Körfez halkı teyakkuzda!
Zeytinli çayı üzerine yapılmak istenen baraj için ayaklanan körfez halkı, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve vatandaşların katılımı ile “baraja hayır” dedi. Hafta sonu düzenlenen eylem ve etkinliklere Çanakkale Çevre Platformu ve Çanakkale Dayanışması da destek verdi.
Edremit`te bulunan yörenin en güzel akarsularından biri olan Zeytinli Çay üzerine yapılmak istenen baraj bölge halkının tepkisini çekiyor. Hafta sonu aralarında KESK, Eğitim-Sen, GÜMÇED, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Dayanışması gibi örgütlenmelerin bulunduğu demokratik kitle örgütlerinin destek verdiği, yine bölgede yaşayan vatandaşların katıldığı büyük bir miting gerçekleştirildi. Barajın yapımına karşı çıkan Edremit`e bağlı Mehmetalan Muhtarı Metin Aktaş, konuyla ilgili açıklama yaptı. “Burada Mehmetalan Mahellesi kenarından akan Zeytinli Çayımız var” diyen Aktaş, “Zeytinli Çayının üzerine baraj yapılması planlanıyor. İçme ve sulama amaçlı olarak başlandı, ancak sulanacak arazi kalmadığından dolayı “içme suyu temini” amacıyla çalışmaları devam ediyor. 91 metre derinliğinde oldukça büyük bir baraj yapımı söz konusu. Küçükkuyu`dan Altınova-Dikili`ye kadar tüm havzaya yönelik olarak yapılan bir yatırım. Biz Mehmetalan halkı olarak burada baraj için yapılmak istenen fizibilite çalışmasına izin vermedik. Üç kez geldiler, biz de tapulu tarlalarımızda kazı yaptırmayacağımızı söyleyerek geri çevirdik. Bugün de 5 Haziran Dünya Çevre Günü olması nedeni ile böyle bir eylem ve etkinlikler organize ettik. Sesimizi duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Akarsuları kurutacaklar”
“Burada, baraj proje aşamasına gelmeden önce kamuoyu yaratarak, bardaj yapımının durdurulmasını sağlamak istiyoruz” diyen Aktaş, “Bu Barajın dışında Edremit Körfezi`nde 11 tane proje var. Bunların da 6-7 tanesinin de HES (Hidro Elektrik Santrali) projesi olduğu, diğerlerinin de içme ve sulama göledi olduğu söyleniyor. Yani Mıhlı Çayı`ndan, Hasanboğuldu Çayı`ndan ve Zeytinli Çayı gibi bölgemizdeki tüm akarsular üzerine bir proje uydurulmuş. Küçücük derelere dahi gölet ve HES yapma aşamasındalar. Zeytinli Çayı üzerine yapılacak bu baraj ile Havran`ın yaşadığı sıkıntıları yaşayacağız. Nasıl Havran`a baraj yaptılar, akarsuyun akışını durdurdular ve yer altı suları beslenemedi. Havran ve Edremit`te yer altı kaynaklarının şuanda tuzlu çıkıyormuş. Şimdi buraya baraj yapılırsa, Akçay, Altınoluk, Zeytinli ve yöresindeki sular da tuzlu çıkacak. Buz baraj yapımına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
“Doğanın dengesi değişecek”
Aktaş açıklamalarında bölgede yapılacak barajın doğaya zararlar vereceğini ifade ederek, “Biliyorsunuz, Kazdağları`nda da altın madeni çalışmaları var. Onlar işletme ruhsatı alırlarsa, su ihtiyaçları olacak. Bir ton kayacı işlemek için üç ton suya ihtiyaçları olacak. Bu barajların da onlara hazırlık yapıldığı konuşuluyor. Havran`da yapılan barajın ardından bölgemizdeki nem oranı biraz daha arttı. Şimdi bu bölgenin, yani körfezin kendine has bir atmosferi var. Bu bölge, dünyanın en önemli oksijen koridorlarından biri. Şimdi burada yapılacak baraj ile bu oksijen kaynağını da yok edeceğiz, yer altı kaynaklarını yok edeceğiz, bölgenin kendine has doğal yapısını değiştireceğiz” dedi.