havadurum

Kazdağları yine TBMM’ye taşınıyor

Maden şirketlerinin 4/7/2012 tarihili genelge ile artık sondaj bölgelerinde oluşturacakları sondaj çamuru havuzları ile bu işi kendi inisiyatifleri ile halledebilecek olması başta muhalefet partisi temsilcileri ile çevrecilerin tepkisine neden oldu. Haberimizin ardından CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, söz konusu düzenleme nedeniyle AKP hükümetini bu yanlış adımdan geri dönmesi için harekete geçti.

319
Maden şirketlerine kolaylık sağlayan yeni düzenleme için TBMM’de meclis araştırması isteyeceğini belirten CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “AKP için çevre ve yaşam önemli değil, onlar için tek önemli olan şey kendi yandaşlarını zengin etmektir. Bunun dışında hiçbir amaçları yok” dedi.
 
Madencilere yeni bir imkan ve yeni bir kolaylık sağlayacak olan yeni düzenleme ile bundan böyle maden faaliyetleri sondaj aşamasında başlayacak. Maden şirketlerinin 4/7/2012 tarihili genelge ile artık sondaj bölgelerinde oluşturacakları sondaj çamuru havuzları ile bu işi kendi inisiyatifleri ile halledebilecek olması başta muhalefet partisi temsilcileri ile çevrecilerin tepkisine neden oldu. Üretim sonrasında oluşan zehirli atık tepelerine şimdi bir de sondaj aşamasında oluşacak sondaj çamuru atık havuzları eklenmesi dikkat çekti. ‘Ormanlarımızın kalbine bir hançer daha’ başlığı ile okuyucularımıza duyurduğumuz Kazdağları’ndaki maden arama çalışmaları ile ilgili haber gündeme bomba gibi düştü. Haberimizin ardından CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Çevre Platformu, söz konusu düzenleme nedeniyle AKP hükümetini bu yanlış adımdan geri dönmesi için harekete geçti.
 
“Meclis araştırması isteyeceğim”
Maden şirketlerine kolaylık sağlayan yeni düzenleme için TBMM’de meclis araştırması isteyeceğini belirten CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Çukurlar açıp çamurları olduğu yere gömecekler. Bu konuyu araştırıyorum ve şu an çalışmalar yapıyorum. Bununla ilgili tekrar meclis araştırması isteyeceğim. Çok büyük bir felaket. Bu felaketi elbette sivil toplum örgütleri hep gündemde tutuyor. Biz de bu konuyu mecliste gündemde tutuyoruz. Boş bırakmayıp dikkat çekmeye çalışıyoruz. Bu sadece Kazdağları’na zarar vermez, dünyaya zarar verir. Bunu her platformda dile getiriyoruz. Böyle bir dünya mirasına ve emanete nasıl ihanet edilir onu da anlamış değilim. Ancak, AKP her şeye para gözüyle bakıyor. AKP için çevre ve yaşam önemli değil, onlar için tek önemli olan şey kendi yandaşlarını zengin etmektir. Bunun dışında hiçbir amaçları yok” dedi.
 
“Madencilere her türlü kolaylık sağlanıyor”
Altın arama çalışmaları kapsamında AKP hükümetinin madencilere her türlü kolaylığı sağladığını kaydeden Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “Madencilerin çıkardığı bir maden yasası var. Çok uluslu altın tekelleri, sadece Türkiye değil, 130 ülkeye daha aynı yasayı dayatıyorlar. Önlerinde de hiçbir engel tanımıyorlar. Yasa değiştirile değiştirile madencilere her türlü kolaylığı sağlayacak noktaya getirildi. Ama bu arada gözden kaçan bazı teferruat denecek noktalar çıkıyor. Çıktığında ise hemen yönetmeliği değiştirerek kendilerine uygun hale getiriyorlar. Gerçek bu. Önlerinde hiçbir engel istemiyorlar. O engelleri kaldırma konusunda devletin ilgili kurumları da işgüzarlık yapıyorlar. Onlara her türlü desteği ve yardımı sağlıyorlar” şeklinde konuştu.
 
“Girişimde bulunacağız”
“Yörede yaşayan insanların sağlıkları bozulacakmış, su kaynaklarımız yok olacakmış, ormanlar gidecekmiş ve tarım bitecekmiş bunlar hiç kimsenin umurunda değil” diyen Nalbant şu şekilde konuştu: “Yaşanan gelişmeler bunun bir parçasıdır. Bu sorunun çözüm noktası yönetmeliğin çıktığı yer. Bugüne kadar olduğu gibi bununla ilgili de girişimde bulunacağız. Ancak korkarım bulunacağımız girişimler bundan sonra da etkisiz olacaktır. Alanlarda, meydanlarda bu konu ile mücadele edeceğiz.”
Paylaş