havadurum

Kepez Çayı’nda 127 balıkçı teknesi 2 aydır denize açılamıyor!

Kepez çayında yaşanan taşkınların ardından balıkçılar denize açılamıyor. Yağışın etkisiyle birlikte gelen toprak, çayı doldurmuş durumda. Kepez çayından denize giriş çıkış yok.

1861

Sonbaharın gelmesiyle birlikte, kuraklığa çare olacak yağmur yağışları başladı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de etkili oldu. Aşırı yağışlar zaman zaman kent ve ilçe merkezlerinde olumsuzlukların yaşanmasına neden oldu. Yaz dönemi başlayan ve ağır tahribata neden olan Çanakkale yangınının ardından, ağaçların kül olması ve bitki örtüsünün yok olması, sağanağı sele dönüştürdü. Yağışların olumsuz etkilediği yerlerden biri de Kepez Çayı. Yaklaşık iki ay önce gelen ilk selin ardından balıkçılar yaşanan olumsuz tablonun giderilmesi için mücadelelerini sürdürüyorlar. İlk selin ardından gelen ikinci ve üçüncü sel de Kepez Çayının bilançosunu ağırlaştırdı. Kepez çayının toprakla dolması nedeniyle, teknelerin denize açılamadığını ifade eden Kepez Beldesi Su Ürünleri Kooperatifi Denetim Kurulu Başkanı Alaattin Altındağ, “Bizim için en önemlisi dışarıya çıkarttığımız hafriyatı kaldırabilmemiz. Hafriyatı kaldırabilsek çalışmalar da devam edecek” dedi.

“Mili çıkartacak yerimiz kalmadı”

Kepez Çayının dört bir yanı, çaydan çıkartılan mille (toprak) doldu. Altındağ, “Mili çıkartacak yerimiz kalmadı. Radar bölgesinin yanması nedeniyle suyun tutunacak yeri kalmadı. Yağışlar Kalabaklı köyünden buraya yarım saat içinde geliyor” sözlerine yer verdi.

Kepez çayına giriş çıkış yok!

Kepez çayı, sel ile birlikte dağlardan gelen mille doldu. Çayın kenarları kepçe ile temizlenmiş olsa da çayın orta kısımları kepçenin yetişememesi nedeniyle temizlenemedi. Altındağ, “Şuan tekneleri kurtardık ama bizim çaydan denize giriş çıkışımız kalmadı. İçeride mahsuruz. Ancak bu hafriyatı kaldırabilirsek o zaman rahat edeceğiz” sözlerine yer verdi.

“Dereye bir kere daha su gelirse savunmasız hale geleceğiz”

Hafriyatın kurumasının ardından Kayadere köyü yakınlarında bir alana döküleceğini ifade eden Altındağ, “En yakın yerimiz Atikhisar barajının orada Kayadere köyü. Bize 20 kilometre uzaklıkta. Hafriyatın kaldırılabilmesi için araba olması lazım. Yetkililerimizin bize yardımcı olacaklarını umutla bekliyorum. Havaların iyi olması bizi biraz rahatlattı. Hafriyatı kaldırmadan yağış olursa çıkarmış olduğumuz hafriyat çayın çıkışını tamamen kapatır. Yaşamayız. Buraya bir kere daha su geldiği zaman biz derenin içinde savunmasız hale geleceğiz” dedi.

“2 aydır balığa çıkamıyoruz”

İlk selden bu yana teknelerin denize açılamadığına dikkat çeken Altındağ, “Son 2 aydır balığa çıkamıyoruz. Birçok arkadaşımızın geçimi deniz. 127 kayıtlı üyemiz var bir o kadar da kayıtlı olmayan üye ile birlikte 500 kişinin ekmeği ‘deniz’. Kimisi kirada oturuyor, kimisinin çocukları okuyor. Şuanda tüm teknelerimiz içeride. Bir iki arkadaşımız teknesini dışarı çıkarttı ama onlarda dışarı da kaldı. Barınaklarda da yer olmadığı için barınaklara da teknesini bağlayamadı. Teknelerin dışarı çıkabilmesinin 75-100 metre olan çay çıkışının temizlenmesi lazım. Bu çıkışta yarım metre su olduğu için tekneler yüzemiyor. Giriş çıkış hiç yok. Hepsini yetkililere izah ettik. Onların bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. Yetkililer yardımcı da oluyorlar. Akşam saatlerine kadar kepçeler çalışıyor. Hafriyatı buradan kaldırıp, çayın girişini açabilirsek; yağmur yağdığında teknelerin en azından bazıları selden kaçabilir” dedi. (Damla Yeltekin)

Paylaş