Kepez Limanı’nda nefes kesen tatbikat

Kepez Limanı’ndaki terör saldırısı konulu tatbikat nefes kesti. Merkeze bağlı Kepez beldesindeki limanda, Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Gümrük Müdürlüğü, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Kepez Belediyesi ekiplerince muhtemel bir terör saldırısını konu alan senaryonun tatbikatı gerçekleştirildi.

429
İlgililerin güvenlik ihlali şüphesiyle Çanakkale Emniyet Müdürlüğü`nü arayarak ihbarda bulunması üzerine bölgeye gelen polis ekibi, aracın sürücüsünü üst aramasını yapıp, kelepçeledi ve Emniyet Müdürlüğü`ne götürdü. Şoförün sorgulamasının ardından, nakliye aracında ve zanlının evinde yapılan aramalarda tesisin ve bölgenin krokisi, tesisin karadan ve denizden çekilen fotoğrafları ile liman sahasındaki atık kabul tesisinin fotoğrafları ve bomba yapımında kullanılan çeşitli materyaller ele geçirildi.
 
 
Çanakkale`nin merkeze bağlı Kepez beldesindeki limanda, Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Gümrük Müdürlüğü, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Kepez Belediyesi ekiplerince muhtemel bir terör saldırısını konu alan senaryonun tatbikatı gerçekleştirildi. Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği (ISPS) kapsamında, Kepez Limanı sahasında gerçekleştirilen tatbikat, senaryo gereği limanda bağlı bulunan ``M/V Bayrak`` adlı gemiye maden yüklemesi için gümrüklü sahaya giriş yapan nakliye aracı şoförünün, cep telefonuyla iskele çevresinin ve liman sahasındaki atık kabul tesisinin fotoğraflarını çekmesinin özel güvenlik görevlilerince tespit edilmesi, durumun güvenlik şefine ve Liman Tesisi Güvenlik Sorumlusu Evren Beceren`e bildirmesiyle başladı.
 
 
İlgililerin güvenlik ihlali şüphesiyle Çanakkale Emniyet Müdürlüğü`nü arayarak ihbarda bulunması üzerine bölgeye gelen polis ekibi, aracın sürücüsünü üst aramasını yapıp, kelepçeledi ve Emniyet Müdürlüğü`ne götürdü. Şoförün sorgulamasının ardından, nakliye aracında ve zanlının evinde yapılan aramalarda tesisin ve bölgenin krokisi, tesisin karadan ve denizden çekilen fotoğrafları ile liman sahasındaki atık kabul tesisinin fotoğrafları ve bomba yapımında kullanılan çeşitli materyaller ele geçirildi. Gelişmelerin ilgili birimlere bildirilmesinin üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ISPS Kod Daimi İzleme Komitesi Başkanlığı`nda durum değerlendirilip, Çanakkale Kepez Liman Tesisi ve limanda bağlı bulunan tüm gemiler için ISPS Kod kapsamında güvenlik seviyesinin 1`den 2`ye yükseltilmesine karar verildi. Alınan tedbirler çerçevesinde kamera sistemiyle yapılan takipte, liman tesisinin yan tarafındaki balıkçı barınağına yanaşan bir tekneden inen kişiler tarafından atık kabul tesisi depolama tanklarının bulunduğu alana 1 adet çanta atıldığı belirlendi. Bölgenin güvenlik çemberine alınmasının ardından, çantayı atan şüphelilerin balıkçı barınağından tekneyle ayrıldıkları fark edilip, durum Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı`na bildirildi.
 
Liman tesisindeki olaya müdahalede bulunan birimler haricinde tesise tüm girişler ve tesis içerisindeki operasyonlar durduruldu. Çanta içinde bomba bulunma ihtimaline karşı bilgilendirilen bomba imha timinin intikali sırasında bomba infilak etti ve tesiste yangın başladı. Yangın, itfaiye ve tesis acil müdahale ekiplerinin müdahalesiyle depolama tanklarına sıçramadan kontrol altına alındı. Tatbikat, balıkçı barınağından tekneyle kaçan şüphelilerin, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı ekibince denizde yakalanmasıyla sona erdi. Kepez Deniz Hudut Kapısı Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kepez Liman İşletme Müdürlüğünce limanın güvenliği açısından zaman zaman yapılan tatbikatlardan birisini daha icra ettiklerini söyledi. Kulözü, tatbikatı, bölgede ve liman sahasında başta terör saldırısı olmak üzere tüm olumsuzluklara karşı görevlilerin hazır olmasını sağlamak, güvenlik görevlileri başta olmak üzere itfaiye ve sağlık ekiplerinin bu tür olaylara karşı müdahale imkanlarını artırmak amacıyla yapılmış olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Paylaş