Kent, ‘Konseyi’ne sahip çıktı...

Çanakkale Kent Konseyi`nin seçimli genel kurulu hafta sonu Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde gerçekleştirildi. Üç turlu oylama sonunda Kemalpaşa Mahalle Muhtarı Şebnem Kumpete ile Saim Yavuz arasında geçen seçimleri, mevcut Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, 7 oy farkla kazandı. Ancak sonuçtan çok, Kumtepe ile “AKP`nin adayı” olarak lanse edilen MÜSİAD`ın desteklediği Bünyamin Nami Tonka arasında yapıldığı ileri sürülen anlaşma konuşuldu. Hatta ilk turun sonunda Tonka, açıklama yaparak önce Kumtepe lehine çekildiğini, sonra çekilmekten vazgeçtiğini söyledi.

858
 
 
Çanakkale Kent Konseyi seçimleri hafta sonu Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde gerçekleştirildi. 10 yıldır faaliyet yürüten Kent Konseyi`nin genel kurulu, önceki yıllara oranla yaklaşık üç kat daha fazla ilgi görürken, başkanlık için üç aday yarıştı. Mevcut Başkan Saim Yavuz, Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Şebnem Kumpete ve AKP`ye yakınlığı ile bilinen MÜSİAD`ın aday gösterdiği Bünyamin Nami Tonka`nın yarıştığı seçimler, Cumartesi günü adayların ve genel kurul temsilcilerinin salona gelmesi ve kayıt yaptırmaları ile başladı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın da katıldığı Kent Konseyi Genel Kurulu, Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz`un faaliyet raporunun sunumu ile start aldı. Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, son dönemde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Sinevizyon gösterimi ile desteklenen Saim Yavuz, faaliyet raporunu sunduktan sonra, üyelerin görüş ve önerilerine geçildi. Çeşitli eleştiriler alan Yavuz, burada Kent Konseyi`nin çalışmalarına yönelik eleştirilere de cevap verdi. Yavuz`un ardından kürsüye gelen Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülay Sarışen, bütçe ile ilgili bilgiler verilirken Kent Konseyi bütçesinin biri Sayıştay tarafından olmak üzere iki ayrı kurum tarafından denetlendiğini ifade etti. Sarışen, bütçe ile ilgili Kent Konseyi kapılarının sonuna kadar açık olduğunu ifade ederken, herkesin istediği zaman gelip, sorma hakkına sahip olduğunu vurguladı.
 
 
Divan Kurul oluşturuldu
Genel kurulu başkanlık eden Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, sonrasında “Bizim işimiz bu kadardı, şimdi divan korulunu oluşturacağız” dedi. Rıdvan Uz başkanlığında oluşan divan kurulu ise seçimleri yapmak üzere genel kurulun yönetimini devraldı. Genel kurulda kısa bir konuşma yapan Uz, üç adayı da divan kuruluna çağırarak, birlik-beraberlik görüntüsü verilmesini istedi. Sahneye gelen Saim Yavuz, Şebnem Kumtepe ve Bünyamin Nami Tonka genel kurul katılımcıları tarafından alkışlandılar. Sonrasında kura ile üç aday da konuşma yaptı. Önce sahneye gelen Şebnem Kumtepe, Saim Yavuz ve mevcut Kent Konseyi`ni eleştirdi. Ardından Saim Yavuz, kısa bir konuşma yaparak eleştirilere cevap vermemeyi, polemik yaratmamayı tercih etti. Son konuşmacı ise AKP`nin desteklediği ileri sürülen, MÜSİAD`ın adayı Bünyamin Nami Tonka oldu. Tonka, 2015`e değinerek, Kent Konseyi`nin bu doğrultuda çalışma yapacağını söyledi. Kente dair hiçbir sorun ve proje ortaya atamayan Tonka, konuşmasının neredeyse tamamını Çanakkale Savaşları`nın yüzüncü yılına ayırdı. Tonka`nın konuşması salondan beklediği ilgiyi göremezken bu durum seçime da yansıdı.
 
 
Tonka, Kumtepe lehine çekildi
Adayların konuşmalarının ardından seçime geçildi. 357 genel kurul üyesinin katıldığı ilk turda, 335 imza sahibi oy kullandı. Oylamada 334 oy geçerli olurken, Saim Yavuz 142 oy, Şebnem Kumtepe 103 oy, Bünyamin Nami Tonka 86 oy aldı. 3 oy boş çıkarken, 1 oy geçersiz sayıldı. Seçimde salt çoğunluk rakamı olan 238`e kimse ulaşamadığı için seçim 2`nci tura kaldı. 86 oy ile en düşük oyu alan Bünyamin Nami Tonka, Şebnem Kumtepe lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı. AKP`ye yakın derneklerin desteklediği Tonka, “Oylarınızı Şebnem hanıma verin, hatta benim ismimi yazmış olanlar varsa, üzerini çizip, Şebnem hanımın ismini yazsınlar” dedi. Tonka`nın açıklaması gerginlik yaratırken, sonrasında bu kararından vazgeçen Tonka, seçime devam edeceğini açıkladı. Bu arada hem Tonka hem de Kumtepe grubuna destek verenlerin zaman zaman bir araya geldikleri de genel kurul salonunda meraklı gözlerle izlendi! 2.tur oylama sonuclarında 273 imza karşılığı oy kullanılırken, Saim Yavuz 132, Şebnem Kumtepe 93 ve Bünyamin Nami Tonka 47 oy aldı. 1 o geçersiz sayıldı. Salt çoğunluk olan 181 oya ulaşılamadı ve seçim 3. tura kaldı. Bu arada ikinci turda Yavuz ile Kumtepe`nin oyu 10`ar oy düşerken, çekilip-çekilmemek arasında kararsız kalan Tonka`nın oyu 86`dan 39`a düştü. Son tura ikinci turda en çok oyu alan Saim Yavuz ve Şebnem Kumtepe katıldılar. Üçüncü turda ise ikinci tura göre katılım daha yüksekti. Bu arada Kumtepe ve ekibi ile, ilk iki turda Bünyamin Nami Tonka`ya destek veren ekibin zaman zaman bir araya gelerek, istişare yaptıkları görüldü. Üçüncü tur oylamasında 290 oy kullanılırken, 147 oy alan Saim Yavuz, yeniden Kent Konseyi başkanı oldu. Şebnem Kumtepe ise 140 oy alırken, 3 oy geçersiz sayıldı.
 
 
İlk tebrik Başkan Gökhan`dan
Sonuçların açıklanmasının ardından büyük alkış olan Saim Yavuz`u ilk tebrik eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan oldu. Saim Yavuz`un başkanlığının açıklanmasının ardından ise Kent Konseyi`nde görev alacak yürütme kurulu üyeleri seçildi. Yapılan oylama sonucunda Yürütme Kurulu, Engin Balıkçı, Aysun Aksu, Celil Kankaya, Ercüment Furuncu, Akın Baran, Hikmet Kuru, İsmail Ogün Kırlıoğlu, Seçkin Sağlam ve Münire Yılmaz`dan oluştu.
 
 
 
 
Paylaş