Köylülerle termikçinin dilekçe savaşı!

Çan`ın Yaya Köyü sınırlarında kurulması planlanan Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesi`nin köylerindeki tarımı ve hayvancılığı bitireceğini savunan köylüler, Ankara`ya gitti. Çok sayıda köyün muhtarları ilgili bakanlıklar ile EPDK`ya dilekçe ile başvururken, Çan Kömür ve İnşaat AŞ`nin ise Çanakkale Toprak Koruma Kurulu, DSİ ve Tarım İl Müdürlüğü`ne dilekçeli başvuruda bulunduğu iddia edildi.

933
Çan Kömür ve İnşaat AŞ. tarafından yapılmak istenen Çan-2 Termik Sant-rali ve Kül Depolama Sahası Projesi hem köylüleri, hem de termik santral yetkililerini harekete geçirdi. Deyim yerindeyse bürokrasinin tüm kanal-ları iki taraf için de kullanılırken, sonucun ne olacağı ise önümüzdeki süreçte belli olacak. Ancak, ne termik santral yetkilileri yatırımdan, ne de köylüler mücadele etmekten vazge-çecek gibi durmuyor.
 
Çan`a bağlı Yaya Köyü, Karlı Köyü, Kulfal ve Bahadırlı köyleri başta olmak üzere çevredeki köylerden oluşan bir heyet, Ankara`da Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş`ın da desteği ile çeşitli görüşmeler yaptı. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`na dilekçe ile başvuran heyet, bölge tarımı ve hayvancılığının tehlikede olduğunu ifade ettiler.
 
Termik santral yetkilileri ise bu süreçte boş durmadı. İddiaya göre Çanakkale Toprak Koruma Kurulu`na, Devlet ve Su İşleri Çanakkale Şube Müdürlüğü`ne ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`ne başvuran termik santral yetkilileri, bölgede “tarım dışı” yatırım yapılacağını ifade ederek, kurumlardan izin istediler. Olağanüstü bir toplantı yapılmadığı takdirde, Toprak Koruma Kurulu gündemine şubat ayı içinde geleceği öğrenilen konuyla ilgili nasıl bir karar çıkacağı merak ediliyor.
 
Öte yandan, birinci termik santralin hem ekonomik hem de sağlıkları açısından tehlike yarattığını ifade eden yöre halkı, şimdi ikincisi için yatırım hazırlığı yapıldığını, bölgedeki başta tarımsal üretim ve hayvancılık olmak üzere, ekonomik ve sos-yal yaşamı altüst edeceğini ifade ettiler. Mücadelelerinden vaz geçmeye-ceklerini ifade eden yöre halkı, “Toprağımıza, hayvanlarımıza ve geleceğimize sahip çıkacağız” dediler.
Paylaş