Kentin geleceği, 'Aklım Fikrim Çanakkale'de

792

 Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğinde ve Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü’nün yürütücülüğünde, Çanakkale’nin akıllı kent olarak büyümesi amacıyla iki yıl önce başlatılan “Aklım Fikrim Çanakkale” projesinin bir ayağı olarak uluslararası bir konferans düzenlendi. Projenin tüm paydaşlarının ve katılımcıların aktif rol aldığı konferansta, kentin akıllı şehre dönüşümü için yapılması gerekenler ele alındı. Konferans, Çanakkale Troya Müzesi’nde gerçekleşirken konferansa, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreteri ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart Van Bolhuis ve Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Yetkilileri katıldı. Uzmanlar, fikir ve düşünce liderleri, akademisyenler, iş dünyası ve teknoloji liderleri gibi değerli konuşmacılar, sürdürülebilir ve akıllı şehirler kavramı hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Aklım Fikrim Çanakkale çatısı altında Çanakkale için yeni fikirler geliştirilmesi hedefiyle hayata geçen konferans kapsamında, ‘Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik’, ‘Sürdürülebilir ve Akıllı Çevre’ ana oturumları ile ‘Sürdürülebilir ve Akıllı Ekonomi’, ‘Akıllı ve Kapsayıcı Şehirler’ ve Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen AB Türkiye Şehir Eşleştirme Hibe Programı kapsamında planlanan ‘Şehir Eşleştirme ve Akıllı Şehirler’ olmak üzere üç paralel oturum düzenlendi. Yedi oturumda 33 konuşmacıyı ağırlayan Konferans, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Konferansta aynı zamanda, Hollanda`nın bisiklet kültürüne odaklanan ve coğrafi olarak bisiklet kullanılabilecek yerleşim merkezlerine model oluşturan ‘Neden Pedal Çeviriyoruz? (Why We Cycle?)’ isimli belgesel gösterimi yapıldı 

 
“Çanakkale, bugün çok kıymetli konuklarını ağırlıyor”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Böylesine kıymetli konukların katılım gösterdiği konferansın, Troya gibi eşsiz değerimizin kadın topraklarında gerçekleşiyor olması, Çanakkale Belediye Başkanı olarak mutlu oldum.  Çanakkale’nin uzun süren hasreti, Toya Müzesi’nin vücut bulmasıyla sona erdi. Böylelikle Troya Antik Kenti’nin önemli bir eksiği de tamamlanmış olduç. Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişinin 20’nci yılının Troya Yılı ilan edilmesiyle kentimizde, ülkemizde ve dış temsilciliklerimizde çok kıymetli etkinlikler düzenlendi.  Böylece Troya’nın ve Çanakkale’nin adı tüm dünyada daha görünür kıldı. Çanakkale, bugün çok kıymetli konuklarını ağırlıyor. Daha sağlıklı ve sürdürülebilir kentlerde yaşamak için birçok ülkenin üzerinde düşündüğü, akıllı ulaşım, akıllı çevre, akıllı ekonomi gibi pek çok konuyu masaya yatırıyoruz” dedi. 
 
“Yarını bugünden anlamlı kılmak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir şehir bırakmak için çalışıyoruz”
Konferansın açılışında konuşma yapan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu olarak doğdukları topraklara sürdürülebilir değerler katmak için çalıştıklarını ifade etti. Çanakkale’nin potansiyelini gerçekleştirmesine ve akıllı şehir vizyonuna katkı vermeyi önemsediklerini söyleyen Okyay; “Hayata geçirdiğimiz ve planladığımız projelerle Çanakkale’nin tarihi, kültürel ve doğal mirasına sahip çıkarken, yarını bugünden anlamlı kılmak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir şehir bırakmak için çalışıyoruz” dedi.
(Oya Koyuncu)
Paylaş