Kopya iddiaları yargıya taşındı

Atanması yapılmayan öğretmenler Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kamu Emekçileri Sendikası KESK de, sınavın iptaline ilişkin hukuki çalışmaları başlattı.

770
 
 
 
KPSS sınavında ki kopya iddiaları Çanakkale de yargıya taşlındı. Ataması yapılmayan öğretmeler adına Nüket Barış ve Onur Tezel Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde yapılan açıklamada “KPSS rantçılarından, kopyacılardan, emek hırsızlarından hesap sormaya geldik” denildi.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Umut tacirliği yapan, insanların umutlarını ranta dönüştüren, çaresizliğe ve kaderciliğe bizleri mahkum etmek isteyen hırsızlardan hesap sormaya geldik! Yıllarca okuyup bir meslek sahibi olabilmek için didindik. Fakat devlet, kendi verdiği diplomayı tanımayarak geçersiz kıldı. Memurluk sınavı adı altında bizleri hayattan, yaşadığımız toplumdan tecrit etti. Diğer taraftan, balık baştan kokar hesabı, Milli Eğitim Bakanı`nın bilim hırsızlığı yaptığı mahkeme kararıyla onanmıştır. Bu da bize AKP Hükümetinin sınavla ilgili ciddiyetsizliğinin gerekçesini göstermektedir. Yandaş medya, yandaş sendika yaratan hükümet, yandaş öğretmenler yaratarak toplumu karanlığa sürüklemekte kararlıdır. Ya cemaate gir, çalışmadan KPSS sorularını al, ya da yıllarca sınav peşinde sürün, diyenlerden hesap sormaya geldik. Son yıllarda ortaya çıkan kopya-şifre skandalları ve artık hangi kesimlerin emek hırsızı olduğu halk nezdinde tescillenmiştir. 2010 kopya skandalı sonrası iddianamenin henüz hazırlanmamış olması bile yetkili makamların bu konuyu nasıl da önemsizleştirmeye çalıştıklarını bize açıkça göstermektedir. Artık zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz olmadığının farkındayız. Hırsızların peşindeyiz. Bugüne kadar sustuğumuz ve susturulduğumuz için sıra bize geldi. Susmayacağız. Çünkü sıra hepimizde.”
 
Cumhuriyet başsavcılığına verilen dilekçede ise şu ifadelere yer verildi;
“Cumhuriyet Savcılığına / Çanakkale. Şüpheli: ÖSYM, Beyazkalem Yayıncılık Eğt. San. Ldt. Şti. Suç : 7 Temmuz 2012 tarihinde yapılan KPSS` de kopya iddiaları, bilgi ve emek hırsızlığı Suç tarihi : 07.07.2012 Açıklama: Sınav tarihinden önce soruların ve cevapların bazı kişilere verildiği iddia edilmektedir. ÖSYM bile henüz kendi sitesine sınav kitapçıklarını yayınlamadan Beyazkalem yayıncılık sorulan yayınlamıştır. Yayınlanan sorularda 3 tane güncel soru yoktur. Tüm soruları sınavdan çıkanlardan edindiğini belirten adı kuruluş neden 3 güncel sorunun hatırlanmadığına açıklık getirememektedir. Yayınlanan ve deneme-2 olarak sosyal medyada dolaşan belgedeki sorular sınav sorularıyla birebir aynıdır. Soruların şıklarının yeri ve şekil-grafik soruları dahil aynıdır. CD` de kayıtlı olan sorular incelendiğinde bu görülecektir. Beyazkalem yayıncılığın 7 Temmuz 2012 saat: 17.25 te yayınladığı kitapçık ile ÖSYM`nin 11 Temmuz 2012`de yayınladığı kitapçığın birebir aynı olduğu görülecektir.
 
Sonuç : Yukarıda kısaca açıklandığı üzere şüpheliler hakkında kamu davası açılıp bu iddiaların araştırılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını arz ederim.”
 
 
“Sınavın iptali için hukuki çalışmalar başladı”
KPSS’de yaşandığı iddia edilen kopya skandalı sonrası tepkiler çığ gibi büyüyor. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan KESK, sınavın iptaline ilişkin ise hukuki çalışmaları başlattı. Sınavda yandığı ileri sürülen kopya iddialarının ardından ÖSYM’ye tepki gösteren KESK Çanakkale Şubeler Platformu adına açıklama yapan Eftal Yıldırım, sabıkalı ÖSYM’nin kurumlara güvenin çöktüğü bir ülkede toplumdan koşulsuz güven bekleyemeyeceğini söyledi.
 
Söz konusu iddiaların, ÖSYM’nin geçmişteki skandallarını aratmadığını ifade eden Yıldırım; “7 Temmuz’da gerçekleşen Kamu Personeli Seçme Sınavı’na ilişkin şüpheler artık toplumun ÖSYM’ye güvenin sıfıra indiğini gösterir niteliktedir. DİHA’nın haberi ile açığa çıkan şüphelere, her gün yenisi eklenmekte, ÖSYM başkanı ise her zaman olduğu gibi Anadolu Ajansı’na hiç kimseyi tatmin etmeyen çelişkili açıklamalar yapmayı ve kamuoyunun ve “sınavzedelerin” aklını kemiren soruları daha da artırmayı sürdürmektedir. İddialar, ÖSYM’nin geçmişteki skandallarını aratmamaktadır. İlk iddia soruların Gülen cemaatine yakın bir dershane tarafından ele geçirildiği ve dershane tarafından soruların önceden dağıtıldığı şeklindedir. Soruları ele geçiren kişilerin sorulardan 100’ünün cevaplarını “yakın bulduğu” bir kesime ücretsiz dağıtırken başka bir gruba da sattığı öne sürülmektedir. Ayrıca bir yayınevine ait sitede sınavın hemen ertesinde sınav sorularının 57 tanesinin birebir yayımlandığı görülmüştür. Sınav günü yayınevinin Google’da aranma sayısının patladığı söylenmektedir. Olayın ardından yayınevi açıklama yaparak söz konusu soruları sınava giren öğrencilerin ezberlemiş olduğu ve her nasılsa soruları birebir ezberleyen öğrencilerin kendilerine bunları ulaştırıp siteye konmasını sağladıklarını söylemiştir. Bunun ardından ortaya çıkan bir başka olay, Ankara’da bir bankın altında soruların cevaplarını anımsatıcı notların parçalanmış halde bulunduğudur” dedi.
 
Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öncelikle, böylesi sağlıksız, nitelik ölçmekten çok yarışmaya dayalı, kişilerin hazırlanmak için hayatlarının en az birkaç yılını harcadığı bir sınav söz konusuysa, önceki skandallar da düşünüldüğünde şüphelerin ortaya çıkması elbette doğaldır. Üstüne üstlük mevcut hükümet ülkedeki kurumların tarafsızlığına ve hakkaniyetine dair toplumdaki inançları böylesine zedelemişken… Adalet duygusunun ve kurumlara duyulan güvenin krizde olduğu bu ortamda ÖSYM yönetiminin durumu yönetebilmek ve kişilerdeki kaygıları giderebilmek bir yana, yaptığı çelişkili ve peşin hükümlü açıklamalarla şüpheleri daha da artırdığı açıktır. Tıpkı 2010 yılında yaşanan skandalda olduğu gibi… ÖSYM Başkanı iddialar henüz ortaya çıkmışken, “sınav tertemiz bir sınavdı” diyebilmiş ve yapılan “KCK bağlantılı KPSS kopya çetesi” operasyonundan sonra ÖSYM’yi karalama kampanyası yürüttüğünü iddia etmiştir. Ancak şer odağı yaratarak kendi açıklarını örtmede yeterince başarılı olamayacaklarını anlamış olsa gerek ki internete düşen soruların bir biçimde adaylar tarafından ezberlendiğini ve böylelikle yayımlandığını da öne sürmüştür. Ardından iddialar yoğunlaşınca bir kez daha açıklama yaparak sınavlar ilgili kimi “analizler” yaptıklarını ve kopya yönünde hiçbir iddianın karşılığı olmadığını gördüklerini söylemiş, bütün evrakı analiz edeceklerini, inceleyeceklerini belirterek, “Bu bilgileri kamuoyuyla zaman zaman paylaşacağız” demiştir. İnternete düşen soruların öğrenciler tarafından ezberlendiğini söyleyen Demir, ardından “Bizim düşündüğümüz bunların sınavdan sonra bir gayretle hazırlanmış ve basına verilmiş nüshalar olduğudur” şeklinde bir açıklama yapmıştır. Bu “kapalı” söylemden soruların kim tarafından servis edildiğini, ne gibi incelemeler yapıldığını vs. anlamak adeta imkânsızdır. Ali Demir’in açıklamalarında sınavla ilgili kendi “olumlu kanaatleri” dışında kamuoyunu tatmin edecek en küçük bir somut veri bulunmamaktadır. Son olarak benzeri açıklamalar dün itibariyle Başbakan tarafından da yapılmış, o da bu sabıkalı sınav hakkında sanki sınava kendi girmişçesine emin konuşmuştur.”
 
“İddiaların boşa çıkmasını sağlayacak nitelikte incelemeler yapılmış mıdır?”
Yetkililer tarafından yapılan çelişkili ve yetersiz açıklamalara karşı bazı soruları da gündeme getiren Yıldırım; “Bizler tüm bu çelişkili ve yetersiz açıklamalara karşı şu soruları soruyoruz: Ankara’daki sınavla ilgili yapıldığı söylenen incelemelerin/analizlerin kapsamı nelerdir? İddiaların boşa çıkmasını sağlayacak nitelikte incelemeler yapılmış mıdır? Sınav soruları ilk aşamada iddia edildiği gibi akılda kalan sorular ise, onca sorunun tümü, adaylar tarafından nasıl bire bir akılda tutulabilmiştir? Sınav soruları basına kim tarafından, ne zaman gönderilmiştir? Buna ilişkin açık ve net açıklamalar yapılmalı, varsayımlar üzerinden konuşulmamalıdır. ÖSYM somut gerçeklere dayanmayan sadece kanaatleri içeren açıklamalarıyla basındaki bilgi kirliğine zemin hazırladığının ve çelişkili açıklamalar yaptığının farkında mıdır? 2010`da yaşananları da düşünürsek bugün karşımıza çıkan iddialar karşısında toplumu ikna edici bilgiler vermeyi, kanaatlerinizden ziyade somut bilgileri kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz? Sınav salonlarında alınan olağanüstü güvenlik önlemlerine rağmen böylesi olayların yaşanması, güvenlik önlemlerinin sıradan gözetmenler ve sınava girecek sıradan öğrencilerde yoğunlaştırılmasının doğru bir tercih olmadığını mı göstermektedir? 2010 yılında KPSS ve Üniversite giriş sınavlarında yaşanan kopya skandalları sonrasında kopyanın olmadığına toplum ikna edilebilmiş midir? Kamuoyu ile konuyla ilgili bilgileri edindikçe “zaman zaman” paylaşacağını söyleyen Ali Demir, toplumun vicdanda temize çıkmanız için ne kadar “zaman” gerekmektedir?” dedi.
 
“Çürümüş sınav sistemi derhal terk edilmelidir”
Sendika olarak konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Yıldırım, sınavın iptaline ilişkin hukuki çalışmaların başlatıldığını dile getirdi. Yıldırım; “İddialar sınav sistemine, kurumlara ve adalete duyulan inancın çöktüğü bir Türkiye’de gayet anlaşılır niteliktedir ve incelenmeye muhtaçtır. Sınava giren bir milyon kişinin hayatını etkileyen, öğretmen intiharlarına dahi neden olan bu sınavla ilgili şüpheler “olumsuz şeyler düşünmeyin, sadece güvenin” ya da “iç mihraklar bu iddiaları çıkarıyor” diyerek silinemez. Bu çarpık sınav sistemini hayatlarının odağı haline getirmek zorunda kalan adayların bir de sınavda şaibe iddiaları ile yıpratılması kabul edilemez. Bu skandalların ve tepkilerin bize gösterdiği gerçek çok açıktır: Başta atama bekleyen öğretmenler olmak üzere tüm “KPSSzedeler”, KPSS cenderesinden kurtarılmalı, bu çürümüş sınav sistemi derhal terk edilmelidir. Geçmişte gerçekleşen sınavlara ilişkin iddialar sümen altı edilmişken, toplumdan koşulsuz güven beklemek boşunadır. Ali Demir ve ÖSYM yetkilileri ya şüpheleri ciddiye alan incelemeler yaparak kamuoyuna tatmin edici açıklamalar yapmalı ya da oturdukları koltukları derhal terk etmelidir. Sendikamız konuyla ilgili suç duyurusu ve sınavın iptaline ilişkin hukuki çalışmaları başlatmıştır” dedi.
Paylaş