Kentin yerel markası; Uysal Market

Ezine’de doğan ve Küçükkuyu, Geyikli, Ayvacık ardından da Çanakkale’de açılan şubeleri ile kentin yerel market zincirlerinden biri olan Uysal Market, tam 60 yıllık bir şirket, üçüncü kuşağı ile hizmet veriyor.

4217
 
Çanakkale’de son yıllarda yerel market zincirleri artış gösterirken, bunların içinde belki de en önemli Uysal Market. Üçüncü kuşak şirket sahibi Süleyman Uysal, yönetiminde büyük alışveriş marketlerinin en önemli rakibi.
 
Çanakkale OLAY’ın sorularını yanıtlayan Uysal Market sahibi Süleyman Uysal, Uysal Market’in gelişim sürecinden, projelerine ve sektör değerlendirmelerine kadar bir çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
 
Kentte bir çok sektörde olduğu gibi marketçilik sektöründe de denetimsizliğin olduğunu dile getiren Süleyman Uysal, “Bu başarının sırrı nedir? Sorumuza, “Ortada bir başarı yok. Bir başarı olabilmesi için bir kaç yıla daha ihtiyacımız var” cevabını verdi.
 
 
İşte Uysal Market sahibi Süleyman Uysal’ın Çanakkale OLAY’ın sorularına verdiği cevaplar;
 
OLAY:Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Süleyman Uysal: Ben öğrenim hayatımı İstanbul’da sürdürdüm ve orada tamamladım. Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliğini bitirdim. Daha sonra yüksek lisansımı Yeditepe Üniversitesi’nde tamamladım. 2000 yılında, eğitimimi tamamladıktan sonra hiç bir yerde çalışmadan babamla birlikte çalışmaya başladım.
 
OLAY: Hem sizin hem de Uysal Market açısından tam bir hikaye aslında. Biraz bahseder misiniz?
Süleyman Uysal: 2000 yılında geldiğimde aslında 50 yıllık bir şirketin devamını sağlamaya çalıştık. 2007’ye kadar iş biraz spontane gelişti. 2000 yılında benzin istasyonumuzda küçük bir istasyon marketimiz vardı. Sonra babamın fikriyle marketi biraz daha büyütmeye karar verdik. Ben de bir buçuk-iki sene o markette çalıştım. İki kişilik bir kadro ile sabah açıp, akşam kapatıyorduk. Sonra Ezine’de beyaz eşya ve aygaz dükkanımız vardı. Onların hepsini bırakıp, marketçiliğe yöneldik. Şehir içinde bir iki tane iş yerimiz vardı. 2002 yılında Ezine’de otogarın karşısındaki yerimizi açtık. 2002’den 2007’ye kadar bir iş planı yaptık. 5 yıl boyunca hem marketçiliği öğrendim hem de büyüme süreci geçirdik. Kendimizi maddi manevi gelişime hazırladık. Daha sonra da Ezine’nin dışına çıkmaya karar verdik ve Ayvacık, Geyikli mağazalarımızı ardı ardına 2008 yılında açtık. Daha sonra Çanakkale’ye geldiğimizde zaten organizasyon yapımız ve bilgi birikimimiz buna hazırdı. Büyüme sürecimiz, aslında Çanakkale’ye gelindi bir anda bir sürü mağazalar açıldı olarak değerlendirmemek lazım. Bu önemli bir süreçti.
 
OLAY: Uysal Market’in gelişimin sizden önceki iki kuşağın önemi büyük ama her ne kadar bu büyük gelişim sizin döneminizde olsa da babanızın tecrübelerine de önem veriyorsunuz değil mi?
Süleyman Uysal: Öncelikle Uysal Market’in bugün geldiği noktada babamın geçmişti yaşadığı iyi ve kötü tüm tecrübelerin çok büyük etkisi oldu. Babam benimle hiç bir zaman çatışmaya girmedi. Onun yaşadığı tecrübeler bana yol haritası oldu bir nevi. Bizim firmamız 60 yıllık bir firma. Ben üçüncü kuşak olarak devam ediyorum. Bizim asıl işimiz akaryakıt. Ancak 1950’lerde dedem köyde bir bakkaliye açmış. Şu anda da babam hep “Özümüze döndük” der. 45-40 yıl boyunca beyaz eşya bayiliği ve Aygaz bayiliği yaptık. Babam hep ticaretle uğraştı. Onun çok çeşitli, inişli çıkışlı tecrübeleri bize yol oldu.
 
OLAY: Ürünlerinizin nereden tedarik ediyorsunuz? Üretime dönük de çalışmalarınız var bildiğimiz kadarıyla.
Süleyman Uysal: Ürünlerimizin tedarikini üreticiden de yapıyoruz, bölge distribütörlüğü kanalıyla da alıyoruz. Genelde distribütörlerle çalışmayı tercih ediyoruz. Örneğin Kale Gıda bizim en büyük iş ortağımız. Geyikli’ye et entegre tesisi kurduk. Orada tamamen bizim kendi gıda mühendislerimiz var. Gıda mühendislerinin kontrolünde şubelere dağıtım yapılıyor. Kendi sucuk üretimimizi, kasap köftemizi burada yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde sosis, salam yapmaya da başlayacağız. Meyve sebze alıyoruz, kendi bakliyatımızı paketlettiriyoruz. Bizim yaptığımız organize perakende de üretim de var lojistik de var, ana depo da var.
 
OLAY: Bugün şubeler noktasında ne durumdasınız ve Bundan sonraki projeleriniz nelerdir?
Süleyman Uysal: Çanakkale ve ilçelerinde 10 markete sahibiz. Önümüzdeki günlerde Esenler`e bir şube açmayı planlıyoruz. Çanakkale merkezde 6’ıncı mağazamız olacak. Bir de Küçükkuyu merkezde açıyoruz. Hedefimizde körfez var. Altınoluk, Akçay, Ayvalık ve Edremit üzerindeki sahil şeridine önem veriyoruz.
 
OLAY: Biraz da sosyal projelerinize değinsek. Sosyal sorumluluk konusunda çalışma yaptınız mı?
Süleyman Uysal: Sosyal projelerimiz var. Aslında o konuda biraz geride kaldık, çok daha önce bu konuya eğilmeliydik. Ama yine de geç kalınmış bir şey yok. Milli yüzücümüz Cenk Devrim Ulusoy’a sponsor olduk. Daha sonra Lions Kulübü ile ortaklaşa bir çalışma yaptık. Bizim sponsorluğumuzda öğrencilere ağız ve diş sağlığı konusunda bilgiler verilirken, bir de dış fırçası ve macunu dağıtıldı. Ezine’de ilçe genelinde tüm köylerde diş doktorları ile dış fırçalama ve ağız bakımı konusunda eğitimler veriyoruz.
 
OLAY: Kent sosyal hayatında rol almayı düşünüyor musunuz? Yani dernek ya da oda üyelikleri ve aktif olmak konusunda ne düşünüyorsunuz?
Süleyman Uysal: Derneklerle ilişkilerim var. ÇASİAD, ÇAGİAD üyesiyim. Ama çok aktif değilim. Benim için derneklerde ve TSO’da bulunmamın daha erken olduğunu düşünüyorum. O işlere girdiğimizde sırf kendimi göstermek için değil faydalı olmak isterim. Bu anlamda daha erken olduğunu düşünüyorum. Aslında şu anda yaptığım işte vakit ayıramıyorum. Şu süreçte buralarda bulunmak beni yıpratır.
 
OLAY: Uysal Market’e dışarıdan baktığımızda bir başarı olduğunu görüyoruz. Kent içinde iki yıl gibi bir sürede 5 market şubesi açmak kolay bir iş değil. Bu başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Süleyman Uysal: Ortada bir başar yok aslında. İnsanların bizi algılaması ulusal zincir statüsüne yeni geçti. Bu büyüyen yapı da standardı koruyup işi geliştirdiğimizde sanıyorum birkaç yıl sonra ne kadar başarılı olduğumuzu daha net göreceğiz. İş konusunda ve işin gelişimi noktasında kendimize güvenimiz tam.
 
OLAY: Sektörünüzün en önemli sıkıntıları nelerdir? Kent içinde zaman zaman kurumların ve kent yönetiminde kişilerin birbirleri ile tartıştığını görüyoruz. Bir ticaret erbabı olarak siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Süleyman Uysal: İlk soruna cevap verecek olursam; Bu şehri yönetmek için kentin valisi var, belediye başkanı var, odası var. Burada herkes görevini yaparsa sıkıntı yok. Herkesin yer yerde etkin olmasına gerek yok. Herkes kendi işini yaparsa başarılı olur. Zaten kenti yönetenler işlerini başarıyla yapıyor. Belediye başkanı seçilmiş artık o belediye başkanıdır. Valimiz aynı şekilde, odamız aynı şekilde. Ama bizlere düşen de işimizi en iyi şekilde yapmak. Sektörümüze gelecek olursak, bir perakende yasası olması lazım. Her mahallede 5-10 market açılıyor. Ülgür Bey ve yerel yönetim kendi içinde bir meclis kararı ile bunu düzene koymuştu. Bu yasayı merkezi hükümetin çıkarması lazım. Bu anlamda sıkıntılarımız var. İl nüfusuna göre, bir sınırlama olması lazım.
 
OLAY: Uysal Market, Çanakkale ve ilçelerindeki şubeleri ile önemli ölçüde gelişti. Siz bu gelişim sürecinde farklı sektörlere yönelmeyi düşünüyor musunuz?
Süleyman Uysal: Belli bir birikime geldik, bunun en önemli yanı da bilgi birikimi. Çalışmalarımızı bu şekilde sürdürüyoruz. Öğrenerek üretmenin verimli olduğunu düşünüyoruz. Firmamız elbette büyüdü. 155 kişi civarında çalışanımız var. Sezonda değişiyor ve bu sayı 200’e yaklaşıyoruz. Bu anlamda bu sektör için önemli bir büyüme dönemi geçiriyoruz. Ancak tam anlamıyla kurumsallaşmadan, mevcut işimizi iyi yönetmeden bir üçüncü ya da dördüncü sektörü düşünmüyoruz. Öncelikli işimiz bu bu işte azami başarı yakalamaya çalışıyoruz.
 
OLAY: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz, iyi çalışmalar…
Süleyman Uysal: Ben teşekkür ederim. Size de çalışmalarınızda başarılar dilerim…
Paylaş