Kobane’de direniş Çanakkale’de protesto

Terör örgütü IŞİD`in Kobane kanton bölgesine girişi ve sokak çatışmalarının başlaması üzerine Türkiye`de birbiri ardına yayınlan eylemlere Çanakkale`den de destek geldi. Çanakkale`de önceki gün gerçekleşen yürüyüş ile IŞİD`e lanet okunurken, bir kişinin yürüyüş sırasında eyleme yönelik provokatif girişimi kent esnafının sağduyusu ile engellendi.

1053
 
 
Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adı altında kurulan ve Türkmen, Sunni, Şii ve Ezidilere yönelik katliamları ile adını duyaran terör örgütü, şimdi de Kürtlerin elinde bulunan Kobane kanton bölgesini kuşattı. Yaklaşık 25 gündür IŞİD terörüne karşı direnen Kürt silahlı unsurlarına Türkiye`de yapılan çeşitli eylemlerle destek veriliyor. Önceki gün akşam saatlerinde İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte eylemler yapılırken, Çanakkale de yürüyüş yaparak IŞİD`i lanetledi. Kobane’ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etmek için düzenlenen yürüyüş, Golf Aile Çay Bahçesi önünden başladı. Buradan İskele Meydanı istikametine doğru “Kobane’de katliam var” pankartı arkasında yürüyüşe başlayan kalabalık kitle, “Her yer Kobani, her yer direniş”, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP” gibi sloganlar başta olmak üzere, Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı. Kordon Boyu`ndan yürüyerek AKP il binası önüne kadar gelen kitle, sonrasında parti binasının çevresinden geçerek, Saat Kulesi Meydanı`ndan tekrar İskele Meydanı`na kadar yürüdü. Burada bir süre oturma eylemi yapan grup adına açıklamayı ise Ömer Faruk Kırnıç yaptı. Kırnıç, Kobane halkının taleplerini sıralarken, Kobane`nin IŞİD`in eline geçmesi halinde tüm bölgede ve Türkiye`de ciddi sıkıntılar yaratılacağının altını çizerek, bu gerici zihniyete izin verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Kırnıç, “Barışın yolu Kobane`den geçer” dedi. “Katliam çetesi IŞİD, Rojava`nın bir parçası olan Kobane Kantonu`nu işgal etmek, orada yaşayan ve direnen Kürt halkına yönelik ağır bir katliamı gerçekleştirmek için 23 gündür kuşatmasını sürdürüyor” diyen Kırnıç, “Bizler Çanakkale`deki Demokratik kitle örgütleri, Sendikalar, duyarlı siyasi partiler olarak, bütün yerel örgütlerimizle ve dostlarımızla Kobane ve Rojava`yı savunma, destek ve dayanışma mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Türkiye topraklarından IŞİD`e sağlanan her türlü desteğin derhal kesilmesi, öz savunma dahil Kobane halkının bütün ihtiyaçlarının sağlanması için Türkiye`den bir koridor açılması, Rojava`nın Kanton Yönetimleri statüsünün tanınması Kobane`de direnenlerin talepleridir. Bu talepler hepimizin talepleridir. AKP iktidarı, bugüne değin izlediği mezhepçi ve tekçi anlayışa dayalı politikalarla, Suriye ve Irak`taki cihatçı gruplara verdiği lojistik, askeri, siyasal ve manevi destekle sürecin buraya gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu tutuma son verilmelidir. Hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz: Kobane`ye destek vermemek, destek vermek isteyenleri de engellemekle çözüm sürecini tehlikeye itiyorsunuz. Talihsiz benzetmelerle, Şengal`de, Kobane`de ve Rojava`da IŞİD katliamına karşı direnen güçlerle bu vahşet çetesini eşitleme hatasından vazgeçin” ifadelerini kullandı. Eyleme çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti ile gençlik örgütleri destek verdiler.
 
 
Provokasyona izin verilmedi
Öte yandan yürüyüş sırasında bir kişinin “Ben rahatsız oluyorum, Kobane`ye destek veriyorlarsa oraya gitsinler” diyerek kitleye doğru bağırması üzerine oluşabilecek provokasyona karşı kent esnafı ile söz konusu kişi arasında tartışma yaşandı. Kent esnafı şahsı eylem yapan kitle ile buluşturmadan bölgeden uzaklaştırdı. Ayrıca protesto eden kitlenin arasındaki sağ duyulu görevliler de kitleyi eylemi sorunsuz tamamlamaları konusunda uyararak, herhangi bir provokasyona izin verilmedi. Eylem sorunsuz bir şekilde tamamlandı.
 
Paylaş