Yılbaşı yaklaşırken evleri süsleyen kokina, kırmızı meyveleriyle dikkat çeken bir bitkidir. Kokina, aslında iki farklı bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir süs bitkisidir. Kokina, tavşanmemesi adı verilen yeşil yapraklı bir bitkinin dallarına silcan adı verilen kırmızı meyveli bir bitkinin bağlanmasıyla hazırlanır. Kokina, yılbaşı çiçeği olarak da bilinir ve şans, mutluluk ve huzur getirdiğine inanılır. Peki, kokina suya konur mu? Kokina bakımı nasıl yapılır? Kokina çiçeği anlamı nedir? İşte kokina hakkında merak edilenler…
Kokina suya konur mu sorusu, kokina alanların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Kokina, su içinde yetişmez ve köklerinin sürekli olarak suyla teması bitkinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, suya yerleştirildiğinde köklerinin çürüme riski vardır. Bu nedenle kokina saksıda toprak içinde yetiştirilmelidir.
Kokina bakımı için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kokina, hem çok soğuk hem de çok sıcak ortamlardan hoşlanmaz. Bu yüzden evin havadar ve aydınlık bir yerine konumlandırılmalıdır. Kokina, haftada iki kere köklerine su verilerek sulanmalıdır. Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir. Haftada bir kök kısımlarını bir gün süreyle suda bekletmek de bitkinin ömrünü uzatabilir. Kokina, çok sulanarak canlı tutulamaz. Bu nedenle belli bir ölçüde yapmaya özen gösterilmelidir.
Kokina çiçeği, yılbaşı çiçeği olarak da bilinir ve şans, mutluluk ve huzur getirdiğine inanılır. Rivayete göre, kokina bir sonraki yılbaşına kadar bozulmadan kalabiliyorsa yeni bir ev alacaksınız anlamına gelir. Kokina, yılbaşı çiçeği olarak da bilinen kokina, her yıl yeni yıl öncesi evleri süslemeye başlıyor. Her sene aralık ayı boyunca satılan kırmızı tomurcuklu kokina, yılbaşı yaklaşınca daha çok talep görüyor. (Saim Tunçman)