlara bakarak, “Ufacık çam fidanları ekiyorlar karşılarında yok olan koskoca ormana inat...” Kurşunlu halkı direnmeye devam ediyor.

1481
 
Bayramiç`in Kurşunlu Köyü`nde sürdürülen çevre mücadelesi, ortak köy halkı için “Olmazsa olmaz” bir hal aldı. Sessiz kendi halinde, çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan, nüfusları ise büyük şehirlere göçler nedeni ile ya artmayan ya da azalan, uzakta ama mutlu bir köy iken şimdi, bugüne kadar sadece televizyonlarda görebilecekleri bir mücadelenin içinde buldular kendilerini. Kaderleri de yaşantıları da bir anda değişti. Daha önce süt sağan, meyve, sebze eken eller, şimdi madenciye doğru kaldırılmış, “Dur” diyor. O eller şimdi, kesilen koskoca ormana bakarak, küçük küçük fidanlarla, yeni bir orman oluşturuyor.
 
 
Fidanlara evlatları gibi bakıyorlar
Kurşunlu halkının artık iki evi var. biri kendi evi, diğeri madencinin karşısına kurdukları çadır evleri. Madencinin kestiği ağaçlara, gürültülü büyük araçlara bakarak, nöbet tutuyorlar çadırlarında. Çadırlarının etrafına diktikleri küçücük çam fidanlarına gözleri gibi bakıyorlar. O fidanların “çocuk” olduğunu bilerek, isim bile vermişler. Kesilen koskoca ormana inat diktikleri fidanlarına, “Umut” demişler, “Gelecek” demişler...
 
 
Bir insan neden aç kalır?
Bülent Behçet Özüren, “Köyüm kurtulsun, canım feda olsun” diyerek, başladı açlık grevine. Bugün bugün 7`nci günü. Bir insan, 7 gün neden aç kalır? Herhalde kendi isteği ile değil. Mutlaka birileri zorlamış olmalı. “20 yıl sürecek bu işkenceyi hak etmek için ne günah işledik?” diye soran Özüren, köyünün geleceği için, yaşamı ve doğası için aç kalmaya çoktan razı olmuş. Özüren, kendisi aç kalıyor, ama hem köy halkına mücadele gücü oluyor hem de bir insanın vatanı, yurdu, köyü için neleri yapabileceğini gösteriyor.
 
 
Şimdi sıra sizde!
Kurşunlu halkı bugüne kadar anayasal haklarını kullanarak eylemler yaptılar, hukuki mücadeleyi başlattılar. Bugüne kadar kendi güçleri ile direndiler. Şimdi kurdukları çadırlarında onları ziyaret edecek, mücadele gücü olacak, onlarla kader birliği edecek Çanakkalelileri bekliyorlar. Cumartesi günü “çadırını al gel” etkinliğini organize eden Kurşunlu halkı, feldspat madenine karşı verdikleri mücadelelerini, altın madenine karşı mücadele eden, termik santrale kerşi mücadele eden insanlarla birleştirmeye hazırlanıyor.
 
 
 
Paylaş