Kent Konseyi’nin seçimli genel kurulu 18 Ekim’de

Çanakkale Kent Konseyi, 2004`te Çanakkale Belediyesinin öncülüğünde kurularak başladığı çalışmalarına, 2006’dan itibaren de İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmeliğe uygun olarak devam ediyor. Kuruluşundan bu yana 10 yılı geride bırakan Çanakkale Kent Konseyi, 18 Ekim’de yapacağı Genel Kurul’la birlikte yeni bir döneme kapı aralıyor.

426
2012-2013 yıllarında Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin de başkanlığını yapan Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, 18 Ekim tarihinde yapılacak olan seçimli genel kurul ile ilgili açıklamalarda bulundu. 10 yıl içinde demokratik katılım anlayışı ile çalışmalar yapıldığını ifade eden Yavuz, Kent Konseyi bünyesinde kurulan meclisler ile ilgili olarak da bilgiler verdi. “Bakanlığın 2009’da yaptığı yönetmelik değişikliklerinden sonra Çanakkale Kent Konseyi, kent demokrasisini geliştiren ve demokratik katılım anlayışının yaygınlaşmasına katkı sağlayan önemli adımlar attı” diyen Yavuz, “Kadın, Engelli, Gençlik, Çocuk ve Çevre Meclisleri kurularak sosyal ve çevresel alanlardaki sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla bir arada birçok çalışma ve aktivite gerçekleştirildi. Son üç yıl içerisinde de kentimizdeki 7 mahallede de mahalle meclisleri oluşturuldu, bu meclislere gerekli araç gereçleriyle birlikte çalışma ofisleri de kurularak mahallelilerin hizmetine açıldı” ifadelerini kullandı.
 
“Sesini duyuramayanlara önem verdik”
Kent Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurullarının, kent aktörlerinin yerine geçtiği, kendisini STK’ların ve diğer kurumların üzerinde gördüğü bir Kent Konseyi anlayışı ve uygulaması yerine, kentteki STK’ların, platform ve girişimlerin noktasında onlara kolaylaştırıcılık yapma, olanak sağlama yolunu seçtiklerini söyleyen Başkan Yavuz “Çoklu ve çoğulcu bir anlayışla kent sorunlarını ve kente ait önerileri başta bilim kurumları olmak üzere ilgili her kurum ve kuruluşların katılımını sağlayarak, farklı görüş ve düşüncelerin ifade edildiği müzakere ortamları oluşturduk. Oluşturulan görüşleri ve önerileri kentin tartışmasına sunduk. Sesini duyuramayanlara ve azınlıkta kalanlara önem verdik. Destek olduk. Ve 10 yılın sonunda bugün görüyoruz ki, Çanakkale Kent Konseyi kentin değer verilen bir aracı olmuş” dedi.. Yapılacak olan Genel Kurul’a, üçte ikisi derneklerden olmak üzere 300’ün üzerinde temsilcinin katılacağı, sendikalardan ve odalardan katılımın da bugüne kadar olanın çok üzerinde olduğunu, genel olarak ortalama 70-120 temsilci katılımıyla gerçekleştirilen Genel Kurulların, bu kez 300 temsilciyle gerçekleştirilecek olmasının kentin, Kent Konseyi’ne verdiği bir değer olarak yorumladıklarını söyleyen Yavuz, “Kent konseyi, kurum ve kuruluşlardan katılan temsilciler yoluyla yurttaşları birbirine bağlayan bir zemindir. Herkesin eşit düzeyde olduğu, her düşüncenin kendini ifade ettiği demokratik bir araçtır. Kentlileri birbirine bağlayan ve buluşturan bu araç, iki türlü işletilebilir. Birincisi; kentlilerin kendi talep ve önerilerinin kolektif eylem aracı olarak, ikincisi de yerel yönetimin denetimi altında ve onun gündemine uygun destek sağlayan bir araç olarak. Biz, birinci yolu seçerek çalıştık. Kent Konseyleri yönetmeliği ikinci yol için herhangi bir işaret taşımıyorsa da, ister CHP`li ister AKP`li isterse MHP ve HDP`li belediyeler olsun, Türkiye genelinde belediye gündemlerini destekleyen ve dolayısıyla da siyasetin bir parçası olarak çalışan Kent Konseyleri çoğunlukta. Dileğimiz o dur ki Çanakkale Kent Konseyi’nin bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da kendini daha da geliştirerek, herhangi bir siyasetin aracı olmaksızın, belediyeden ya da herhangi bir parti veya kuruluştan emir almaksızın kendi organlarının alacağı kararlar doğrultusunda kentin bütün aktörlerinin eşit olarak temsil edildiği söz söyleyip karara katıldığı; kentin ortak aklının ve kararının oluşturulduğu bir demokratik eylem aracı olarak kullanılmasıdır. Bu vesileyle 18 Ekim’de yapılacak Genel Kurul’a kentimizdeki bütün kurum ve kuruluşlarının temsilcileri yoluyla katılmaya davet ediyorum” açıklamasını yaptı.
Paylaş