"Köyümüzü güzelleştirmek istedik, izin verilmedi!"

2016

 Ayvacık’ın Babakale Köyü’nde kadınlar tarafından kurulan ve ihtiyacı olan kadınların çalışarak gelir elde etmesi amacıyla işlettiği ‘Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Lokali’nin Köy Muhtarı Bekir Vargün tarafından boşaltılmak istenmesine karşı tepkiler sürüyor. Babakaleli kadınlar, lokali kendi elleri ile yaparak bugüne getirdiklerini, ihtiyacı olan birçok kadının buradan gelir ettiğini belirterek, muhtar Vargün’ün lokali bireysel olarak işletme amacı ile boşaltmak istediğini ifade etmişlerdi. Babakaleli kadınlara Çanakkale’deki kadın SRTK ve dernekleri başta olmak üzere Türkiye’deki birçok kadın STK ve dernekleri destek açıklamasında bulunmuştu. Babakaleli kadınların el emekleri ile kurdukları lokalleri için imza kampanyası başlatıldı. Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükran Erbaş başlatılan imza kampanyası ile ilgili yaptığı açıklamada, muhtarın yıkım talebi ile İl Özel İdare tarafından alınan yıkım kararına iptal davası açıldığını belirterek, her gün farklı bir yıldırma politikası ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Dernek olarak bu güne kadar yaptıkları çalışma ve köy katkılarını aktaran Erbaş; “Amacımız kadınlarımızı üretime katıp kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlarken, gelirimizin bir kısmı ile köyümüzü güzelleştirmek istedik izin verilmedi!!! Yaptıklarımız da yok sayıldı. Bu sebeple desteğinize ihtiyacımız var, mücadelemizde yanımızda olacağınızı biliyorum. Sevgiyle kalın” dedi. 

Erbaş imza kampanyası ile ilgili açıklamasında;  “Köyümüze birçok yönden fayda sağlayan derneğimizle neden bu kadar uğraşıldığını araştırdığımızda ise cevaplar alıyoruz. Bazen ‘bu alanı yıktıracağım, bazen başa geçip tüm kadınları ben çalıştıracağım’ diyor. Bazen de ‘başkasına kiraya vereceğim, burası köye iyi gelir getirecek bir yer’ diyor. Şu anda derneğimiz muhtarın yıkım talebi ile İl Özel İdare tarafından alınan yıkım kararına iptal davası açmıştır. Bir kaç gün önce mahkeme yıkım talebini ara kararla durdurdu. Her gün yeni bir yıldırma politikası ile karşılaşıyoruz” dedi.
 
“Desteğinize ihtiyacımız var”
Dernek olarak birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Erbaş; “Örneğin; sağlık konusunda uzman doktorlar tarafından bilgilendirici toplantılar yaptık. Kadınların KETEM kontrollerini yaptırıp, iki yıl takip ettik. Ev pansiyonculuğu kursu açtık. Sertifikalarını alan kadınlar bugün bu alandan para kazanıyorlar. Dernekte çalışarak kazandığımız paralarla yurt içi ve yurt dışı gezileri yaptık. Anıtkabir, Ankara, Eskişehir, Karadeniz, GAP turu, Gürcistan, Kıbrıs, Midilli Adası ve diğer Yunan adaları… gibi. Daha sayamadığım birçok yeri kadınlar kendi emekleriyle, kazandıkları paralarla görme ve gezme şansını buldular. Kadınlarımızı üretime katıp kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlarken, gelirimizin bir kısmı ile köyümüzü güzelleştirmek istedik izin verilmedi! Yaptıklarımız da yok sayıldı. Bu sebeple desteğinize ihtiyacımız var, mücadelemizde yanımızda olacağınızı biliyorum. Sevgiyle kalın” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş