Kenelere Dikkat

Çanakkale Aile Hekimleri Derneği Kene İle Bulaşan Hastalıklar Hakkında Uyarıyor

525
Bilindiği gibi Çanakkale’de nüfusun çok önemli bir kısmı hayvancılık ve tarımla geçinmektedir. Havaların ısındığı bugünlerde kırsal bölgede çalışan yada piknik yapmak amacıyla kırlara giden vatandaşlarımızı kendilerini bekleyen tehlikeler konusunda uyarmak istiyoruz.
Mevsim itibarıyla bu tehlikelerin başında kene ısırığıyla bulaşan hastalıklar gelmektedir.
Her ne kadar yazılı ve görsel medyada KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ hastalığına dikkat çekilse de kenelerden insanlara taşınan hastalıklar sadece KKKA’dan ibaret değildir.
Lyme hastalığı , Tularemi ve bazı paraziter hastalıklar da bölgemizde kene ısırığıyla bulaşma riski yüksek olan ciddi hastalıklardır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, veterinerler, askerler, kampçılar ve piknik yapanlar daha çok risk altındadır.
Aile hekimleri olarak vatandaşlarımızın hastalıklardan korunmaları bizlerin birinci önceliğidir. Korunmak sonradan tedavi olmaktan her zaman daha kolaydır. Alınacak bazı basit tedbirlerle kene ısırığı riskini azaltmak mümkündür.
Keneler tarafından insanlara bulaştırılan bu hastalıklardan korunmak için;
-Üzerinize tutunan keneleri daha kolay fark etmek için açık renk giysiler giyin.
-Uzun kollu giysiler giyin.
- Çizme kullanın. Pantolonunuzun paçalarını çizmenizin içine sokun. Ya da uzun çorapla kapatın
-Eve gider gitmez vücudunuzu kontrol edin. -Kene ile karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna gidin. -Kısa sürede sağlık kuruluşuna ulaşılamayacaksa eldiven ya da bir poşet yardımı ile el değmeden ve mümkünse nazik bir şekilde tutup patlatılmadan keneyi çıkartın ve kapaklı bir kaba koyup üzerine alkol yada çamaşır suyu dökün ve olabildiğince çabuk bir sağlık kuruluşuna gidin.
-Bakımı yapılan hayvanlarda sık sık kene kontrolü yapın. Hayvanları ve ahırlarını ilaçlatın.
-Mümkünse kıra çıkmadan önce kene ve böcek kovucu ilaçlar la üzerinizi ilaçlayın.
Yine bu mevsimde vatandaşlarımızı kırlarda bekleyen bir başka risk de doğadaki klorlanmamış sularla bulaşabilen leptosipirosis, tularemi ve benzeri enfeksiyonlardır. Bu sular kesinlikle içmek için yada el yüz yıkamak için kullanılmamalıdırlar. Ayrıca hayvan leşleri ile ve dışkılarıyla temastan kaçınılmalıdır. Hayvan ısırmalarına karşı dikkatli olunmalıdır.
Her şeyin başı sağlık diyor, hepinize sağlıklı günler diliyoruz.
Paylaş