Kentsel dönüşümde start verildi...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 il valiliğine gönderdiği yazı ile ‘kentsel dönüşüm’ çalış-malarının başlatılmasını istedi. Bu amaçla merkezde belediyeler, köylerde ise il müdürlükleri çalışmalarına başlayacak.

915
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 81 il valiliğinden ve belediyelerinden riskli alan ve yapıların belirlenmesini isterken, riskli alanların belirlenmesi ile ilgili çalışmalara, öncelikle birinci derecede deprem bölgelerinde yer alan illerden başlanacak. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de başlayan binaların zemin etüd rapor-larının tamamlanmasının ardından hangi binaların depreme dayanıklı olup olmadığı da tespit edilecek.
 
Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Özleyiş Çetin, birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de yapıların zemin etüdü rapor çalışmalarının ardından, binaların sağlıklı ve depreme dayanıklı olup olmadığının tespit edileceğini söyledi. Çetin; “Çanakkale’de şu anda üniversitenin uzmanları ile birlikte zemin etüd raporları belirleniyor. Bu çalışmalardan sonra riskli yapıların belirlenmesine başlanacak. Çünkü, sadece binanın depreme dayanıklı olup olmadığı ile ilgili bir ölçüm yapmak yeterli değil. Bina sağlam olabilir ama zemini çok kötü olabilir” dedi.
 
Riskli yapılar kanundaki yetki çerçevesinde belediyeler, il özel idareleri, çevre şehircilik il müdürlükleri tarafından tespit edilecek. Bu kapsamda aralarında Çanakkale’nin de bulunduğu illerin depremde riskli binaların tespiti için çalışma başlatılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 81 il valiliğinden ve belediyelerinden riskli alan ve yapıların belirlenmesini isterken, riskli alanların belirlenmesi ile ilgili çalışmalara, öncelikle birinci derecede deprem bölgelerinde yer alan illerden başlanacak. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de başlayan binaların zemin etüd raporlarının tamamlanmasının ardından hangi binaların depreme dayanıklı olup olmadığı da tespit edilecek. Daha sonra Çanakkale Belediyesi, deprem ile ilgili raporlarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edecek.
 
“İki aşamayı birlikte yürüteceğiz”
Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Özleyiş Çetin, birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de yapıların zemin etüdü rapor çalışmalarının ardından, binaların sağlıklı ve depreme dayanıklı olup olmadığının tespit edileceğini söyledi. Bu iki işlemin ardından elde edilen veri ile raporların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edileceğini belirten Çetin; “Çanakkale’de şu anda üniversitenin uzmanları ile birlikte zemin etüd raporları belirleniyor. Bu çalışmalardan sonra riskli yapıların belirlenmesine başlanacak. Çünkü, sadece binanın depreme dayanıklı olup olmadığı ile ilgili bir ölçüm yapmak yeterli değil. Bina sağlam olabilir ama zemini çok kötü olabilir. Bu yüzden ikisini birlikte yürütmek için önce binanın zemin etüd raporlarını belirliyoruz. Bu da önemli bir konu. Daha sonraki aşamada ise binaların depreme dayanıklı olup olmadığı tespit edilecek. Bu iki aşamayı da birlikte yürüteceğiz. İki aşamanın ardından elimizdeki veriler ile hangi binaların depreme dayanıklı olmadığı ile ilgili raporları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildireceğiz” dedi.
Paylaş