Kestanbol Kür Merkezi ortada kaldı

Ezine ilçesine bağlı Akçakeçili Köyü Aktaş mevkiinde 125.835 metrekare büyüklüğündeki Kestanbol Kür Merkezi ortada kaldı. Yılan hikâyesine dönen gelişmeler sonrasında yarım asra yakın bir süre geçmesine rağmen tekrar başa dönüldü.

723
Yarım asra yaklaşan süreç geçmesine rağmen satışı ve kiralanması bugüne kadar birçok kez gündeme gelen, protokoller imzalanan ancak kurulan hayallerin ötesine bir türlü geçilemeyen Kestanbol Kür Merkezi’nin turizm için otel yapılması şartıyla 49 yıllığına kiralanması için İl Encümeni’ne yetki verilmesi konusu İl Genel Meclisi toplantısında görüşüldü.
 
 
Yine kiracı aranıyor
Kestanbol Kür Merkezi`nin turizme kazandırılması için bir çok girişimde bulunan dönemin Çanakkale eski Valisi Güngör Azim Tuna`nın tayini nedeniyle Çanakkale`den ayrılmasının ardından Kestanbol Kür Merkezi taşınmazıyla ilgili yapım konusunda herhangi bir gelişme olmadığı ortaya çıktı. Dönemin eski Valisi Güngör Azim Tuna`nın gündeme getirdiği taşınmaz, İl Genel Meclisi`nin 05.01.2012 gün ve 2012/1-5, 08.03.2012 gün ve 2012/1-33 sayılı kararları ile kür ve rehabilitasyon merkezi yapılmak üzere Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı`na 25 yıl süreli olarak tahsis edilmişti. Aradan geçen zaman zarfında bu taşınmazla ilgili yapım konusunda herhangi bir gelişme sağlanamazken, Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı`na yapılmış olan tahsisin kaldırılarak turizm bölgesi içinde yer alan bu taşınmazın 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu`nun 64. maddesi gereğince `Turizm için otel yapılması şartıyla` 49 yıl süreli olarak kiraya verilmesi konusunda İl Encümenine yetki verilmesi hususu meclis toplantısında görüşüldü.
 
 
Vali Çınar`ın meclise gönderdiği yazı
İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, konu ile ilgili Vali Ahmet Çınar`dan gelen yazıyı il genel meclis üyelerine okuttu. Vali Ahmet Çınar imzasıyla gelen yazıda; “Mülkiyeti İl Özel İdaresi`ne ait olan ve kür merkezi ile termal otel yapımı gayesi ile kamulaştırılan ilimiz Ezine ilçesi Akçakeçili Köyü Aktaş mevkiinde tapunun 3 pafta 1374 parselinde 125.835 metrekare büyüklüğündeki taşınmaz İl Genel Meclisi`nin 05.01.2012 gün ve 2012/1-5, 08.03.2012 gün ve 2012/1-33 sayılı kararları ile kür ve rehabilitasyon merkezi yapılmak üzere Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı`na 25 yıl süreli olarak tahsis edilmiştir. Aradan geçen zaman zarfında bu taşınmazla ilgili yapım konusunda herhangi bir gelişme sağlanamamış olması nedeniyle Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı`na yapılmış olan tahsisin kaldırılarak turizm bölgesi içinde yer alan bu taşınmazın 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu`nun 64. maddesi gereğince `Turizm için otel yapılması şartıyla` 49 yıl süreli olarak kiraya verilmesi konusunda İl Encümenine yetki verilmesi hususunun 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu`nun 13. maddesi 1. fıkrası gereğince İl Gnel Meclisi gündemine alınarak görüşülmesini rica ederim” ifadeleri yer aldı.
 
“Aldatılıyoruz”
Toplantıda taşınmaz ile ilgili söz alan CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk, Kestanbol Kür Merkezi`nin 4. kez meclis toplantısında gündeme geldiğini anımsattı. “CHP grubu olarak şunu söylüyoruz. 3.`ye ve 4.`ye aldatılıyoruz” diyen Öztürk; “Bu taşınmaz, her değişen Vali tarafından bir şeyler düşünülerek bir yerlere veriliyor. Fakat bugüne kadar sadece yıllar evvel yapılıp yarım kalan binalarımız vardı. O binalarında geçen Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı`na vermiş olduğumuz dönemde arkadaşlar geldi ve bir takım tespitler yaptı. Yapılan tespitler sonucunda bu binaların çürük olduğu ve zamana yenik düştüğü için yıkımına karar verildi. Bu binalar da yıkıldı. Şimdi orası tekrardan eski koyun merasına döndü. Burası Hüseyin Akif Terzioğlu Şefkat Yuvası Vakfı`ndan geri alınsın ve 49 yıllığına birine verilsin deniyor. CHP grubu olarak şunu söylüyoruz. 3.`ye ve 4.`ye aldatılıyoruz. Artık bu kelimenin tam karşılığı bu. Geçen valimiz de bunun 6 ay içinde projeleri bitecek ve 1,5 yıl sonra da faaliyete geçeceğine dair açıklama yaptı. Bu nedir? Her defasında yeni bir alternatif sunuluyor; 3-5 sene geriye atılıyor. Artık bir çözüm bulmamız lazım. Şefkat yuvasından geri alınmasına karşı değiliz. Alınsın. Ama buraya talip var ve birileri buraya bir şey yapmak istiyorsa bununla ilgili meclisimize detaylı bilgi verilsin. 49 yıllığına mı yok sa 69 yıllığına mı verilecek, verilsin karşı değiliz. Ancak kimin ne yapmak istediği lütfen meclisimizde görüşülsün. Çünkü, bu zamana kadar ortada elle tutulur ve gözle görülür bir şey yok” şeklinde konuştu.
 
“Kaplıca turizmin geliştirilmesi açısından çok önemlidir”
“Kestanbol bölgesindeki kaplıca turizmin geliştirilmesi o bölgenin sosyal standartlarının yükseltilmesi açısından çok önemlidir” diyen İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün ise; “En azından termik santral sevdalılarının, termik santral yapmasından çok daha önemli. Çünkü bölgede çok ciddi ve değerli yer altı kaynak suları mevcut. Sıcaklığı da ciddi derecede yüksek. Enerji üretmeye dahi müsaade edecek sıcaklıkta. O dönem bu tartışılmıştı. Doğru bir tespitti ve doğru bir yaklaşımdı. Bir proje hazırlanıp uluslararası düzeyde bir tesis kurulması gündemdeydi. Ancak vali bey gitti ve anladığım kadarıyla çalışma da kaldı. Meclis olarak biz 2 yıl süre koymuştuk. Ancak 2 yıl içerisinde herhangi bir gelişme yok bu anlamda üzüntümü ifade etmek istiyorum” dedi.
 
“Terzioğlu Vakfı bu işten niye vazgeçti?”
İl Özel İdaresi yetkililerinin bu konuda sınıfta kaldığını dile getiren Akgün; “Yaptıkları ihaleler ve işler ya dosya geçersiz kalıyor ya da yapım günü değişiyor. Burası için birileri mi bulundu? Burada bir anlaşma mı var? Terzioğlu Vakfı bu işten niye vazgeçti? En azından bunlarla ilgili meclise Terzioğlu Vakfı`nın da yetkililerinin bir bilgi vermesi lazım. Çünkü, biz bir plan ve proje çalışmasının başladığını biliyor idik” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Kestanbol Kür Merkezi konusu görüşülmek üzere ilgili komisyona oybirliğiyle havale edildi.
Paylaş