havadurum

Kitle örgütlerinden 1 Mayıs çağrısı

360
Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs Birlik Beraberlik ve Dayanışma Günü`ne sayılı günler kala çağrılarına ara vermeden devam ediyor. İskele Meydanı`nda bir araya gelen kitle örgütleri, 1 Mayıs günü gerçekleşecek miting için çağrıda bulundu. `Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın direniş`, `Yaşasın sınıf dayanışması` ve `Üreten biz, yöneten biz olacağız` sloganları eşliğinde kent halkını mitinge çağırdı. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, "Tüm emekçileri ve halkımızı 1 Mayıs günü saat 12:00`de Salı Pazarı`nda toplanıp, 12.30`da yürüyüşe başlayıp, Bandista Müzik gurubuyla Cumhuriyet Meydanında devam edeceğimiz mitingimize davet ediyoruz" dedi.
"Emperyalizme geçit yok, savaşa hayır"
Hacımusalar, 1 Mayıs`ın önemine dikkat çekerek, "1 Mayıs, tüm dünya emekçilerinin `emperyalizme geçit yok, savaşa hayır` sloganlarını yüzlerce dilde haykırdığı gündür. 1 Mayıs sömürüyü, yoksulluğu bize kadermiş gibi dayatan gericiliğe karşı emekçilerin aydınlanmanın ve laikliğin bayrağını yükselttiği gündür. Emek- sermaye çelişkisinin, her zamankinden daha fazla büyüdüğü, kapitalist sömürünün küresel çapta acımasızca derinleştiği, salgının, savaşların halklar ve ezilenler için yaşamı cehenneme çevirdiği bu düzenin tek alternatifi, emekçilerin dünya çapında vereceği anti-emperyalist mücadele ve dayanışmadan geçmektedir" dedi. Emekçilerin doğası gereği paylaşımcı olduğunu ifade eden Hacımusalar, "15-16 Haziranları yaratan, halklarımızın tüm zenginliklerini içinde barındıran 1 Mayısımızı kendisine yakışır coşku ve heyecanla emek ve demokrasi güçlerimizi oluşturan işçi sendikalarımız, kamu emekçileri sendikalarımız, siyasi partilerimiz, demokratik kitle örgütlerimiz, derneklerimiz, kadın örgütlerimiz, LGBTİ+, ekoloji örgütlerimiz ile birlikte omuz omuza, işyeri işyeri, sokak sokak, meydan meydan yoğun ve güçlü bir çalışma yürütüyoruz ve yürüteceğiz" diye belirtti.
"1 Mayıs alanından geleceğe güçlü bir ses vereceğiz"
Hacımusalar, 1 Mayıs mitinginin güçlü geçmesinin önemine dikkat çekerek, "1 Mayıs zayıf geçerse, emekçileri daha karanlık bir gelecek bekleyecek. Biliyoruz ki 1 Mayıs coşkusuz geçerse, demokrasi, hak ve özgürlükler çok daha fazla tahribata uğrayacak. Bizler bu nedenle halkımızın her alanına temas ederek, kitlesel 1 Mayıs mitingi gerçekleştirerek, emekçilere duymuş olduğumuz sorumluluğumuzun gereğini yerine getireceğiz. Gerçek toplu sözleşme, güvenceli çalışma, onurlu ücret, Demokratik, Laik Türkiye için 1 Mayıs alanından geleceğe güçlü bir ses vereceğiz" dedi.
"İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz"
Hacımusalar, sözlerine şu şekilde son verdi; "Herkese eşit parasız, bilimsel, laik, kamusal eğitim. Parasız, kamusal sağlık. Çocuk işçiliğine hayır. İşten atmalar yasaklansın. 50 çalışanı aşan her iş yerine ücretsiz, kamusal kreş. Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretlere ek zam yapılsın. ücretler insanca yaşayacak bir düzeye getirilsin. Temel tüketim maddelerine gelen zamlar durdurulsun ve geri çekilsin. Kadına yönelik şiddete ilişkin etkin önlem alınsın. İstanbul sözleşmesi kabul edilsin. Geçinemiyoruz, insanca yaşayacak ücret istiyoruz. Taleplerimizi kazanmak için birlikte mücadele etmekten başka çaremiz yok. Yaşasın birlik mücadele ve dayanışma günümüz."
(Seçkin Sağlam)
Paylaş