Kömür ihalesi kafalarda soru işareti bıraktı

İl Özel İdaresi’nin yaptığı kömür ihalesi mecliste tartışıldı. İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantısında, yen eğitim ve öğretim yılında okullarda kullanılmak üzere kömür alımı için yapılan ihale tartışma konusu oldu. CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Öztürk, ihale sonucu alınan kömürlerin 4 bin 800 kalori olmasının şaşkınlık verici olduğunu söyledi. İl Genel Meclisi’nde gündem dışı söz alan Öztürk, İl Özel İdaresi’nin yapmış olduğu kömür ihalesine dikkat çekti. İhaleyi alan firmanın Trakya bölgesinden olduğunu kaydeden Öztürk, bu bölgeden 4 bin 800 kaloride kömür olması nedeniyle hayretler içerisinde kaldığını ifade etti.

843
İl Özel İdaresi yetkilileriyle bir görüşme yaptığını dile getiren Öztürk, ihaleyi alan firmanın getirdiği kömürlerin analizlerini yapılmasını istediğini belirterek; “İl Özel İdaresi’nin yapmış olduğu bir ihale var. İhale yapılmış. 3.09.2012 de bu ihale imzalanmış. Ancak benim araştırmalarımda bazı sıkıntılar çıktı. 3.9.2012 tarihinde imzalanan sözleşme, 10 gün içerisinde kömür teslim edilir diyor. 625 ton kömür ihalesi. Şartnamede de diyor ki, 4 bin 800 kalori eksi artı 200. Özellikle Çan’dan ve Yenice’den gelen arkadaşlarıma soruyorum. Yıllarca oralarda oturdunuz, Çan Linyit kömürleri ile Yenice’deki kömürlerle mutlaka ilgilenmişsinizdir. Böyle bir kaloriye sahip olduğunu söyleyebiliyor musunuz? 4 bin 800 kalori yok. Alıcı firmaya bakıyoruz Malkara-Paşaköy kömürleri. Çanakkale’de hiç Trakya kömürünü kullanmadım. Dünya mı değişti Trakya`da, 4 bin 800 kaloriyi çıkaracak hayret ettim. Genel Sekreter ile görüştüm ve şunu istedim. Bu kömürlerin analizlerinin yapılmasını istedim” dedi.
 
 
Söz konusu kömürlerin okullara getirildiğine dikkat çeken Öztürk; “31 Ağustos Cuma günü Barbaros İlköğretim Okulu’na bir tır yanaştı ve 40 ton kömür indirdi. Şu anda depoda duruyor kömür. İlçelerdeki arkadaşlarımıza bir araştırma yapmalarını rica ediyorum. Çünkü, okula giden çocuklar bizim çocuklarımız. Bu okullar bizim okullarımız. 7-8 yaşındaki çocuklarımızın bir kömürden zehirlenmesine lütfen bu meclis duyarlı olsun” diye konuştu.
 
“Okullarımız neden doğalgaza geçmiyor?”
Kent merkezindeki okulların neden doğalgaza geçmediğini soran Öztürk; “Çanakkale’de bazı okullarda doğalgaz kullanılıyor. Neden hepsinde doğalgaza geçilmiyor. Bir tek doğalgaza geçilmeyen İsmetpaşa Mahallesi vardır. Şu anda da orda doğalgaz çalışmaları tamamlanmak üzere. Çanakkale’nin tamamı doğalgaza kavuşmuş oluyor. Acaba bu okullarımız neden doğalgaza geçmiyor merak ediyorum. Bunu engelleyen nedir kimdir? Valilik midir? Milli Eğitim Müdürlüğü müdür yoksa İl Özel İdaresi midir? İl Özel İdaresi’nn olacağını düşünmüyorum. Çünkü meclis böyle bir karar alması gerekir. Bize böyle bir şey gelmediğine göre, doğalgaza geçilmemesi nedeniyle bir sıkıntı görüyorum. O nedenle ilçelerimizde konuya dikkat edersiniz. Bunun süresi 10 gündür. Belki de şu anda kömürler depolara geldi sizin haberiniz yok. Ben analiz neticelerini istedim. Eğer 4 bin 800 kaloriyi bulmuş bir Trakya kömürü var ise bizde çıkar özür dilerim” dedi.
 
“Trakya’dan 4 bin 800 kalori nasıl çıkıyor”
Söz konusu ihalenin açık ihale usulü yapıldığını anımsatan İl Özel İdaresi yetkilisi, ihaleye iki firmanın katıldığını ifade etti. Söz konusu ihalede İl Özel İdaresi’ni töhmet altında bırakacak hiçbir şeyin mevcut olmadığını vurgulayan yetkili, kriterlere uymadığı takdirde ihaleyi alan firmanın farklı bir kömür getireceğini ve kömürlerin teslim edilmesinin bu kömürleri kabul edileceği anlamı taşımadığını da vurguladı. Yetkili, İhalenin resmi gazetede yayınlandığını da anımsattı. Bunun üzerine tekrar söz alan Hakkı Öztürk; “Çanakkale ve Çan da bu işi yapan firmalar vardır. Ama bu ihaleye ne hikmetse Çanakkale’den giren firma yok. Çanakkale’deki firmalar, ‘Bu ihaleye biz nasıl gireriz. 4 bin 800 kaloriyi veremeyiz ki’ diyorlar. Malkara-Paşaköy adresini de veriyorum. Torbanın üzerinde yazıyor. Trakya’dan bu 4 bin 800 kalori nasıl çıkıyor” dedi. İl Özel İdaresi yetkili ise söz konusu kömürlerin analizlerini yapılacağını dile getirdi.
Paylaş