Kilitbahir gezisi

825
Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği ÇATUD, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında etkinliklerine devam ediyor. ÇATUD Gençlik Kulübü oluşumu için geçtiğimiz günlerde atılan ilk adımın ardından Kilitbahir gezisi gerçekleştirildi. Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyelerinin eşlik ettiği etkinlikte ÇATUD Gençlik Kulübü, keyifli bir gün geçirdi. Başkan Balkan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tolun gezi boyunca öğrencilere bilgiler verdi. İskele Meydanı`nda bulunan manolya ağacından başlayan programda Kilitbahir karış karış gezildi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, "Kısa ama keyifli günün ardından hem gençlerimize hem üyelerimize katılımlarıyla günü zenginleştirdikleri için teşekkürler ederek bir başka gezide buluşmak üzere günü noktaladık" denildi.
İlk etkinlik gerçekleşti
ÇATUD Kilitbahir gezisine dair yaptığı açıklamada, "Birkaç haftadır Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği binamızda bir araya geldiğimiz ÇATUD Gençlik Kulübü üyelerimizle Cumartesi günü bu kez ilk etkinlik olarak kentte gezmek üzere iskeledeki Manolya ağacının altında saat 11.00 de bir araya geldik. Katılımcı olarak 18 kişi bildirilen sayı 23 kişi olmuştu. Üyelerimizden de 7 kişilik değerli bir katılımla 30 kişilik büyük bir aile oluverdik. Hedefimiz Kilitbahir Köyü`ydü. Altında toplandığımız 1933 yılında dikilen ve 90 yaşına yaklaşan anıt ağacımızın kısa öyküsünü Veysel Hocadan dinledikten sonra Kilitbahir feribotuna bindik. Sonbaharın son günlerinin yaşandığı, güneşin yakmadan ısıttığı pırıl pırıl güzel bir havada; kısa ama güzel bir deniz yolculuğu sonrası karşıya ulaştık. Kilitbahir Köyü 1462-1463 yıllarında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilid-ül Bahir Kalesi`nin çevresinde oluşmuş, günümüzde Kentsel Sit Alanı olarak koruma altında olan muhteşem boğaz manzarasına sahip şirin bir köy. Kısa bir su takviyesinin ardından köyün Arnavut kaldırımı döşeli dik yollarından yürüyerek yolda meyvelerini cömertçe bize sunan nar, cennet elması ağacı ve sararmış yapraklarıyla diğer meyve ağaçları eşliğinde Cahidi Sultan Camii ve Türbesine çıktık. Bir tasavvuf ehli olan Ahmet Cahidi Efendi Rumelili bir aileden gelmekteymiş. Dergahını Kilitbahir`de kurmuş. 1659-60`ta vefatının ardından buraya defnedilmiş.. Mütevazi bir cami ve türbeden oluşan yapılar topluluğu çevresi de bir mezarlık alanı, Çanakkale Savaşlarının kahraman komutanlarından Cevat Paşa`nın kızı da burada yatmakta Türbe günümüzde bir ziyaretgah olarak oldukça rağbet görmekte. Burada bilgilendikten sonra yolumuza devam edip oldukça dik yolları aşarak Ciğerci Baba Tepe`si olarak bilinen tepeye ulaştık" denildi.
"Çanakkale ruhunu gençlere aktarmaya çalıştık"
Açıklamada, Kilitbahir ve çevresinde bulunan tarihi ve doğal yerlere dair de bilgi verilerek, "Ciğerci Baba Tepesi bir seyir terası olarak düzenlenmiş. Hemen yakında kapalı bir kafe var. Açık havada oturup muhteşem manzaranın tadını çıkarırken bir şeyler içebileceğiniz oturma gurupları da mevcut. Uzun bir süre Hemen önümüzde yonca yaprağı planıyla Kilitbahir Kalesi ve Namazgah tabyasının, karşıda denize ulaşan Sarıçay ağzının, salınarak boğazda yol alan gemilerin olağanüstü görüntüsünün keyfini yaşadıktan sonra dernek başkanımız İsmet Bey`in güzel anlatımıyla gençler 18 Mart Deniz Zaferinin öyküsünü dinlediler. Diğer üyelerimizin de katkılarıyla Çanakkale ruhunu gençlere aktarmaya çalıştık. Hızla geçen keyifli birkaç saatin ardından köye dönüş için bir başka yolu tercih ederek biraz doğa yürüyüşü yaptık. Bu arada acıkmıştık. Deniz kenarındaki balık lokantalarından birine balık ekmek siparişlerimizi verdik. Balık ekmek derneğimizin gençlere bir ikramıydı. Boğaz kıyısındaki Kilitbahir Kalesi`nin dibinde muhteşem manzara eşliğinde balık ekmeklerimizi yerken yorgunluğumuzu da attık" denildi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş