Çanakkale’de bisiklet ve bisiklet sporunu sevenler için sürekli olarak yeni etkinlikler gerçekleştiren Çanakkale Bisiklet Platformu (ÇABİP) kurucusu Doğancan Çetin ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Çanakkale’de bisiklet kullanımının zorlukları ve kolaylıklarını konuştuk, bisiklet sporu için yapılması gerekenleri yazıya döktük. İşte giderek büyüyen bisiklet ailensin kurucusu Doğancan Çetin ile konu konuştuk…
İşte Doğancan Çetin’in gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı o açıklamalar;
OLAY: Öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz? Bisiklet sporu sizin için ne ifade ediyor?
Doğancan Çetin: 26 yaşındayım. Çanakkaleliyim. Çanakkale Belediyesi Kariyer ve İş Geliştirme Ofisinde çalışıyorum. Aynı zamanda Çanakkale Koza Gençlik Derneğinde 7 yıldır gönüllülük temelinde, çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve sosyal medya danışmanlığı görevini yürütüyorum. Ve aslında röportajımızın da konusu olan Çanakkale Bisiklet Platformunda gönüllü-kurucu olarak yer alıyorum.
Sadece bisiklet sporu demek çokta doğru olmayacaktır. Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü veya elektrik ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem (çift kişilik bisiklet), tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır. Bisiklet her çocuk gibi benimde çocukluğumun da vazgeçilmezi ancak bazı sebeplerden dolayı uzun yıllardır binmiyordum ta ki 13 haziran 2016 yılında geçirdiğim ön çapraz bağ ameliyatı sonrası kaslarımı güçlendirmem için yapmam gerekenler arasında bisikletin de olması içimdeki çocuğu tekrardan gün yüzüne çıkmasını sağladı. 13 haziran 2016 günü geçirdiğim ameliyat sonrasında yaklaşık 1 ay süre ile evde yattım, dışarıya sadece 3 kez çıkabildim ve 23 günde fizik tedavi gördüm. Daha sonra bisiklet konusunda ufak araştırmalara başladım ne almam gerektiğini hiç bilmiyordum. İnterrail Türkiye alt gruplarından olan bisiklet grubuna yazdım ve bugün platformun temellerini birlikte attığımız Atalay arkadaşımız ne için kullanacağını ve bütçemin ne olduğunu sordu. Sosyal medya hesabını incelediğim de Atalay Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde öğrenciymiş sonra sürekli bisiklet konusunda sohbet etmeye başladık ancak konuşmalarımız daha çok şikayet ve problemler üzerine kuruluydu. Bunlar trafikte yaşadığımız problemler, bisiklet yolları, Çanakkale’de olan kulüp, dernekler, toplulukların bir arada çalışmalar yürütememesinden kaynaklıydı. Bu sohbetlerin sonunda da Çanakkale Bisiklet Platformunun ilk adımlarını atmış bulunduk.
OLAY: ÇABİP tam olarak ne zaman faaliyete geçti, kurulmasındaki temel amaç neydi?
Doğancan Çetin: Çanakkale Bisiklet Platformu tam olarak kuruluş tarihi 17 Ekim 2016, kurulmasındaki öncelik Çanakkale’de bisiklet ile ilgili o kadar çok grup, kulüp, dernek, topluluk ve bireysel kullanım var ki bunların bir araya toplanması ve birlikte çalışmalar yürütülmesi amacıyla kuruldu. Ancak tam anlamıyla tanım yapmak gerekirse Çanakkale’de bisiklet kültürünün yerleşmesini, bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmayı, kentte yaşayan tüm bisikletçilerin ortak bir sesi olmasını, kentteki bisiklet gruplarının birlikte çalışabilirliğini, ortak etkinlikler düzenleyebilmesini, şehir içi ulaşımını bisikletle gerçekleştirenlere ve spor-hobi kullanıcılarına daha sağlıklı kullanım alanları oluşturulması için kamu kurumları ile belediye ulaşım politikasında bisiklete önem vermelerini sağlamayı amaçlamakta.
OLAY: Şuan kaç gönüllü platforma üye? Ve bu üyeler sizi neden tercih etti?
Doğancan Çetin: Çanakkale Bisiklet Platformu yeni bir oluşum o yüzden şu kadar sayıdayız demek doğru olmayacaktır ama şunu söylemem gerekirse Çanakkale’de bisiklet binen sayısı oldukça fazla bunun tespiti ile ilgili de kısa bir zaman içerisinde geniş kapsamlı bir anket uygulaması yapacağız. Çanakkale’de ki bisiklet profili baya bir geniş bisiklete insanlar spor, hobi veya ulaşım amaçlı binebiliyorlar. Bisikletlilerin neden bizi tercih etmeleri gerektiği sorusuna da gelirsek amacımız Çanakkale’de bisiklet kültürünün yerleşmesi, bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmak ve kentte yaşayan tüm bisikletçilerin ortak bir sesi olmasını sağlamalıyız ki tek vücut olalım yapılan yanlışları veya problemleri hep birlikte düzeltelim ve eklemek gerekirse bisiklet toplu sürüldüğü vakit çok güzel. Yakın zamanda Çanakkale’de bisiklet yolları yapıldı ve ardından geniş katılımlı bir bisiklet turu düzenlendi. Sizce bu gelişmeler Çanakkale için ne ifade ediyor? Bu etkinliklerde yer alan bir grup olarak, sizce devamında neler yapılması gerekiyor? (Hem bisiklet yolları, hem de etkinlikler açısından) Evet yakın zamanda Çanakkale’de bisiklet yolları yapıldı, Sağlık Bakanlığı ile Çanakkale Belediyesi arasında imzalanan proje kapsamında bisikletler dağıtıldı. Bunlar Çanakkale’de bisiklet kültürünün gelişmesi ve kent içi ulaşımı için olumlu projeler ancak geliştirilmesi ve daha çok yol kat etmesi gereken de projeler. Çanakkale Bisiklet Turu ya da diğer bir adıyla Çanakkale Şehitlerine Saygı Turu yaklaşık 5 yıldır yapılan ancak bir yıl gibi bir süre ara verilen bu yılda Çanakkale Bisiklet Platformunun da dahil olduğu planlama, raporlama ve değerlendirme kısmına kadar yer aldığımız 3500 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz bu tur Çanakkale’nin tanıtımında büyük bir payı var ve bu turun içinde yer aldığım için çok mutluyum. Tur ile ilgili tekrar kısa bir bilgi vermek gerekirse Türkiye’nin bir çok yerinden Çanakkale’ye pedallamaya gelen bisiklet severler ilk gün 1998 yılından beri Dünya Miras Listesi`nde, 1996 yılından beri de Milli Park statüsünde olan aynı bölgede yedi kez -farklı dönemlerde- kent kurulduğu ve farklı dönemlere ait 33 katman olan Truva Antik Kentine, ikinci gün ise büyük destansı bir savaşa sahne olan Çanakkale Gelibolu Yarımadasında pedalladılar. Bu çalışmalarda kısa bir süre içinde yer alarak ciddi anlamda Çanakkale’de ve Türkiye’de aslında farkımızı ortaya koyduk. Bu çalışmaların devamında ise büyük kapsamlı turlar, festivaller, eğitimler ve projelerin devam ediyor olması Çanakkale’de bisiklet kültürünün iyi bir noktaya geleceğine inanıyorum. Bir diğer hususta bisiklet yolları ciddi anlamda eleştiriliyor tabi ki ancak başlangıç olması anlamında önemliydi ve bununla ilgili müjdeli bir haber vermek gerekirse hem ÇABİS istasyonları çoğaltılıyor hem bisiklet yollarıyla ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. Bu konuda platform olarak Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile sürekli iletişim halindeyiz ve bilgi alışverişinde bulunuyoruz.
OLAY: Kurulduğunuz bu günden yana kendi içinizde ne tür etkinlikler yaptınız, katılım nasıl oldu ve devamında neler düşünüyorsunuz?
Doğancan Çetin: Kurulduğumuz günden bu yana en büyük etkinliğimiz ve paydaşı olduğumuz Çanakkale Bisiklet Turuydu 3500 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye’nin hemen hemen her yerinden katılımcının olduğu muhteşem bir organizasyon gerçekleştirdik. Çanakkale Bisiklet Platformu Farkındalık Broşürü bastırdık peki neler var bu broşürde; 2918 sayılı TCK KARAYOLLARI Trafik kanununda Bisiklet, güvenli ve keyifli sürüş önerileri, neden bisiklet? başlığı ile bisikletin çevre, ulaşım ve sağlık konusundaki katkıları ve Çanakkale Bisiklet Platformunu tanıyabileceğiniz bilgilerin yer aldığı bir broşür hazırladık, bu broşürü isteyen arkadaşlarımız varsa bizimle iletişime geçerek temin edebilirler. Çanakkale Belediyesi, Esenler Mahalle Meclisi, GENÇ Tema ve İda Dayanışma Derneğinin düzenlediği; Güzelyalı- İntepede çıkan yangın sonrası kaybettiğimiz ağaçların geri kazanılması için bisikletlerimiz ile fidan dikme etkinliğine pedalladık.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğrencileri tarafından Seminer dersi adı altında yürütülen "Bir Bisikletten Öte" projesi için köy çocuklarının yararına oyuncak kampanyası düzenledik bu kampanya sonrasında toplanılan kırtasiye malzemesi ve kullanılmamış ya da 2. el temiz oyuncakları toplanıp Çocukluk Bizde Kalsın Derneği ve Çanakkale Koza Gençlik Derneği Gençbank Ekibi ile Çanakkale merkeze bağlı olan Kurşunlu Köyüne Çanakkale Bisiklet Platformu öncülüğünde düzenlenen bisiklet turu ile köy çocuklarına verildi, etkinlik kapsamında kurşunlu köyündeki genç kardeşlerimize bisiklet kullanmayı da öğrettik. 2 Nisan 2017 günü OTİZME FARKINDALIK yaratmak adına Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Çanakkale Belediyesi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öncülüğünde hep beraber kordondaki yürüyüşe katıldık sonrasında platform gönüllüleriyle Güzelyalı’ya pedallamaya devam ettik. Çanakkale Koza Gençlik Derneği Sinema Kulübü tarafından düzenlenen sinema gecelerini ÇABİP gönüllülerine özel olarak ‘’Bisiklet Temalı’’ filmler seçerek hep birlikte eğlendik ve keyifli zaman geçirdik. Gönüllülerimizle 11 ayın sultanı Ramazanda Kepez Belediyesi tarafından Boğazkent Necdet Terzioğlu Camii bahçesinde düzenlenen iftar sofrasında buluşarak devamında akşam turumuzu gerçekleştirdik. Çanakkale`de faaliyet gösteren Pikamp doğa gönüllüleri grubu ve Çanakkale Bisiklet Platformu olarak hep birlikte kampa gittik. 10 Haziran günü Çanakkale`nin su kaynağı olan eşsiz doğasıyla Atikhisar Barajına doğru pedallayan gönüllülerimiz cumartesi akşamı PİKAMP ve ÇABİP gönüllülerinin tanışma etkinlikleri, atölye, paylaşım ve şarkılar ile eğlenilen kampta 11 haziran pazar günü yapılacak çevre temizliği gerçekleştirdik. Bisiklet Üzerine Söyleşimizi Çanakkale Kent Konseyi desteği ile Çanakkale Bisiklet Turu kapsamında Çanakkale`ye gelecek bisiklet alanında önemli çalışmalar yürüten ve bisiklet camiasında sevilen bisikletli youtuberları Çanakkale’li ve Çanakkale Bisiklet Turuna gelmiş bisikletçiler ile buluşturduk. Sıraladığım bütün etkinlik ve projelerde katılımlarımız oldukça yüksekti ve ilgi fazlasıyla güzeldi. Devamında bu etkinlikleri sürdürebilir kılmak ve çeşitli farkındalık çalışmaları yürütmek istiyoruz. Bir tanesinden bahsetmek gerekirse önümüzdeki yıldan itibaren yereldeki kamu/kurumları ile birlikte ortak bir çalışmayla yerelde bisiklet bilmeyen/binemeyen vatandaşlarımıza bisiklet kullanımını öğretmek. Bu konuda Çanakkale’de ki herkesin de desteğine açık olduğumuzu sizlerin aracılığıyla söylemek isterim.
OLAY: Bisiklet Platformu’na nasıl üye olunabilir, bisikleti olmayan kişiler başvurabilir mi? Onlara bisiklet temininde yardımcı oluyor musunuz?
Doğancan Çetin: Çanakkale il sınırları içerisinde olan herkes Çanakkale Bisiklet Platformu gönüllüsü olabilir bunun için sosyal medya araçları üzerinden bizlere ulaşarak gönüllü formumuzu doldurabilir ve etkinliklerimize direk katılım gösterebilirler. Bisikleti olmayan kişiler başvuru yapabilir ancak bisiklet yoksa başvuruyor olmaları pek mantıklı olmayacaktır. Bisiklet temininde yardımcı olamıyoruz ancak yeni bisiklet alacak arkadaşlarımız varsa bizlere Facebook sayfa veya grubundan mesaj atarak fikir ve öneri isteyebilirler.
OLAY: Çanakkale ve bisiklet sporu dendiğinde aklınıza tam olarak ne geliyor? Bu kent için bir tanım yapabilir misiniz?
Doğancan Çetin: Çanakkale tam bisiklet dostu bir şehir olmaya aday ancak bu konuda hem bizlere hem kamu kurumlarına ciddi anlamda sorumluluklar düşüyor. Şehirde ki diğer araç sürücülerinin trafikte bizlerinde var olduğunu bilmeleri gerekiyor. Çanakkale’nin en güzel tarafı çok fazla yokuş olmuyor olması ve bu konuda bisiklet kullanımı 7’den 70’e herkese ciddi kolaylık sağlıyor. Öncelikle biz vatandaşlar farkında olmalıyız kısa mesafelere araçlarımız ile değil; toplu taşımayı kullanarak, yürüyerek veya bisikletlerimiz ile gerçekleştirmeliyiz ki şehri de bu konuda rahatlatmamız gerekiyor.
Bu konuda son olarak Çanakkale’nin ulaşımındaki ana damarları taksiciler ve belediye şoförleridir ciddi anlamda emek ve zaman harcamaktalar fakat biz bisiklet kullanıcıları olarak birkaç isteğimiz olacak kendilerinden; Bizleri Trafikte Fark Etsinler! Yanımızdan 1,5 metre bırakarak geçebilirler, korna çalmayabilirler, yol verebilirler fazla bir şey istemiyoruz karşılıklı saygımız olsun, kazalar yaşanmasın istiyoruz.
OLAY: Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Doğancan Çetin: Bizimle söyleşi yaptığınız için çok teşekkür ederiz. Ben bu güzel röportajı benimle gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederim. Umarım sizleri de en kısa sürede aramızda görebiliriz. Tekerinize taş değmesin.
(Şebnem Özer)