havadurum

Koç; “Üniversite yönetimine hiç yakışmadı”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin resmi internet sitesinde yer alan kamuoyu açıklaması sendika temsilcilerinin tepkisine neden oldu. Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, üniversitenin şık olmayan ifade tarzını kaygı verici bir gelişme olarak değerlendirirken, üniversitenin kamuoyu açıklamasını değerlendiren Sosyal İş Sendikası yetkililerinin de gerekli cevabı önümüzdeki günlerde üniversiteye vereceği öğrenildi.

752
Konu ile ilgili açıklama yapan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, üniversite yönetiminin her zaman olduğu gibi son açıklamada da yer alan ifade tarzının ÇOMÜ’ye yakışmadığını söyledi. Sendika olarak, üniversite yönetiminin istese de istemese de üniversitede gelişen her olayla ilgili işin içinde olacaklarını ifade eden Koç, üniversitenin mevcut yönetimde olan kişilerin, kurumu olmadığını belirterek; “Üniversite her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı ve konuşulduğu bir ortamdır. Bizim üniversite ile ilgili hem düşünceleri konuşma, hem de üniversite çalışanlarının değişik hak kayıplarının önlenmesi ve yeni hakların el edilmesi ile ilgili konuşma zeminimiz; aslında üniversitedeki yönetimle, bir masada oturup iletişim içerisinde görüşlerimizi, önerilerimizi ve bilimsel alternatiflerimizi sunarak olmalıdır. Ama maalesef bu yönetimdeki arkadaşlarımız göreve geldiklerinden beri sendikamız ile görüşmeyi kabul etmediler. Bu üniversiteye yakışan bir tavır değil. Böyle olunca, görüşlerimizi basın yoluyla onlara ulaştırmak durumunda kalıyoruz.Hem de basına verdiğimiz her türlü metni resmi yazı olarak kendilerine gönderiyoruz. Çünkü, üniversite o anda yönetimde olan kişilerin kurumu değildir. Bütün üniversite bileşenlerinin yani akademik ve idari personelin, öğrencilerin hepsinin kurumudur. Böyle olunca biz de üniversite yönetimi istese de istemese de üniversitede gelişen her olayla ilgili işin içinde olacağız. Yapıcı bir şekilde katkı vermeye çalışacağız. Ama katkıyı, maalesef bu aşamada basın aracılığı ile vermek zorunda kalıyoruz.
 
“Üniversite yönetiminin tarzı şık değil”
Üniversitenin şık olmayan ifade tarzını kaygı verici bir gelişme olarak değerlendiren Koç, söz konusu açıklamada sendika yetkilileri ile basın yayın organlarının isimlerinin yazılarak hedef gösterilmesine tepki gösterdi. Üniversite yönetiminin her zaman olduğu gibi son açıklamada yer alan ifade tarzının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne yakışmadığını kaydeden Koç; “Bizim açıklamalarımızda özellikle dikkat edilirse, uygulamalarla ilgili olumlu olumsuz görüşler vardır. Ama hiçbir zaman açıklamalarımızda, kişisel ifadeler yoktur. Olmaması da gerekir. Uygulamaları değerlendiririz ve bilimsel olarak da onun kanıtlarını ortaya koymaya çalışırız. Bu çabamıza rağmen, üniversite rektörlüğü tarafından diyalog kanalları açılması gerekirken, web sayfasında yayınlanan son açıklamada olduğu gibi, kişiler hedef gösterilip, hatta marjinal gibi ya da 3-5 üyesi olan gibi değişik ifadelerle üniversite kurumuna yakışmayan bir ifade tarzıyla bir başka kurumun ya da kişinin hem hedef gösterilmesi hem de kendi tarzlarınca aşağılanmaya çalışılması üniversiteye yakışmayan bir ifade tarzıdır. Biz bunu üniversitede kaygı verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Yanlış bildiğimiz konularda gerektiğinde özür de dileriz. Ama açıklamalarımızın doğru olması durumunda böylesi bir tarzla bize yanıt verilmesi çok şık olmadı” diye konuştu.
 
“Yapıcı yaklaşımımızın kıymetini bilin”
Üniversiteyi daha ileriye götürmek için diyalog içerisinde olmaya çağıran Koç şu şekilde konuştu: “Bundan sonraki süreçte elimizden geldiğince bu konu da dahil olmak üzere her konuda bilimsel verilerden, temel insan haklarından, iş güvenliğinden, çalışma hakkından ve evrensel değerlerden hareketle evrensel bir kurum olması gereken üniversiteyi değerlendirerek takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü, üniversitede kişiler değişir ve kurum kalır. Bizim çabamızda kurumsal olarak üniversitemizi daha ileriye taşımaktır. Bu nedenle üniversite yönetimi, bu yapıcı yaklaşımımızın kıymetini bilip, üniversiteyi daha ileriye götürmek için diyalog içerisinde olmaya çağırıyoruz.”
 
Sosyal İş Sendikası da cevap verecek
ÇOMÜ yönetiminin son kamuoyu açıklamasında ismi geçen Sosyal İş Sendikası da üniversiteye cevap vermek için kolları sıvadı ve yönetim kurulu olarak kamuoyu açıklamasını değerlendirmeye aldı. Üniversitenin kamuoyu açıklamasından haberdar olduklarını bildiren Sosyal İş Sendikası yetkilileri, söz konusu açıklamayı, sendikanın yönetim kurulu olarak değerlendirdiklerini ve önümüzdeki günlerde üniversite yönetimine gerekli cevabı kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade ettiler.
Paylaş