KEP Adresi Nasıl Alınır, Nedir? KEP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

KEP adresi nasıl alınır? İşte adım adım yöntemler! Bu yazımızda KEP adresi almak için gerekli belgeleri, avantajları ve sorgulama yöntemlerini öğreneceksiniz. KEP adresi ile elektronik ortamda yasal olarak geçerli bir posta gönderebilir, zamandan ve maliyetten tasarruf edebilir, çevreye katkı sağlayabilirsiniz.

1224

KEP adresi, Kayıtlı Elektronik Posta anlamına gelir ve elektronik ortamda gönderilen bir postanın kim tarafından, ne zaman ve hangi içerikle gönderildiğini kanıtlayan bir sistemdir. KEP adresi almak için neler yapmanız gerektiğini, hangi belgeleri hazırlamanız gerektiğini ve KEP adresinin avantajlarını bu yazımızda sizler için anlattık. İşte KEP adresi nasıl alınır sorusunun cevabı...

KEP Adresi Nedir?

KEP adresi, elektronik ortamda gönderilen bir postanın kim tarafından, ne zaman ve hangi içerikle gönderildiğini kanıtlayan bir sistemdir. KEP adresi ile gönderilen bir posta, yasal olarak taahhütlü mektup veya iadeli taahhütlü mektup niteliğindedir. KEP adresi ile gönderilen postaların içeriği değiştirilemez, silinemez ve inkar edilemez. KEP adresi ile gönderilen postaların alındığına dair delil oluşturulur ve bu delil PTT tarafından saklanır.

KEP Adresinin Avantajları Nelerdir?

KEP adresinin avantajları şunlardır:

  • Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar. KEP adresi ile gönderilen postalar anında ulaşır ve kağıt, zarf, pul gibi masraflar ortadan kalkar.
  • Güvenli ve yasal bir iletişim sağlar. KEP adresi ile gönderilen postaların içeriği değiştirilemez, silinemez ve inkar edilemez. KEP adresi ile gönderilen postalar yasal olarak geçerli bir delil niteliğindedir.
  • Çevre dostu bir sistemdir. KEP adresi ile gönderilen postalar kağıt kullanımını azaltır ve çevreye katkı sağlar.

KEP Adresi Nasıl Alınır?

KEP adresi alabilmek için Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları’na başvuru yapılması gerekmektedir. Bu hizmet sağlayıcılar arasında PTT, TÜRKKEP, E-GÜVEN gibi kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumların resmi web sitelerinden veya bayilerinden başvuru yapabilirsiniz.

KEP adresi almak için gerçek kişi, tüzel kişi veya kamu kurumu olmanız fark etmez. Her durumda başvuru için gerekli belgeler farklılık göstermektedir. Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

Gerçek Kişi Başvuruları

Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan geçerli resmî belge. Online olarak gerçekleştirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Numarası.

Tüzel Kişi Başvuruları

MERSİS Numarası bulunan tüzel kişiler Online Ön Başvuru sırasında Tüzel Kişi olarak başvurmalıdır. Ticaret sicil memurluklarından alınmış, üzerinde tüzel kişiliğin MERSİS numarası ya da Ticaret sicil numarası bulunan ticaret sicil tasdiknamesinin veya faaliyet belgesinin aslı. Noter onaylı imza sirküleri. Başvuru yapanın kimlik tespiti için Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan resmî belge. Başvuruda bulunacak kimse şirketin kanunî temsilcilerinin yetki verdiği kişi ise; şirketin kanuni temsilcileri tarafından imzalanmış ve şirketin kaşesi ile kaşelenmiş Tüzel Kişi Yetkilendirme Belgesi. Online olarak gerçekleştirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Numarası.

Kamu Kurumu Başvuruları

DETSİS Numarası bulunan Kurumlar Online Ön Başvuru sırasında Kamu Kurumu olarak başvurmalıdır. Kurum üst düzey yetkilisince imzalı resmî yazı (Resmî yazıda Kurumun DETSİS numarası açıkça yer almalıdır. Resmi yazı örneği Kamu Kurumu Başvuru Belgelerinde mevcuttur.). Başvuru yapanın kimlik tespiti için Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan resmî belge. Online olarak gerçekleştirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Numarası.

Diğer Tüzel Kişi Başvuruları

DETSİS veya MERSİS Numarası bulunmayan tüzel kişiler Online Ön Başvuru sırasında Diğer Tüzel Kişi olarak başvurmalıdır. Tüzel kişinin nevîni gösterir belge (Vakıf Senedi, Kuruluş Tüzüğü, Ana Sözleşme vb.) ve gerekirse bağlı bulunduğu tüzel kişiden alınmış resmî yazı. KEP hesabı açılmasına ilişkin resmî talep yazısı (Tüzel kişiyi temsile yetkili kişi tarafından imzalanmış, PTT Merkezinden başvuru yapacak kişinin adı, soyadı ve T.C. Kimlik Numarasının yer aldığı, tüzel kişi adına KEP hesabı açılması talebinin açıkça belirtildiği yazı).

Başvuru için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra, seçtiğiniz hizmet sağlayıcısının web sitesinden veya bayisinden KEP adresinizi alabilirsiniz. KEP adresiniz, adınız.soyadınız@hizmet sağlayıcısı.com şeklinde olacaktır.

KEP Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

KEP adresi sorgulama işlemi, PTT’nin resmi web sitesinde yer alan KEP Adres Sorgulama sayfasından yapılabilir. Bu sayfaya girdikten sonra, sorgulamak istediğiniz KEP adresini veya T.C. Kimlik Numarasını girerek, bu adrese ait bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

KEP adresi nasıl alınır sorusunun cevabını bu yazımızda sizler için anlattık. KEP adresi almak için gerekli belgeleri hazırlayarak, seçtiğiniz hizmet sağlayıcısına başvurabilirsiniz. KEP adresi ile güvenli, yasal ve çevre dostu bir iletişim kurabilirsiniz. KEP adresinizi sorgulamak için ise PTT’nin web sitesini kullanabilirsiniz.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş