Koç'tan "OHAL'de Düşünce ve Basın Özgürlüğü" paneline çağrı

805

 Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen “OHAL’de Düşünce ve Basın Özgürlüğü” paneli 18 Şubat saat 14’de Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek. Panele Evrensel Gazetesi’nden Özer Akdemir ile BirGün Gazetesi’nden Bahadır Gültekin’in konuşmacı olarak katılacak. Düşünce ve basın özgürlüğü konusunda gerçekleştirilecek olan panele çağrıda bulunan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç; “Eğitim-Sen olarak hem eğitim sürecinde, hem de insanın insan olma sürecinde özellikle öğrencilerimizden doğru önemsediğimiz temel konu, düşünce özgürlüğü ve bu düşünce özgürlüğünün yalnızca ne düşünüyorsan istediğin gibi düşün anlamına gelmediği bilincinden hareketle özgür düşünceyi yayma özgürlüğüdür. Bu kapsamda düşünce özgürlüğü ve düşünceyi yayma özgürlüğü, aynı zamanda bunun bir parçası olarak basın özgürlüğünün olmadığı bir ortamda sağlıklı eğitim ve bilim sürecinin olması mümkün değildir. Bu kapsamda eğitim ve bilim alanındaki çabalarımızın büyük bir kısmını aynı zamanda düşünce özgürlüğü atmosferini oluşturmasını etkinliklerimize de yöneltiyoruz. Bu düşünce özgürlüğü etkinliklerimiz kapsamında özellikle Ocak ayı ülkemizin tarihi açısından düşünce özgürlüğüne saldırıların en yoğun olduğu aylardan birisidir. Metin Altıok, Çetin Emeç, Bahriye Üçok ve Uğur Mumcu gibi pek çok düşünce emekçilerinin, düşünce özgürlüğü konusunda emek veren basın konusunda emek veren emekçilerinin saldırıya uğradığı ve katledildiği bir aydır. Bu ay da etkinliklerimizin devamı olarak, aynı zamanda da Eğitim-Sen’in 10’uncu dönemindeki yeni yönetimin belirlenmesi sürecindeki etkinlikler kapsamında, 18 Şubat tarihinde ‘OHAL’de Düşünce ve Basın Özgürlüğü’ başlıklı bir etkinlik organize ettik. Bu ekinliğe Evrensel Gazetesi’nden Özer Akdemir ve BirGün Gazetesi’nden Berkant Gültekin arkadaşlarımız gelmekte” dedi. 

 
“Soru işaretleri çoğalıyor”
Panelde OHAL sürecinde birçok alana yönelik yapılan saldırıların da konuşulacağını ifade eden KOÇ; “ Bu arkadaşlarımız özellikle düşünce ve basın özgürlüğünün durumunu, doğal olarak da bu konuları değerlendirirken insanların düşünce ve basın özgürlüğünü yaşaması ve buradan hareketle tercihlerini de birbirlerini doğru etkileyerek, düşünce paylaşımları gerçekleştirerek değerlendirmesi beklentisinden hareketle, doğaldır ki, ülkemizin içerisinde bulunduğu siyasi atmosfer, eğitim ve bilim alnına yapılan saldırılar, akademiye yapılan saldırılar, bilimde gericileştirme ve ticarileştirme süreci, akademi, eğitim ve bilim alında yaşanan ihraçlar ve bütün bunların bir parçası olarak OHAL şartlarında bir referandum süreci konuları var. Görüldüğü gibi ülkemizin gündemi çok yoğun. Sadece konuları sıraladığımızda bile gerçekten insanın kafası karışıyor. Düşünce ve basın özgürlüğünden hareketle eğitim ve bilim ortamının sağlıklı olması ile ilgili soru işaretleri çoğalıyor. Konuklarımız bu soru işaretlerini çoğaltmak ve kendi düşüncelerini paylaşarak Çanakkale halkı ile bir anlamda etkileşim halinde bunları geliştirmek amacı ile aramızda bulunacaklar” dedi. 

“Hiçbir kalıp olduğu gibi paylaşılmayacak”
Tüm Çanakkale halkına çağrıda bulunan Koç; “Burada özellikle Eğitim-Sen olarak çağrımız, bütün halkımızın 18 Şubat’ta saat 14’de Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek etkinliğe katılmaları. Çünkü düşünce ve basın özgürlüğündeki hiçbir kalıp olduğu gibi paylaşılmayacak, yalnızca soru işaretleri paylaşılarak halkın katılımı ile de acaba bu sorulara nasıl yanıt bulabilirizin arayışı gerçekleştirilecek. Bu nedenle hem eğitim ve bilim çalışanlarını, hem bütün emekçileri, hem de bütün Çanakkale halkını bu etkinliğe bekliyoruz. Varlıkları ve destekleri, düşünce ve basın özgürlüğü konusundaki arayışımızda, eğitim ve bilim arayışımız konusunda, hukuk konusundaki arayışımızda bize destek olacaklar. Çünkü bu değerlerin hem içini doldurmak, hem de geliştirebilme şansımız var. Tüm Çanakkale halkını etkinliğimize bekliyoruz” dedi.  
(Seçkin Sağlam)
Paylaş