“KOAH’sız yaşayalım”

Biga Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Durak, “Dünya KOAH Günü” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

245

Biga Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Durak, “Dünya KOAH Günü” ile açıklamalarda bulunarak vatandaşları bilgilendirdi.

“Tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır”

Durak “Kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır.Erken tanı, pek çok hastalıkta olduğu gibi KOAH ’ta da hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarının azaltılmasında etkilidir. KOAH ’ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. KOAH erken yaşta başlayabilir ve genç bireyleri etkileyebilir. KOAH öncesi koşulların farkına varılması, önlenmesi, hasta olanların erken teşhisi ve uygun tedavi yaklaşımları önemlidir” sözlerini kullandı.

Dikkat edilmesi gerekenlere yer verdi

Dr Durak , vatandaşların dikkat etmesi gerekenlerin altını çizerek “KOAH’ da en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. KOAH'ın tanısı, sağlık kurumlarında basit ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir. Teşhisin doğrulanması, solunum fonksiyon testleri kullanılarak hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirlenmesine bağlıdır. KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gereklidir. Yoksulluk ve sağlıkta eşitsizlikler ile mücadele, kitlesel önlemler için önemlidir” ifadelerine yer verdi.

“Günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar”

Durak sözlerine devam ederek “KOAH tedavisinde nefes açıcı özellikte “inhaler” olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlar ile hava yollarındaki daralmanın azaltılıp hastanın olabildiğince rahatlatılması amaçlanmaktadır. Solunum yetmezliği olan KOAH’lı hastalarda evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç olabilmektedir.Hastalığın seyrini kötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar” dedi.

Bu yılki KOAH temasına değindi

Dr. Durak sözlerini “Bu yıl Dünya KOAH Gününün teması “Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım” olarak belirlenmiş olup iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır” diye bitirdi.

Dikkat edilmesi gerekenler

Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için;

  • Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.
  • Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.
  • Düzenli ve dengeli beslenin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.
  • İklim değişimine duyarsız kalmayın.
(HABER MERKEZİ)
Paylaş