Kibyra Antik Kenti, Burdur’un Gölhisar ilçesinde yer alan ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyüleyen bir antik kenttir. Bu makalede, Kibyra Antik Kenti’nin konumu, tarihi ve önemli yapıları hakkında detaylı bilgi bulacaksınız.
Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti "Gladyatörler şehri" olarak da bilinmektedir. Bir zamanlar Lidya ve Roma uygarlığının en önemli kentlerinden biri olan, Gölhisar ovasının batı yamacına hâkim 2300 yıllık Kibyra Antik Kenti, ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplı 1100-1300 metre yüksekliğe kurulmuştur.
Kibyra Antik Kenti, Burdur ilinin Gölhisar ilçesinin Horzum mahallesinde, birbirinden derin yarlarla ayrılan üç tepelik bir alanda yer almaktadır. Kentin konumu, göl ve ova manzarasına hâkim olup, yapılar simetrik bir düzenle yerleştirilmiştir. Bu düzenleme, hiçbir yapının diğerinin manzarasını kesmemesini sağlar.
Kibyra, Lidya ve Roma dönemlerinde önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Kent, özellikle demircilik, dericilik, çömlekçilik ve at yetiştiriciliği ile ünlüdür. Kibyra halkı, savaşçı kimlikleriyle tanınır ve kent, askeri gücüyle de dikkat çeker.
Gölhisar'da bulunan bir antik kent. Yolu düşenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biri. Müze kart geçerli. 2-3 saatte gezilebilir.
MS 23 yılında meydana gelen büyük bir deprem sonucunda yerle bir olan kent, Roma İmparatoru Tiberius tarafından yeniden inşa edilmiştir. Bu yeniden inşa süreci, kentin mimari yapısının günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır.
Kibyra Antik Kenti’nden çıkarılan eserler, Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir. Kentin mimari kalıntıları, Roma İmparatorluk Dönemi’ne aittir ve günümüzde de ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Açılış Saati: 08.30 Kapanış Saati: 17.30 Her gün açık. Adres: Çeşme Mahallesi, 15400, Gölhisar/Burdur Güncel bilgiler için lütfen web sitesini ziyaret edin.
(ERHAN TAYLAN)