"Kimse eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz"

700

 Eğitim İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu tarafından ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yayınlamasının Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 69’uncu yıldönümü nedeni ile açıklama yapıldı. Özgür düşünmenin önemine vurgu yapıldığı açıklamada;  “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yayınlanabilmesi için verilen mücadelenin temelinde, insanın düşünebilen bir varlık olması yatmaktadır. Düşünce, insanı insan yapan en önemli değerlerden biridir. Bu nedenle, ‘yaşama hakkı’ndan sonra gelen en önemli hak, “özgür düşünme” hakkıdır. Hak ve özgürlükleri gelişmiş bireylerden oluşan toplumlarda haksızlıktan, eşitsizlikten ve adaletsizlikten söz edilemez” denildi.

 
“Eğitim hakkından tüm çocuklar eşit bir şekilde yararlanmalı”
Yaşama hakkını, düşünme, eğitim-öğretim, çalışma, iletişim haklarının desteklediği ifade edilen açıklamada; “Tüm bunlar da eğitim hakkıyla geliştirilebilir. Bu durum Anayasamızda ‘Kimse eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılamaz’ maddesiyle ifade edilmektedir. ‘Millî Eğitim Temel Kanunu’muz da bunu desteklemektedir. Eğitim hakkından tüm çocukların eşit bir şekilde yararlanmasını sağlamak ise aynı zamanda çocukların güvenlik, beslenme, barınma, nitelikli öğretmen, nitelikli program ihtiyaçlarını karşılamaktan geçmektedir. Bugün 6-18 yaşlarında zorunlu eğitim çağında 19 milyon 659 bin 591 çocuk var. Bu çocukların 2 milyon 715 bin 81’i yani yüzde 14’ü okula gidemiyor. Okula hiç kayıt yaptırmayan çocuk sayısı ise 2 milyon 70 bin 633, geri kalan kısmı ise eğitim hakkını tanımladığımız sınırlar içinde kullanamamaktadır. 958 bin kız çocuğumuz ise eğitim hakkından yararlanamamaktadır” denildi.
 
“Herkesi eşitsizliğe karşı mücadeleye çağırıyoruz”
Son olarak tüm vatandaşlar için insan olmanın onuruna yakışan yaşam standartlarını sağlamanın ve onları haksızlıklara karşı korumanın devletlerin temel görevleri olduğu belirtilen açıklamada; “Bu nedenle Hükümeti, demokrasi, insan hakları, saydamlık, kadın-erkek eşitliği gibi ortak değerlerin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına. Irkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ile her türlü etnik-dini ayrımcılık ve aşırılıkla mücadele edilmesine yönelik girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz. Tüm insanlık gibi ulusumuzun da her türlü, toplumsal, sınıfsal sömürüye maruz kaldığı bu dönemde, Eğitim-İş olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da insan hak ve özgürlükleri için mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş