Kazdağları'na bir hançer daha!

1555

 Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’a ait altın bakır madeni Cengiz Holding tarafından alınmış, Liberty Gold borsaya “Türkiye’nin kuzeybatısındaki Biga Yarımadası`nda bulunan bakır altın porfir yatağını Türkiye’de satmak için kesin anlaşma imzalandı” açıklaması yapmıştı. Taşeronluğunu Truva Bakır İşletmesinin yaptığı bakır madeni projesinin 55 milyon dolara satıldığı ileri sürülmüştü. Cengiz Holding tarafından 55 milyon doların iki yıl boyunca üç aşamada ödeneceği ifade edilirken, geçen yıl yapılan satışın ardından, söz konusu bakır madeni projesinin ÇED süreci başlatıldı.

 

Bakanlık duyurdu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan duyuruda, Hacıbekirler Köyü mevkiinde Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesi” ile ilgili bakanlığı sunulan ÇED Başvuru Dosyasının incelendiği ve Projeye  ilişkin ÇED Sürecinin başlatıldığı duyuruldu.

 

Proje bedeli 923 milyon tl!

Truva Bakır tarafından “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” proje bedelinin 923 milyon TL olduğu ÇED dosyasında ifade edildi. ÇED Başvuru Dosyasında, “ÇED İzni alanı toplam 603,53 hektar ve üç poligondan oluşmaktadır. ÇED Olumlu kararı bulunan proje kapsamında yeraltı ocağı üretim yöntemi ile elde edilmesi planlanan altın için işbu proje (Halilağa Bakır Projesi) kapsamında herhangi bir üretim faaliyeti gerçekleştirilmeyecektir” dendi

 

Faaliyet ömrü 19 yıl!

Halilağa Bakır Projesi kapsamında, 2 yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma döneminin planlandığı ifade edilerek, “Arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 2 bin ve işletme aşamasında ise bin kişi olacaktır. Proje kapsamında ilerleyen dönemlerde gerekli görülmesi halinde işçi sayısı artırılabilecektir. Faaliyetler yılda 12 ay, ayda 30 gün ve 3 vardiya şeklinde yürütülecektir” denildi.

 

Yılda 6 milyon ton cevher, 7 milyon ton atık üretilecek

Patlatma yöntemi ile açık ocak işletmeciliği yapılarak çıkartılacak yıllık maksimum cevher miktarının 6 milyon ton, toplamda ise 90 milyon ton cevher olarak planlandığı öğrenilen projede, pasa (atık) ise yılda 7 milyon ton, toplamda 105 milyon olacak şekilde kapasite belirlendiği ifade edildi.

 

“İzin vermeyeceğiz”

Alanın, orman ve şahıs arazilerinden oluştuğu ifade edilen “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” projesine tepki gösteren Kazdağları Kardeşliği grubu, “Cengiz Holding Kazdağları`nı bakır için zehirleyecek! Çanakkale Bayramiç`te 603 hektarlık alanda gerçekleşmesi planlanan Halilağa projesinin ÇED süreci başladı. ‘Türkler taş taşımakta iyiler’ diyen Kanadalıyla da, millete küfür edenlerle de mücadele edeceğiz!” denildi.

(Seçkin Sağlam)

Paylaş