Komisyon raporu meclisi böldü

İl Genel Meclisi toplantısında görüşülen bazı komisyon raporları meclis üyelerini ikiye böldü.

548
İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin önderliğinde bir araya gelen meclis üyeleri arasında tartışmalar yaşandı. Gündem maddeleri arasında yer alan bazı komisyon raporları tartışmalara neden olurken, toplantıda zaman zaman tansiyon yükseldi. Plan ve Bütçe ve Karma Komisyonu`nun hazırladığı, Karabiga beldesinde bulunan tapunun 2 bin 250,21 metrekare ile bin 562,14 metrekare yüzölçümlü olan kayıtlı taşınmazların `Müze, Eğitimve Toplantı Salonu, Sosyal Tesis ve Yatakhane` olarak kullanılmak üzere Karabiga Belediyesi`ne tahsisi ile ilgili rapor meclis üyelerinin tartışmasına neden oldu. Raporun okunmasının ardından söz alan İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk, söz konusu raporda taşınmazların Karabiga Belediyesi`ne ne kadar süreyle tahsis edileceğinin yer almadığını söyledi. Taşınmazların ne kadar süreyle tahsis edileceği ibaresinin de eklenmesi gerektiğini ifade eden Öztürk; “Kaç seneyle tahsis edilecek. 49 sene mi, 20 sene mi, bir sene mi bu belli değil. Biz bunu söylüyoruz. Yoksa tahsis edilmesine bir şey dediğimiz yok. İl Genel Meclisinde görev alan arkadaşlarımızın görev süreleri de bitiyor” dedi.
 
“Süresi belli olmayan bir tahsis kararı olmaz”
Daha sonra söz alan İl Genel Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün ise; “Süresi belli olmayan bir tahsis kararı olmaz. Süresini belirlememiz gerekiyor. Bu şekliyle kullanmak kaydıyla 20 yıllığına tahsisine ibaresi bence uygundur. Böyle bir tarihi bina okul falan olmaz. Milli Eğitim Müdürlüğü`de okul olarak bu binayı istemesin. İstemişse de verilmemesi lazım. Bu tarihi bina olduğu için müze olabilir veya sosyal faaliyetlerin yapıldığı bir yer olabilir. Bir binada bir yatırım yapılacaksa, bunun süresi 20 yıldır” diye konuştu.
“Bina acilen kurtarılması gerekiyor”
 
Konu ile ilgili meclis üyelerini bilgilendiren Emlak ve İstimlâk Müdürü Necmettin Köksal; “Bu bina gerçekten çok değerli ve türünün ender örneklerinden bir tanesi olan bir binadır. Yapı olarak çok güzel bir bina ve acilen de kurtarılması gerekiyor. Belediye başkanı burayla ilgili restarasyon projeleri hazırlattı ve kuruldan geçirdi. Bu binaya restarasyon yapılırsa çok güzel olur. Yoksa binayı kaybederiz” şeklinde konuştu.
 
“Tartışmak yerine kararımızı verelim”
Tarışmaların üzerine İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin de şu şekilde konuştu: “Buradaki maksat bu binayı kurtarmak. Belediye başkanı `Sponsor buldum ve seri bir şekilde bunu yapacağım` dedi. Konuyu yeteri kadar tartıştık. Bunu uzatmak yerine biz burada doğru karar neyse o kararı verelim. Herhangi bir sorun yok. Zaten Karabiga, mülküne sahip çıkar.” İl Genel Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda ise; “Bunun 50 yıl ya da 30 yıl diye üstelenmesinin manası ne?” dedi.
 
Oylama krizi
Söz konusu taşınmazların Karabiga Belediyesi`ne tahsisi ile ilgili komisyon raporuna tahsis süresi eklenmesi ve bu sürenin 10 yıl olması için oylama yapıldı. Daha sonra ise sürenin 20 yıl olması için oylama gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen oylamada sayılan oy sayısı da meclis toplantısında kriz yarattı. CHP`li meclis üyelerinin tepki gösterdiği oylama iki kez yapılmak zorunda kaldı. CHP ile MHP`li üyelerin taşınmazların belediyeye tahsisinin 20 yıl olması için oy kullandığı, AKP`li üyelerin ise 10 yıl için oy kullandığı oylama sonucunda tahsis süresinin 10 yıl olmasına oy çokluğu ile karar verildi.
Paylaş